Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μειώνεται στο μισό η προκαταβολή φόρου για το 2021 στις επιχειρήσεις - Πώς θα καλυφθούν οι απώλειες στα ενοίκια των ιδιοκτητών ακινήτων

Μειώνεται στο μισό η προκαταβολή φόρου για το 2021 στις επιχειρήσεις - Πώς θα καλυφθούν οι απώλειες στα ενοίκια των ιδιοκτητών ακινήτων
Γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση
Γενναίο «κούρεμα» έως και 50% στην προκαταβολή του φόρου και σε οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με χασούρα 40% στα μισθώματα από τα ενοίκια καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ειδικά για την προκαταβολή του φόρου που θα πληρώσουν για τον επόμενο χρόνο επιχειρήσεις και επαγγελματίες σύμφωνα με το βασικό σενάριο αυτή θα είναι μειωμένη στο μισό.
Το κούρεμα στην προκαταβολή του φόρου από το 100% που είναι κανονικά θα ισχύσει μόνο για τους επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πτώση του τζίρου για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2020.
Φόρος-βαρόμετρο για το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο ΦΠΑ που δείχνει την τάση για το πώς κινείται η αγορά μετά το lockdown στην οικονομία.
Σε ότι αφορά τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν διάταξη η οποία προβλέπει συμψηφισμό μόλις για το 1/3 των εισοδημάτων που απώλεσαν με φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο και μετά.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που θα χάσει φέτος 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου θα μπορεί να συμψηφίσει τα 333 ευρώ αυτής της απώλειας (ποσοστό 33,3%) με τον φετινό φόρο για το εισόδημα, τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη αναλόγου ύψους φορολογική υποχρέωση.
Το συγκεκριμένο σενάριο επιλέγεται ως το πιο συμφέρον δημοσιονομικά, καθώς στην παρούσα συγκυρία, λόγω των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών από την κρίση, οι ταμειακές αντοχές του Δημοσίου είναι περιορισμένες και κατά προτεραιότητα το βάρος πέφτει στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων καθώς και στην επούλωση των πληγών της ύφεσης.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα στοιχίσει μόλις 70 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.
Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Οι επιχειρήσεις με πληττόμενους ΚΑΔ είχαν μείωση ενοικίου για τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους.
Καθώς η αγορά επανέρχεται σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας, η περίμετρος κάλυψης της έκπτωσης ενοικίου έχει πλέον περιοριστεί.
Τον Ιούνιο η έκπτωση θα ισχύει για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.
Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης