Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι τράπεζες υπό πίεση έως το 2025 - Μάχη για κέρδη ακόμα και κατά την ανάκαμψη

ΔΝΤ: Οι τράπεζες υπό πίεση έως το 2025 - Μάχη για κέρδη ακόμα και κατά την ανάκαμψη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες σε εννέα αναπτυγμένες οικονομίες θα δώσουν μάχη για την επίτευξη κερδών έως το 2025
Υπό πίεση έως το 2025, ακόμα και όταν η οικονομία ανακάμπτει, θα παραμείνουν οι τράπεζες σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Στην τελευταία έκθεση του Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι τράπεζες σε εννέα αναπτυγμένες οικονομίες θα δώσουν μάχη για να καταγράψουν κέρδη κατά τα επόμενα πέντε έτη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η πτωτική πορεία της οικονομίας λόγω του κορωνοϊού θα «δοκιμάσει την αντοχή των τραπεζών» καθώς αντιμετωπίζουν απώλειες δανείων και μικρότερα περιθώρια κέρδους από τα χαμηλά επιτόκια.
«Οι υποκείμενες πιέσεις κερδοφορίας είναι πιθανό να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το τρέχον σοκ» αναφέρει το ΔΝΤ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι προκλήσεις στα κέρδη των τραπεζών είχαν προκύψει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και «θα παραμείνουν τουλάχιστον έως το 2025, πολύ πιο μετά από τις άμεσες επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης».
Σύμφωνα με την έκθεση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αυτό το οικονομικό σοκ χάρη στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που είχαν χτιστεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Παρ' όλα αυτά, κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες για να προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
«Οι τράπεζες εισέρχονται σε αυτή την κρίση με πολλά κεφάλαια και ρευστότητα.
Τούτου λεχθέντος, αυτή είναι μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση» επισημαίνει ο Tobias Adrian από το ΔΝΤ.
Μία λύση -σύμφωνα με το ΔΝΤ- είναι οι τράπεζες να σταματήσουν τις διανομές μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης