Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις με χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις με χαμηλό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Πέφτουν δυνατά τα ξένα και επηρεαζόμαστε. Πέφτει και το πετρέλαιο και διορθώνουν οι εταιρείες που επηρεάζονται. Ίσως κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις που είχαμε δει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αν συνεχιστούν να μας κρατήσουν σήμερα. Στο ξεκίνημα πάντως οι απώλειες είναι κοντά στο 0,8% και ο γενικός δείκτης είναι λίγο πάνω από τις 600 μονάδες. Ο τζίρος εξαιρετικά χαμηλός.

Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε μετοχές που παρέχουν ασφάλεια λόγω καλού ισολογισμού, που δεν έχουν μεγάλα δάνεια και κυρίως έχουν υψηλή ρευστότητα. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές. Βασική μας σκέψη η προστασία του χαρτοφυλακίου και όχι η ανάληψη ρίσκου να πάρουμε αντίδραση από κάποια μετοχή που έπεσε υπερβολικά. Άποψή μας αυτή. Τροφή για σκέψη παρέχουμε, ο καθένας διαχειρίζεται τα κεφάλαιά του «παρέα» με ειδικούς και βάσει των δικών του αποφάσεων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το λιγότερο, άχαρο αυτό που γίνεται. Να διαβάζουμε δηλαδή αποτελέσματα χρήσης 2019 και παράλληλα να διαβάζουμε και αποτελέσματα πρώτου τριμήνου χρήσης 2020. Τι να κάνουμε όμως, αφού κάποιοι δεν καταλαβαίνουν. Να μπορούν εταιρείες με δεκάδες θυγατρικές να βγάζουν στην ώρα τους και να έχουμε μικρές εταιρείες που δε μπορούν. Λες και έχουν τις δεκάδες αποθήκες να αποτιμήσουν. Δε λέμε κάποιες έχουν θέμα αλλά μην τρελαθούμε κιόλας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υποχωρούν στο ξεκίνημα. Στην Πειραιώς οι μεγαλύτερες απώλειες.

ΔΕΗ: Υποχωρεί αφού η πρώτη προσπάθεια υπέρβασης του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών δε στέφθηκε με επιτυχία. Θα λέγαμε πως για να υποχωρήσει σημαντικά θα πρέπει να «πονέσει» πρώτα η αγορά. Από μόνη της βλέπουμε μικρό περιθώριο πτώσης. Ίδωμεν…

ΟΤΕ: Υποχωρεί και αυτός καθώς έχει κάνει καλή κίνηση και υπάρχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη.

ΕΥΑΘ: Θα λέγαμε πως τα αποτελέσματα χρήσης 2019 δε δείχνουν ανάπτυξη, αλλά σε αυτές τις εταιρείες και σε αυτές τις εποχές μας απασχολούν άλλα. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 135,3 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο και τα καθαρά κέρδη το 2019 διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ. Το p/e επομένως είναι μονοψήφιο.

Επιπλέον ο τραπεζικός δανεισμός μαζί με τις μισθώσεις δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και στο ταμείο υπήρχαν 75,8 εκατ. ευρώ. Άρα το ταμείο ξεπερνά το 50% της αποτίμησης. Υπήρχαν και απαιτήσεις 63 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 183,2 εκατ. ευρώ, άρα και p/bv κάτω από τη μονάδα.

Υπάρχουν προοπτικές αύξησης του τζίρου αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε και λίγες «σκιές» στον ισολογισμό που θα μας έκαναν λίγο επιφυλακτικούς. Αλλά με τιμή στο ΧΑ 3,73 ευρώ η μετοχή είναι τσάμπα. Θα δοθεί μέρισμα 0,268 ευρώ ανά μετοχή το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του περσινού και η μερισματική απόδοση είναι 7%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Κοιτώντας τα δημοσιευμένα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020, βλέπουμε μείωση EBITDA στα 20 εκατ. ευρώ από 38,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 937 χιλ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 740 εκατ. ευρώ με αποτίμηση στα 468 εκατ. ευρώ.

Βλέπουμε επίσης αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων κατά 110 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1,1 εκατ. ευρώ αφού οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 57,4 εκατ. ευρώ και οι επενδυτικές έκαψαν 39,1 εκατ. ευρώ. Έτσι αυξήθηκε ο δανεισμός αλλά και οι απαιτήσεις από πελάτες, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 45 εκατ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Υποχωρεί λίγο πάνω από 1% και βρίσκεται στα 6,90 ευρώ.

AEGEAN: Προσπάθεια αντίδρασης σήμερα μετά τη χθεσινή υποχώρηση. Ενισχύεται λίγο κάτω από 1%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης