Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φουντώνει η πανδημία στη Λατινική Αμερική, προειδοποιήσεις για υποτροπή και νέα μέτρα σε ΕΕ, ΗΠΑ - Πάνω από 5 εκατ. τα κρούσματα, στους 330 χιλ. οι νεκροί

Φουντώνει η πανδημία στη Λατινική Αμερική, προειδοποιήσεις για υποτροπή και νέα μέτρα σε ΕΕ, ΗΠΑ - Πάνω από 5 εκατ. τα κρούσματα, στους 330 χιλ. οι νεκροί
Προειδοποιήσεις για δεύτερο κύμα και νέα lockdowns σε Ευρώπη, ΗΠΑ - ΠΟΥ: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο 24ωρο - Σφοδρό το χτύπημα του κορωνοϊού στη Βραζιλία
(upd3)Στα δύο έχει κόψει ο κορωνοϊός τον πλανήτη καθώς από τη μία πλευρά κράτη της Ευρώπης και Ασίας, όπως και πολιτείες των ΗΠΑ που πέρασαν από το σκότος της πανδημίας βγαίνουν ξανά στο φως, επιστρέφοντας με προσεκτικά και σταδιακά βήματα στην μετά κορωνοϊού καθημερινότητα, ενώ από την άλλη πλευρά, τα κράτη της Λατινικής Αμερικής βιώνουν τώρα το μένος της πανδημίας, μετρούν πληγές προσπαθώντας να σταθούν όρθια, όπως αντίστοιχα και η Ρωσία με την Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Λατινική Αμερική ξεπέρασε την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά, καθώς κατέγραψε περίπου το ένα τρίτο των περίπου 91.000 κρουσμάτων μόλυνσης που αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η Βραζιλία είναι η χώρα που πλήττεται σφοδρότερα από οποιαδήποτε άλλη και ενώ επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες 20/5 τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.
Και ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που βιώνει εδώ και πέντε μήνες, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ προειδοποιούν πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα καθώς από αυτήν θα προέλθει η οριστική λύση που θα επαναφέρει την καθημερινότητα μας στην προ κορωνοϊού εποχή.
Χθες Πέμπτη 21 Μαΐου έγινε γνωστό πως η AstraZeneca χρηματοδοτήθηκε ώστε να παράσχει από τον Σεπτέμβριο του 2020 1 δισ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ προχθες 20/5 η φαρμακευτική εταιρεία Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι είναι ευοίωνα τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε το πειραματικό εμβόλιο της, καθώς παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 328.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,9 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.047.377
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 329.816
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.562.714 και σε νεκρούς με 93.863
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 36.124 θανάτους με 252.234 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.330 και 227.364 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 317.554 και 3.099 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 291.579 και 18.859 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 232.555 και 27.888 νεκρούς
- Στους 28.215 οι νεκροί στη Γαλλία, 181.700 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 178.748 και οι νεκροί σε 8.147
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.183 και τα κρούσματα σε 129.341
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 264 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.122
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.063 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.433 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 784
- Στους 9.150 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.983 τα κρούσματα
- Στα 7.081 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.658 στην Ελβετία που μετρά και 1.892 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 167 οι νεκροί
- Στους 4.222 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 152.587 τα κρούσματα
Image
Προειδοποιήσεις επιστημόνων από ΗΠΑ, ΕΕ για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Πιθανά νέα lockdowns

Σαφείς προειδοποιήσεις πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns απευθύνουν οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Robert Redfield, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι εξίσου πιθανό είναι να υπάρξει ένας ακόμα γύρος lockdown.
Ο Redfield τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο» αναφέρει ο Redfield, ο οποίος παραδέχεται πως ο ιός γονάτισε τις ΗΠΑ αν και δεν αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στους χειρισμούς του Trump, καθώς όπως λέει, οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Trump.
Μάλιστα ο Redfield δεν αποκλείει και την πιθανότητα ενός νέου lockdown.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί…
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας μας.
Αν προσθέσουμε και τον κορωνοϊό, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού CDC.
Τις ίδιες προειδοποιήσεις διατύπωσε και η Andrea Ammon διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η οποία σε δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, είπε πως «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει.
«χθες η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.
Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο.
Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο…
Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως» ανέφερε η Ammon, η οποία απηύθυνε μια ακόμα προειδοποίηση με αφορμή την άρση των lockdowns.
«Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε.
Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε η Ammon, η οποία αναφέρει πως η μάχη με τον κορωνοϊό θα έχει διάρκεια.
«Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα.
Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε η Ammon.
Περισσότεροι από 35.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ εάν είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους, που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα μοντέλα και δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο medRxiv, το 61% των περιπτώσεων μετάδοσης - δηλαδή περισσότερα από 700.000 κρούσματα - και το 55% των περισσότερων από 65.000 θανάτων - δηλαδή περισσότεροι από 35.000 θάνατοι – που είχαν καταγραφεί έως τις 3 Μαΐου 2020, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας» «ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.
Την επιτυχία της ταχείας αντίδρασης και άμεσης λήψης μέτρων περιορισμού, στη διασπορά και τον έλεγχο της πανδημίας άλλωστε, επιβεβαιώνουν πολύ πρόσφατα και με τον καλύτερο τρόπο, οι περιπτώσεις κρατών όπως της Ουρουγουάης ή της Κόστα Ρίκα που καταγράφουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων, με μια καμπύλη που ήδη κινείται καθοδικά.

AstraZeneca: Στόχος η άμεση και ευρεία διανομή του εμβολίου, δυνατότητα 1 δισ. δόσεις από Σεπτέμβριο 2020

Ποσό άνω του 1 δισ. δολ. έλαβε η Astrazeneca από την αρχή προηγμένης βιοιατρικής έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει στην παραγωγή τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων τους εμβολίου και έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα παραγωγής 1 δισ. δόσεων, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινοούν τον Σεπτέμβριο του 2020, εφόσον η έρευνα εξελιχθεί με επιτυχία.
Η έρευνα της AstraZeneca για το εμβόλιο περιλαμβάνει την κλινική δοκιμή τριών φάσεων, με 30 χιλ. συμμετέχοντες, καθώς και την παιδιατρική δοκιμή.
O Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καταστήσει το εμβόλιο άμεσα και ευρέως διαθέσιμο.
Την Κυριακή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου με επιπλέον 79 εκατ. στερλίνες και αναμένει 30 εκατ. δόσεις έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με την AstraZeneca τον Απρίλιο, προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να αναπτύξει και να διανείμει το εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση από το Ινστιτούτο Jenner και το Oxford Vaccine Group.
Οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 εθελοντών στη Νότια Αγγλία.
Παρόλα αυτά, δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία από τις δοκιμές και κανείς δεν γνωρίζει εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, όπως σημειώνει το CNBC, με τη ίδια τη φαρμακοβιομηχανία να αναγνωρίζει ότι μπορεί και να μην πετύχουν οι δοκιμές.
Πρόσφατα η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε θετικά στοιχεία για την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του πιθανού εμβολίου σε ασθενείς, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα STAT News, η οποία ειδικεύεται σε ιατρικά θέματα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων.
Η Stat News υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID των ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Moderna.

Ξεπέρασαν τους 93.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό – Εκτιμήσεις για 113 χιλ. θύματα έως τις 13/6

Τους 93.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.561 νεκροί, σχεδόν όσοι είχαν καταγραφεί και την προηγούμενη ημέρα.
Οι ΗΠΑ μετρούν τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, αν και στην πρώτη θέση όσον αφορά τους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους είναι το Βέλγιο.
Πάντως, στα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας είναι ότι ενώ οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν συχνά το όριο των 2.000 θανάτων την ημέρα από τις αρχές Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, δεν το έχουν υπερβεί εδώ και δέκα ημέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα που καταμετρήθηκαν ήταν λιγότερα από χίλια ημερησίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,55 εκατομμύρια, κάτι που ο πρόεδρος Trump χαρακτηρίζει «παράσημο» και που αποδίδει στο μεγάλο αριθμό των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 12,6 εκατομμύρια.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επικρίσεις από Αμερικάνους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα διαγνωστικά τεστ στις ΗΠΑ δεν γίνονται οργανωμένα και με το σωστό τρόπο.
Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υποστήριξε πως τα διαγνωστικά τεστ δεν είναι όσο ακριβή θα έπρεπε προκειμένου να διαμορφωθεί μια ασφαλής πολιτική για το ποιος μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά ή στο σχολείο.
Κατά τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων λόγω του κορωνοϊού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου.
Η πλέον πληττόμενη Πολιτεία είναι αυτή της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά περισσότερο από το ένα τρίτο των θυμάτων στις ΗΠΑ.
Παρά τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία, όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ αίρουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού και ανοίγουν σταδιακά τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.
Ωστόσον, παρατείνεται ως τα μέσα Ιουνίου το lockdown στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών.
Αν και σε καλό δρόμο, θα άρουμε το lockdown μετά τις 15 Ιουνίου, δήλωσε ο δήμαρχος του Μεγάλου Μήλου, Bill de Blasio.
Το ποσοστό των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικό στον Covid-19 παρέμεινε κάτω από το 15% σε σχέση με τον συνολικό ποσοστό, ενώ για περισσότερο από μία εβδομάδα οι μολύνσεις στην πόλη ήταν κάτω από τον μέσο όρο σε ετήσια βάση.
«Βλέπουμε πρόοδο, όμως οφείλουμε να περιμένουμε» κατέληξε ο Bill de Blasio, καθώς η Νέα Υόρκη πληροί τέσσερα από τα επτά κριτήρια για την άρση του lockdown.

Image
Πλήγμα για τον Trump από τον κορωνοϊό – Μπροστά με 11 μονάδες ο Biden

Σαφές και ξεκάθαρο προβάδισμα διατηρεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Quinnipiac University σε δείγμα 1.323 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από τη 14η ως τη 18η Μαΐου, ο Biden διατηρεί προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Trump, καθώς συγκεντρώνει το 50% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 39% του προέδρου των ΗΠΑ.
«Τι μας λέει το προβάδισμα 11 μονάδων του Biden;
Στην καλύτερη περίπτωση για την ομάδα του Trump, ότι η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στον πρόεδρο Trump έχει κλονιστεί.
Στη χειρότερη περίπτωση για αυτή, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνονται, ότι η κρίση του Trump τίθεται υπό αμφισβήτηση — ενώ ο Νοέμβριος προβάλλει στον ορίζοντα», σχολίασε ο Tim Malloy, αναλυτής δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Quinnipiac.
Το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποτιμούν θετικά το έργο του Trump υποχωρεί εν μέσω της πανδημίας του κορvνοϊού, σύμφωνα με την έρευνα.
Το 42% των ψηφοφόρων εγκρίνει το έργο του, ενώ το 53% το αποδοκιμάζει.
Όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Trump την κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, το 41% του δείγματος τον επιδοκιμάζει, ενώ αντίθετα το 56% τον αποδοκιμάζει.
Το 50% εγκρίνει το πώς χειρίζεται ο Trump την αμερικανική οικονομία ενώ το 47% αποδοκιμάζει την πολιτική του.
Image
Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική – Μεγάλες εστίες Βραζιλία, Περού, Μεξικό

Στη νέα μεγάλη εστία της πανδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Λατινική Αμερική, η οποία ξεπέρασε την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά.
Η Λατινική Αμερική κατέγραψε περίπου το ένα τρίτο των 91.000 κρουσμάτων μόλυνσης αυτή την εβδομάδα, όταν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναλογεί από ένα 20%.
Η Βραζιλία είναι η χώρα που δέχεται αυτή τη στιγμή το σφοδρότερο χτύπημα από την επιδημία, καθώς μετρά ήδη 19.000 νεκρούς ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 20/5 ότι κατέγραψε 888 θανάτους και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες.
Το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 18.859 και τα κρούσματα σε 291.579.
Η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αν και εκτιμάται ότι πολύ γρήγορα θα βρεθεί στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro επικρίνεται για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση, καθώς αυτός έχει υποτιμήσει την επιδημία και αρνείται ενώ καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία.
Μια ακόμα μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού είναι το Περού, το οποίο είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία.
Οι θάνατοι ανέρχονται σε 3.024 και τα κρούσματα σε 104.020, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως θύματα και κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο κρούσμα στο Περού καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές πως το σύστημα υγείας της έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.
Ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 7.533, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταματά να καταγγέλλει τις δραματικές ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, εξοπλισμού και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Είναι μάλιστα δραματικές οι περιγραφές νοσηλευτών και γιατρών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πολλοί ασθενείς πεθαίνουν σε καρέκλες και αμαξίδια.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 424 νέοι θάνατοι και 2.248 νέα κρούσματα, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 6.090 και των κρουσμάτων σε 56.594.
Image
Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία - Ξεπέρασαν τις 317.000 τα κρούσματα

Στους 3.099 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται σε 317.554.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις  ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».

Συναγερμός στην Ινδία – Πάνω από 112.000 τα κρούσματα

Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 112.442 και οι θάνατοι σε 3.438, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται κατά 4.000 και πλέον καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία χθες 21 Μαΐου σημείωσε μείωση κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, μετρά 32.486 νεκρούς και 228.006 κρούσματα, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες κατέγραψε λιγότερους από 50 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, οπότε μετρά 27.940 νεκρούς και 233.037 κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Σημειώνεται πως από αύριο 21/5 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με περισσότερους από 35.000 νεκρούς και πάνω από 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.215 νεκρούς και παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.147 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 176.752, έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Image
Κίνα: Δύο μόλις κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Κανείς θάνατος από τα μέσα Απριλίου

Δύο μόλις νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, όπου έχει να αναφερθεί θάνατος από τα μέσα Απριλίου.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 20/5 της αναφέρθηκαν δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από πέντε την προηγουμένη.
Στη μία από τις δύο περιπτώσεις ο ιός μεταδόθηκε εγχωρίως, στη Σαγκάη, ενώ εντοπίστηκε επίσης ένα «εισαγόμενο» κρούσμα, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το υπουργείο Υγείας της Κίνας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί.
Εντοπίστηκαν ακόμη 31 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, αριθμός αυξημένος από τις 16 για τις οποίες γινόταν λόγος την προηγουμένη.
Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 4.634 επί συνόλου 82.967 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ιαπωνία: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Οσάκα, Κιότο και Χιόγκο – Παραμένει στο Τόκιο ως την ερχόμενη εβδομάδα αν όλα πάνε καλά

Στο γεγονός ότι η άρση των έκτακτων μέτρων στο Τόκιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε χθες (21/5) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα της χώρας παραμείνει χαμηλός.
Ειδικότερα, ο κ. Abe δήλωσε ότι «μετά την πτώση των κρουσμάτων στην Οζάκα, το Κιότο και το Χιόγκο, και την άρση των έκτακτων μέτρων στους νομούς αυτούς, το Τόκιο και τέσσερις ακόμα νομοί θα μείνουν προς το παρόν υπό περιορισμούς».
Ωστόσο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρωτεύουσα της χώρας και οι γύρω νομοί εμφανίζουν εναθρρυντικά σημάδια ότι ο ρυθμός λοιμώξεων βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ διευκρίνισε ότι «θα συναντηθούμε τη Δευτέρα με τους ειδικούς προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση γύρω από τις μολύνσεις».
«Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, είναι πιθανή η άρση των έκτακτων μέτρων την επόμενη εβδομάδα σε αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Abe κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις νομαρχίες Οσάκα, Κιότο και Χιόγκο ήρε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καθώς μειώνονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, σε ισχύ θα παραμείνουν τα έκτακτα μέτρα εκτός από το Τόκιο και σε άλλες τέσσερις νομαρχίες.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προσδοκίες για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.
Στην Ιαπωνία δεν σημειώθηκε εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.
Ως χθες Τετάρτη 20/5 στη χώρα είχαν καταγραφεί 784 θάνατοι και 16.433 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σημαντική κάμψη στην Τουρκία

Σημαντική κάμψη παρουσιάζει η επιδημία του κορωνοϊού στην Τουρκία.
Για πρώτη φορά από τις 25/3 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έπεσε κάτω από 1.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 972 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό του συνόλου των κρουσμάτων σε 152.587 από την αρχή της κρίσης.
Επίσης το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 23 θάνατοι από κορωνοϊό με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει στους 4.222 από τις 11 Μαρτίου που ξέσπασε η επιδημία στην Τουρκία.
Αναφερόμενος στην νέα απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία που θα ισχύσει κατά τις ημέρες της εορτής του Μπαϊραμιού, από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας είπε ότι «αν πάρουμε τα μέτρα μας τώρα, θα δούμε τα αποτελέσματα αργότερα, δεν γνωρίζουμε πόσο θα συνεχίσει ο αγώνας κατά του ιού, γι'αυτό σχεδιάζουμε τη ζωή μας σε συνδυασμό με ορισμένα μέτρα».

ΠΟΥ: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο 24ωρο - Ανησυχία για τις φτωχές χώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο – τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας – ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, 20 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας ανησυχία για τις φτωχές χώρες, καθώς οι πλούσιες βγαίνουν από το lockdown.
«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο σε αυτή την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Ghebreyesus στην τακτική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις χώρες.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε.

Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Inovio είχε θετικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα

Η εταιρεία ανοσοθεραπείας Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Η μετοχή της εταιρίας, η αξία της οποίας τετραπλασιάστηκε από την αρχή του έτους με την ελπίδα ότι το εμβόλιό της θα αποδειχθεί σωτήριο, έφτασε στα 15,77 δολάρια με την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, αύξηση 18%.
«Διαπιστώσαμε αντισωματική ανταπόκριση η οποία κάνει πολλά από τα πράγματα που θα επιθυμούσαμε να δούμε σε ένα πιθανό εμβόλιο», είπε ο Δρ. David Winer, ο διευθυντής του κέντρου εμβολίων και ανοσοθεραπείας του Ινστιτούτου Wistar που συνεργάζεται με την Inovio.
«Είμαστε σε θέση να βάλουμε στο στόχαστρο εκείνα τα πράγματα που θα εμπόδιζαν τον ιό να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο σώμα», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλιο για την Covid-19.
Περίπου 100 προγράμματα παραγωγής εμβολίων είναι σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο από κυβερνήσεις, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι για να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα χρειαστούν 12-18 μήνες.
Η Inovio άρχισε τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Moderna Inc, Pfizer Inc, Johnson & Johnson, Sanofi και AstraZeneca Plc είναι σε διάφορα στάδια παραγωγής εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης