Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σοβαρό πλήγμα από τον κορωνοϊό στις οικονομίες Μέσης Ανατολής και Αφρικής

Fitch: Σοβαρό πλήγμα από τον κορωνοϊό στις οικονομίες Μέσης Ανατολής και Αφρικής
Έκθεση της Fitch Ratings για τις οικονομίες σε Μέση Ανατολή και Αφρική
Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην έκθεση, αρνητικά θα επιδράσει και η «βουτιά» των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως.
Η Fitch προβλέπει επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιοχών το 2021.
Ωστόσο, τα ελλείμματα θα παραμείνουν ευρέως σε πολλές χώρες και το χρέος θα αυξηθεί στα περισσότερα κράτη έως το 2021.
«Μεταξύ της μειοψηφίας των χωρών με δείκτες χρέους ΑΕΠ προς το ΑΕΠ που θα μειωθούν από το 2021, αρκετές αντιμετωπίζουν άμεσους και δεσμευτικούς περιορισμούς χρηματοδότησης που σημαίνει ότι έχει περιοριστεί η περαιτέρω συσσώρευση χρέους.
Το οικονομικό σοκ που δημιούργησε ο COVID-19 έπληξε την περιοχή σε μια εποχή που πολλές χώρες είχαν ήδη υποστεί σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών τους.
Το μέσο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ αυξήθηκε από το 36% το 2013 σε 60% το 2019 στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Το μέσο χρέος της υποσαχάριας Αφρικής αυξήθηκε από 27% το 2012 σε 53% το 2019, αντανακλώντας εν μέρει την αδύναμη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τις ισχυρές δημόσιες επενδύσεις. (…)
Πέντε από τις 33 χώρες βαθμολογούνται -μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα- στο CCC ή χαμηλότερα», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης