Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα επενδυτικά σχέδια που αναβάλλονται λόγω κορωνοϊού - Η οικονομική ασφυξία και η επόμενη ημέρα

Τα επενδυτικά σχέδια που αναβάλλονται λόγω κορωνοϊού - Η οικονομική ασφυξία και η επόμενη ημέρα
Τα επενδυτικά σχέδια που αναβάλλονται λόγω κορωνοϊού - Η οικονομική ασφυξία και η επόμενη ημέρα
Σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων τους σχεδίων λόγω κορωνοιού προχωρούν πολλές εταιρίες, επιλέγοντας την εξοικονόμηση ρευστότητας, αφού όπως υποστηρίζουν το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο και θα δοκιμάσει τις αντοχές τους.
Με στόχο την μείωση των λειτουργικών τους εξόδων πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις, επιλέγουν στην παρούσα φάση την αμυντική τακτική προκειμένου να «περάσουν οι επόμενοι κρίσιμοι μήνες αλλά και να δουν τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας από το φθινόπωρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ήδη η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι υπό επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό, μέχρις ότου να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η αγορά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες επενδύσεις της εισηγμένης πιθανόν να αναβληθούν για άλλη στιγμή μέσα στο 2020 ή και για το 2021, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η επένδυση που «θυσιάζεται» τουλάχιστον προς το παρόν, του κορονοιού, είναι τα σχέδια της εταιρείας για μονάδα παραγωγής βιοαερίου, το ύψος της οποίας εκτιμάται 5 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί αντί για την τρέχουσα χρονιά, την επόμενη.
Να σημειωθεί ότι η Κρι Κρι είχε ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Σε αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος προχωρά για τους επόμενους μήνες στα εστιατόριά της στην Ευρώπη η Premier Capital, εξαιτίας των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2020, ο όμιλος υπολόγιζε την δημιουργία 12 νέων εστιατορίων, ένας αριθμός που, προς το παρόν, και δεδομένων των συνθηκών, αναθεωρείται στα 5.
Το 2019 η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 28 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας, μάλιστα, και αύξηση τζίρου κατά 16,2%.
Ενδεικτικό είναι ότι  2019 πραγματοποίησε έσοδα της τάξης των 341 εκατομμυρίων, ενώ με τη βοήθεια μιας ομάδας εργαζομένων άνω των 8.800 ανθρώπων σε 156 εστιατόρια στην Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ρουμανία, η Premier Capital εξυπηρέτησε 131 εκατομμύρια πελάτες πέρσι, δηλαδή 11 εκατομμύρια περισσότερους από το 2018.
Τα δεδομένα ως προς την άντληση ρευστότητας μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείο (ΜΟΔ) και Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) άλλαξε η πανδημική κρίση, και για την Trastor η οποία κάνει λόγο για διαφοροποιημένο επενδυτικό πλάνο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που σχετίζονται με τον Covid-19.
Ως εκ τούτου, προχωρά σε μείωση της αξίας του ΜΟΔ αρχικού ύψους έως 41 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ΑΜΚ, έως 72,6 εκατ. ευρώ, οι βασικοί μέτοχοι της ΑΕΕΑΠ δεν θα ασκήσουν πλήρως, ως αρχικά σχεδίαζαν, τα δικαιώματα προτίμησης.
Σε αλλαγή του επενδυτικού τους πλάνου προχωρούν και οι Ιταλοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) η οποία έχει μέχρι σήμερα επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ για το σχέδιο έλευσης πέντε νέων τρένων και περί τα 16 εκατ. ευρώ για το νέο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης.
Λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία, από τα πέντε τρένα μόνο το πρώτο θα έρθει το φθινόπωρο όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα πρέπει να αναμένονται με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών.
Ερωτηματικά τέλος έχουν δημιουργηθεί για μία σειρά επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί στο real estate ενώ ολλές είναι οι ξένες αλυσίδες που έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τα σχέδια τους, αποσύροντας μάλιστα τους υπαλλήλους που απασχολούσαν μέχρι πρότινος σε αυτά τα projects.
 Έτσι ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής υπάρχουν και για μια σειρά άλλων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το La Mirage στην Ομόνοια, που προωθείται από τον όμιλο Brown Hotels και επρόκειτο να εγκαινιαστεί φέτος το φθινόπωρο.
Επίσης πίσω πάνε και τα εγκαίνια για το το πεντάστερο ξενοδοχείο της Ιντρακατ δυναμικότητας 45 δωματίων στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 5 το οποίο έχει νοικιάσει από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Σε αναβολή οδηγήθηκαν όμως λόγω της πανδημίας και μια σειρά διαγωνισμών, όπως αυτός για το εμβληματικό κτίριο της πρώην αλυσίδας Fokas στη Σταδίου, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.).
Πρόκειται για αυτοτελές πενταόροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο, πέντε ορόφους και δώμα, συνολικής μικτής επιφάνειας 8.453,08 τετραγωνικών μέτρων, επί οικοπέδου επιφάνειας 1.225,83 τετραγωνικών μέτρων, επί της οδού Σταδίου 41.
Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα και για ολόκληρο ακίνητο είχε οριστεί στο ποσό των 45.000 ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός.
Η εκμίσθωση του ακινήτου θα ήταν 15ετής, με δυνατότητα παράτασης για 5 επιπλέον έτη, μετά από αίτημα του μισθωτή.
Ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος για τις 19 Μαρτίου.

Ελένη μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης