Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γεωργιάδης: Θα στηρίξουμε την Aegean - Το σχέδιο θα ανακοινωθεί στην ώρα του

Γεωργιάδης: Θα στηρίξουμε την Aegean - Το σχέδιο θα ανακοινωθεί στην ώρα του
Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία εταιρεία διαμάντι, η οποία πλέον δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που δέχονται κρατική βοήθεια
Σχέδιο στα πρότυπα των ξένων αεροπορικών εταιρειών εξετάζει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της Aegean, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις  Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα πακέτα στήριξης των  επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID 19 .
Ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία εταιρεία διαμάντι, η οποία πλέον δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που δέχονται κρατική βοήθεια.
Υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε την εταιρεία χωρίς φροντίδα και το σχέδιο θα ανακοινωθεί στην ώρα του».
Από την  πλευρά του ο υφυπουργός,  Γιάννης Τσακίρης αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια  χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έστειλε σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες, ζητώντας  να αναλάβουν λελογισμένο ρίσκο έναντι των επιχειρήσεων, οι οποίες όπως τόνισε ότι είναι υπό- παρακολούθηση αναφορικά  με τις εκταμιεύσεις δανείων υπενθυμίζοντας ότι ο φετινός στόχος είναι τα 15 δισ ευρώ για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.  
Κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ II δεν είναι για αναχρηματοδότηση παλαιοτερων δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο καθώς απαγορεύεται με βάση την υλοποίηση του προγράμματος  και όσες τράπεζες εισέρχονται σε αυτή τη  λογική θα  ελεγχθούν από τα  αρμόδια όργανα.
Συνολικά  από το ΤΕΠΙΧ II  θα διατεθεί το ποσό  των 2 δις. ευρώ μαζί με την τραπεζική μόχλευση.
Για τα 7 δις. ευρώ που θα διατεθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες μειώθηκε το ποσοστό των εγγυήσεων από το 150% του δανείου στο 120% .
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  αποδέχθηκε το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που δεν ήταν βιώσιμες πριν  το ξέσπασμα της πανδημίας δεν θα διασωθούν χάρη στην πανδημία.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τις ερχόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις με τον υπουργό κ Άδωνι Γεωργιάδη να υποστηρίζει  ότι αξιοποιήθηκε σημαντικό  μέρος  της εργασίας που έκανε ο πρώην  υπουργός Γιάννης  Δραγασάκης.
Το όριο των μικροπιστώσεων θα φθάνει μέχρι τις 25.000  ευρώ   χωρίς ο δανειολήπτης  να παρέχει  εγγυήσεις και το επιτόκιο δεν θα ξεπερνά το 8%
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης