Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερίζει Λατινική Αμερική και Ινδία ο κορωνοϊός, φόβοι για νέο κύμα σε Ευρώπη, ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τους 333 χιλ. οι νεκροί και τα 5,1 εκατ. τα κρούσματα

Θερίζει Λατινική Αμερική και Ινδία ο κορωνοϊός, φόβοι για νέο κύμα σε Ευρώπη, ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τους 333 χιλ. οι νεκροί και τα 5,1 εκατ. τα κρούσματα
Trump: Δεν είναι στρατηγική υγιούς κράτους η επιβολή lockdowns - Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία, ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία
(upd6)Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και για την πιθανότητα νέων lockdowns από το φθινόπωρο και με το εμβόλιο να αργεί ακόμα, Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ επιχειρούν με προσεκτικά βήματα να αφήσουν πίσω τους τα περιοριστικά μέτρα και να επιστρέψουν σταδιακά σε μια νέα κανονικότητα επαναλειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών τους.
Και ενώ ο ιός εξακολουθεί – έστω και σε φθίνουσα πορεία - να κυκλοφορεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή εξαπλώνεται και πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Λατινική Αμερική, την Ινδία και τη Ρωσία.
Ενδεικτικό της μεγάλης εξάπλωσης και διασποράς του ιού σε αυτές τις πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη είναι ότι η Λατινική Αμερική ξεπέρασε την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει ότι στις 20/5 καταγράφηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Απέναντι σε αυτόν τον πρωτόγνωρο «εφιάλτη» που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανά τον πλανήτη, το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι πως η επιστημονική και ιατρική κοινότητα έχει προετοιμαστεί καλύτερα για τα επόμενα κύματα του κορωνοϊού.
Σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν ότι η οριστική λύση για την επιστροφή στην καθημερινότητα πριν τον κορωνοϊό, θα έρθει από το εμβόλιο.
Σήμερα Παρασκευή 22/5 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει εθελοντές για τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσει με την AstraZeneca, χθες Πέμπτη 21 Μαΐου έγινε γνωστό πως η AstraZeneca χρηματοδοτήθηκε ώστε να παράσχει από τον Σεπτέμβριο του 2020 1 δισ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ προχθές 20/5 η φαρμακευτική εταιρεία Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι είναι ευοίωνα τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε το πειραματικό εμβόλιο της, καθώς παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,1 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 333.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,95 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.127.125
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 333.398
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.577.758 και σε νεκρούς με 94.729
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 36.124 θανάτους με 252.246 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.486 και 228.006 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 326.448 και 3.249 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 310.087 και 20.047 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 233.037 και 27.940 νεκρούς
- Στους 28.218 οι νεκροί στη Γαλλία, 181.951 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 177.212 και οι νεκροί σε 8.174
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.249 και τα κρούσματα σε 129.341
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 118.501 και οι νεκροί σε 3.585
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 264 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.142
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.971 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.424 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 777
- Στους 9.186 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 56.235 τα κρούσματα
- Στα 7.095 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.694 στην Ελβετία που μετρά και 1.898 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 168 οι νεκροί
- Στους 4.249 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 153.548 τα κρούσματα
Image

Ελπίδες και από το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Τη συγκέντρωση εθελοντών για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca άρχισε από σήμερα 22/5 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σημειώνεται πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η Φάση Ι επί 1.000 υγιών εθελοντών ανθρώπων και πλέον παρακολουθείται η πορεία τους.
Η Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών θα περιλαμβάνει 10.260 ενήλικες και παιδιά και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει ενήλικες 56 έως 69 ετών, ενήλικες άνω των 70 ετών και παιδιά 5 έως 12 ετών και έχει ως στόχο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους μεγαλύτερους ανθρώπους και στα παιδιά.
Η Φάση ΙΙΙ σκοπεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Το εμβόλιο που φέρει την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 βασίζεται στην εξασθενημένη εκδοχή ενός αδενοϊού του κοινού κρυολογήματος (ChAdOx1) που προσβάλλει τους χιμπατζήδες και το οποίο έχει γενετικά τροποποιηθεί ώστε να είναι αδύνατον να προσβάλει ανθρώπους.
Στο σύμπλεγμα ChAdOx1 προστέθηκαν πρωτεΐνες ακκίδες (S) από τον ιό SARS-CoV-2 .
Η πρωτεΐνη αυτή απαντάται στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού και παίζει σημαντικό ρόλο στην λοίμωξη.
Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακκίδα για να προσκολληθεί στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων για να επιτύχει την είσοδό του στα κύτταρα και να προκαλέσει λοίμωξη.
«Εμβολιάζοντας με ChAdOx1 nCoV-19, ελπίζουμε να κάνουμε τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να αναπτύσσει ανοσολογική απόκριση απέναντι στην πρωτεΐνη ακκίδα, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτροπή εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρα και στην πρόληψη της λοίμωξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Οι κλινικές δοκιμές εξελίσσονται πολύ καλά και τώρα ξεκινούμε έρευνες για να αξιολογήσουμε με πόσο αποτελεσματικό τρόπο το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε μεγαλύτερους ενήλικες και να για να δοκιμάσουμε αν είναι σε θέση να προσφέρει προστασία για τον ευρύτερο πληθυσμό» τόνισε ο καθηγητής Andrew Pollard του Oxford Vaccine Group ενώ η Mene Pangalos, εκτελεστική αντιπρόεδρος της AstraZeneca δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο για να αυξήσουμε την παραγωγή και διανομή και να διασφαλίσουμε ταχεία, δίκαιη και ισότιμη διανομή ενός προσβάσιμου εμβολίου».


ΗΠΑ: Στους 95.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Trump: Δεν είναι στρατηγική υγιούς κράτους το lockdown


Στους 95.000 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των νεκρών άλλοι 1.225 άνθρωποι.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν παράλληλα και περίπου 1,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αποτελούν με διαφορά την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σε παγκόσμιο επίπεδο από τον κορωνοϊό, τη στιγμή που και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 113.000 νεκρούς στις αρχές Ιουνίου.
Πάντως, και παρά τους δραματικούς αυτούς αριθμούς, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επισκέφθηκε το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford στην Πολιτεία του Μίσιγκαν.
Κατά την επίσκεψη του ο Trump, και ερωτηθείς γιατί δεν φοράει μάσκα όπως φόραγαν τα στελέχη της Ford που τον ξενάγησαν στην εγκατάσταση, είπε ότι ενίοτε φοράει προστατευτική μάσκα, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, τονίζοντας όμως πως δεν σκοπεύει να το κάνει μπροστά στους δημοσιογράφους, για να μην τους «δώσει την ικανοποίηση» να τον δουν με αυτή.
«Φόραγα μία προηγουμένως.
Φόραγα μία εκεί πίσω.
Αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να το δουν» είπε ο Trump, ο οποίος λίγο αργότερα, επέδειξε στους δημοσιογράφους τη μάσκα του, χωρίς να τη βάλει.
Ο Trump, ο οποίος αψηφά συστηματικά συστάσεις των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας και γαντιών και την αποφυγή στενών επαφών, καλεί τις Πολιτείες να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού προκειμένου η αμερικανική οικονομία, που έχει υποστεί σκληρά χτυπήματα, να ανακάμψει, παρότι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα, ελλοχεύει κίνδυνος δεύτερου κύματος μολύνσεων.
Μάλιστα χθες ο Trump τόνισε πως αναμένει από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ να επιτρέψουν την επαναλειτουργία χώρων λατρείας άμεσα ενώ  υπογράμμισε πως αδημονεί να ξαναρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία και ότι θέλει συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Trump ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να δώσει εντολή να επιβληθεί lockdown σε εθνικό επίπεδο σε τέτοια περίπτωση.
«Θα σβήσουμε τις φωτιές.
Δεν θα κλείσουμε την οικονομία.
 Θα σβήσουμε τις φωτιές.
Το μόνιμο lockdown δεν είναι στρατηγική για ένα υγιές κράτος ή μια υγιή χώρα.
Η χώρα μας δεν φτιάχτηκε για να την κλειδώνουμε μέσα.
Το μόνιμο lockdown θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη δημόσια υγεία.
Για να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου πρέπει η οικονομία μας να λειτουργεί» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κατά τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων λόγω του κορωνοϊού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου.
Image

Στο κόκκινο Βραζιλία, Περού λόγω κορωνοϊού, συναγερμός και στην Αργεντινή

Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Βραζιλία, η οποία αποτελεί τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού, τη στιγμή που συναγερμός σημαίνει και στην Αργεντινή.
Στη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη 21/5 το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς καταγράφηκαν 1.188 νέα θύματα σε 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 20.047 θάνατοι και 310.087 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αν και επιστήμονες τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι.
Σημειώνεται πως η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει και στην Αργεντινή, καθώς τα κρούσματα κατέγραψαν αλματώδη αύξηση και έφθασαν τα 648 μέσα σε 24 ώρες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Το 90% των μολύνσεων εντοπίστηκε στο Μπουένος Άιρες και την πυκνοκατοικημένη περιφέρειά του, όπου συνολικά ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από κορωνοϊό ανέρχεται στους 416 αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 4η Μαρτίου. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι πλέον 9.918, εκ των οποίων οι 3.032 έχουν ιαθεί.
Μια ακόμα μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού είναι το Περού, το οποίο είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία.
Οι θάνατοι ανέρχονται σε 3.148 και τα κρούσματα σε 108.769, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως θύματα και κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο κρούσμα στο Περού καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές πως το σύστημα υγείας της έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, την ώρα που αναφέρεται πως τα περισσότερα νοσοκομεία στη Λίμα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 420 νέοι θάνατοι και 2.793 νέα κρούσματα, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 6.510 και των κρουσμάτων σε 59.567.
Image
Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία - Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Στους 3.249 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες κατά 8.894 και έφτασε στα 326.448.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις  ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».

Συναγερμός στην Ινδία – Πάνω από 118.000 τα κρούσματα

Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 118.501 και οι θάνατοι σε 3.585, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς αναφέρθηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία χθες 21 Μαΐου σημείωσε μείωση κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, μετρά 32.486 νεκρούς και 228.006 κρούσματα, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες κατέγραψε λιγότερους από 50 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, οπότε μετρά 27.940 νεκρούς και 233.037 κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Σημειώνεται πως από αύριο 21/5 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με περισσότερους από 35.000 νεκρούς και πάνω από 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.215 νεκρούς και παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.174 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 177.212 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Image
Κίνα: Μόλις 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες – Kegiang: Στρατηγική επιτυχία κατά του ιού

Μόλις 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/5 ενημερώθηκε για τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, δύο εκ των οποίων ήταν «εισαγόμενα» και εντοπίστηκαν στην επαρχία Σετσουάν.
Τα δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στην επαρχία Τζιλίν.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος το προηγούμενο 24ωρο.
Βάσει των νεότερων δεδομένων, επισήμως ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2019, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.971 κρουσμάτων μόλυνσης.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη «μείζονα στρατηγική επιτυχία» στη μάχη που δόθηκε στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει το «πελώριο καθήκον» να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κινεζική οικονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες».

Προειδοποιήσεις επιστημόνων από ΗΠΑ, ΕΕ για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Πιθανά νέα lockdowns

Σαφείς προειδοποιήσεις πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns απευθύνουν οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Robert Redfield, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι εξίσου πιθανό είναι να υπάρξει ένας ακόμα γύρος lockdown.
Ο Redfield τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο» αναφέρει ο Redfield, ο οποίος παραδέχεται πως ο ιός γονάτισε τις ΗΠΑ αν και δεν αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στους χειρισμούς του Trump, καθώς όπως λέει, οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Trump.
Μάλιστα ο Redfield δεν αποκλείει και την πιθανότητα ενός νέου lockdown.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί…
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας μας.
Αν προσθέσουμε και τον κορωνοϊό, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού CDC.
Τις ίδιες προειδοποιήσεις διατύπωσε και η Andrea Ammon διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η οποία σε δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, είπε πως «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει.
«χθες η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.
Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο.
Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο…
Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως» ανέφερε η Ammon, η οποία απηύθυνε μια ακόμα προειδοποίηση με αφορμή την άρση των lockdowns.
«Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε.
Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε η Ammon, η οποία αναφέρει πως η μάχη με τον κορωνοϊό θα έχει διάρκεια.
«Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα.
Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε η Ammon.
Περισσότεροι από 35.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ εάν είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους, που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα μοντέλα και δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο medRxiv, το 61% των περιπτώσεων μετάδοσης - δηλαδή περισσότερα από 700.000 κρούσματα - και το 55% των περισσότερων από 65.000 θανάτων - δηλαδή περισσότεροι από 35.000 θάνατοι – που είχαν καταγραφεί έως τις 3 Μαΐου 2020, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας» «ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.
Την επιτυχία της ταχείας αντίδρασης και άμεσης λήψης μέτρων περιορισμού, στη διασπορά και τον έλεγχο της πανδημίας άλλωστε, επιβεβαιώνουν πολύ πρόσφατα και με τον καλύτερο τρόπο, οι περιπτώσεις κρατών όπως της Ουρουγουάης ή της Κόστα Ρίκα που καταγράφουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων, με μια καμπύλη που ήδη κινείται καθοδικά.

AstraZeneca: Στόχος η άμεση και ευρεία διανομή του εμβολίου, δυνατότητα 1 δισ. δόσεις από Σεπτέμβριο 2020

Ποσό άνω του 1 δισ. δολ. έλαβε η Astrazeneca από την αρχή προηγμένης βιοιατρικής έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει στην παραγωγή τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων τους εμβολίου και έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα παραγωγής 1 δισ. δόσεων, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινοούν τον Σεπτέμβριο του 2020, εφόσον η έρευνα εξελιχθεί με επιτυχία.
Η έρευνα της AstraZeneca για το εμβόλιο περιλαμβάνει την κλινική δοκιμή τριών φάσεων, με 30 χιλ. συμμετέχοντες, καθώς και την παιδιατρική δοκιμή.
O Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καταστήσει το εμβόλιο άμεσα και ευρέως διαθέσιμο.
Την Κυριακή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου με επιπλέον 79 εκατ. στερλίνες και αναμένει 30 εκατ. δόσεις έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με την AstraZeneca τον Απρίλιο, προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να αναπτύξει και να διανείμει το εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση από το Ινστιτούτο Jenner και το Oxford Vaccine Group.
Οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 εθελοντών στη Νότια Αγγλία.
Παρόλα αυτά, δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία από τις δοκιμές και κανείς δεν γνωρίζει εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, όπως σημειώνει το CNBC, με τη ίδια τη φαρμακοβιομηχανία να αναγνωρίζει ότι μπορεί και να μην πετύχουν οι δοκιμές.
Πρόσφατα η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε θετικά στοιχεία για την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του πιθανού εμβολίου σε ασθενείς, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα STAT News, η οποία ειδικεύεται σε ιατρικά θέματα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων.
Η Stat News υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID των ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Moderna.

Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Inovio είχε θετικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα

Η εταιρεία ανοσοθεραπείας Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Η μετοχή της εταιρίας, η αξία της οποίας τετραπλασιάστηκε από την αρχή του έτους με την ελπίδα ότι το εμβόλιό της θα αποδειχθεί σωτήριο, έφτασε στα 15,77 δολάρια με την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, αύξηση 18%.
«Διαπιστώσαμε αντισωματική ανταπόκριση η οποία κάνει πολλά από τα πράγματα που θα επιθυμούσαμε να δούμε σε ένα πιθανό εμβόλιο», είπε ο Δρ. David Winer, ο διευθυντής του κέντρου εμβολίων και ανοσοθεραπείας του Ινστιτούτου Wistar που συνεργάζεται με την Inovio.
«Είμαστε σε θέση να βάλουμε στο στόχαστρο εκείνα τα πράγματα που θα εμπόδιζαν τον ιό να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο σώμα», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλιο για την Covid-19.
Περίπου 100 προγράμματα παραγωγής εμβολίων είναι σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο από κυβερνήσεις, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι για να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα χρειαστούν 12-18 μήνες.
Η Inovio άρχισε τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Moderna Inc, Pfizer Inc, Johnson & Johnson, Sanofi και AstraZeneca Plc είναι σε διάφορα στάδια παραγωγής εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης