Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι βαθιά

tags :
Τσίπρας σε Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι βαθιά
Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είπε ο κ.Τσίπρας
Τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη και ότι η ύφεση θα είναι βαθιά διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 22/5 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αυτή ήταν άλλωστε και η πρώτη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ΠτΔ, δεδομένου ότι η κα.Σακελλαροπούλου ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 13 Μαρτίου και ενώ είχαν ήδη ληφθεί περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού.
«Δυστυχώς η ανάληψη των καθηκόντων σας συνέπεσε με την πρωτοφανή για τα δικά μας χρόνια πανδημία, οπότε δεν είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις.  
Νομίζω όμως ότι έχουμε αρκετά να πούμε σήμερα, καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη.
Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη από ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο φοβάμαι ότι δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Φοβάμαι ότι οι ανισότητες θα διογκωθούν και αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας, που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από μια μεγάλη οικονομική δυσκολία.
Και οι επιπτώσεις τώρα θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την λειτουργία των θεσμών.
Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ.Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι εκτιμά ότι «βρισκόμαστε σε κινδύνους καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά».
«Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα.
Στις εργασιακές σχέσεις φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών, η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι.
Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον.
Βεβαίως η χώρα μας έχει μάθει, και ο λαός μας, να αγωνίζεται.
Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως η παρακαταθήκη αυτή της ρευστότητας, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, σωστά και έγκαιρα.
Όλες αυτές τις προκλήσεις, πιστεύω, θα έχουμε την δυνατότητα να τις κουβεντιάσουμε.
Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία.
Ξέρω, βεβαίως, ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας, εν τούτοις νομίζω και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών, πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων των ανισοτήτων, είναι κρίσιμο και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά τη διάρκεια της θητείας σας» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σακελλαροπούλου: Περάσαμε δύσκολα, η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται

Από την πλευρά της η κα.Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατάσταση αρχίζει τώρα να εξομαλύνεται.
«Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους.
Έτσι είχαμε και αυτά τα πολύ θετικά, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, αποτελέσματα.
Και εσείς, από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης.
Τώρα, όπως είπατε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια σημαντική πρόκληση.
Διότι εκτός από τις κοινωνικές, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας.
Και βεβαίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υπέστησαν αρκετό βάρος.
Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης.
Άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.
Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, διότι ο στόχος είναι κοινός: η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία, τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτήν τη φάση και να μπορέσουμε πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, αυτήν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης