Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nευρικότητα στις διεθνείς αγορές, στη σκιά της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +0,24% για τον S&P 500, ο DAX +0,072%

Nευρικότητα στις διεθνείς αγορές, στη σκιά της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +0,24% για τον S&P 500, ο DAX +0,072%
Μεταβλητότητα στη Wall Street
Έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα επικράτησε στις διεθνείς αγορές σήμερα 22/5, στη σκιά της νέας σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τα νεότερα από μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό και το άνοιγμα των οικονομιών.
Στο μέτωπο της αμερικανοσινικής κόντρας αυτή τη φορά η αντιπαράθεση αφορά το Χονγκ Κονγκ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.
Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
«Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Trump, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, σήμερα στο Πεκίνο.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε τη συγκέντρωση εθελοντών για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca.
«Οι κλινικές δοκιμές εξελίσσονται πολύ καλά και τώρα ξεκινάμε έρευνες για να αξιολογήσουμε με πόσο αποτελεσματικό τρόπο το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε μεγαλύτερους ενήλικες και για να δοκιμάσουμε αν είναι σε θέση να προσφέρει προστασία για τον ευρύτερο πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Pollard του Oxford Vaccine Group.
Σε εταιρικό επίπεδο, ο κολοσσός των γεωργικών μηχανημάτων Deere ανακοίνωσε πτώση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Από την πλευρά της η εταιρεία αθλητικών υποδημάτων και αξεσουάρ Foot Locker ανακοίνωσε ζημιές που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο.  
Σημειώνεται ότι η αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα 25/5 λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τη Memorial Day.  

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,04% στις 24.465 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 μονάδες σημείωσε κέρδη +0,24% στις 2.955 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,43% στις 9.324 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 28,83 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε οριακά +0,07% στις 11.073 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο +1,34% στις 17.316 μονάδες, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Image
Image
Image

Έντονη νευρικότητα στην Ευρώπη

Έντονη νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για την όξυνση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την παρέμβαση της τελευταίας για τον αυστηρότερο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ.  
Η Κίνα αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μαζικών και συχνά βίαιων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που γνώρισε πέρυσι η πρώην βρετανική αποικία.
Νέα εντυπωσιακή μείωση πωλήσεων και παραγγελιών κατά 76% σημειώθηκε τον Απρίλιο 2020 στην Ευρώπη απόρροια του κραχ που προκάλεσε στις οικονομίες ο κορωνοιός και βεβαίως των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού που εφαρμόστηκαν.
Τα δεδομένα πωλήσεων αυτοκινήτων και νέων παραγγελιών συνεχίζουν να είναι τρομακτικά σε όλο τον κόσμο με την βιομηχανία αυτοκινήτων να βυθίζεται σε ύφεση ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Η τελευταία παρτίδα αισιοδοξίας... βγήκε από την Ευρώπη, όπου οι παραγγελίες και πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 76% τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, ο αριθμός των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν μειώθηκε από 1.143.046 σε μόλις 270.682 σε ετήσια βάση.
Ο πρώτος μήνας με περιορισμούς λόγω του κορωνοιού είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρότερη μηνιαία μείωση της ζήτησης αυτοκινήτων εδώ και πολλά χρόνια.
Τα δεδομένα προήλθαν από τις 27 αγορές της ΕΕ που σημείωσαν διψήφια πτώση τον Απρίλιο, με την Ιταλία και την Ισπανία να ηγούνται του κραχ, σημειώνοντας απώλειες 97,6% και 96,5% αντίστοιχα.
Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας LVMH και Kering, που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, σημείωσαν πτώση άνω του 2%.
Οι μετοχές της γαλλικής Renault σημείωσαν πτώση 4,3%, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Btuno Le Maire δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα προσυπογράψει δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, που στόχο έχει να βοηθήσει την εταιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση-ρεκόρ κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (22/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς τα περιορστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στον κλάδο.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξεως του -18,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχαν σημειωθεί απώλειες της τάξεως του -5,1%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η ONS.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η μηνιαία πτώση των πωλήσεων θα διαμορφωθεί στο -15,5%.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (22/5) στοιχεία του ινστιτούτου GfK, υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις -34 μονάδες, έναντι -33 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που έχει καταγράψει ποτέ το ερευνητικό ινστιτούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, ο δείκτης παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου, όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους παρά τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Image
Σύμφωνα με τα στοιχεία του GfK, από τους πέντε υποδείκτες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, οι δύο κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο, ένας παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ δύο υποχώρησαν.
Οι υποδείκτες που σημείωσαν άνοδο αφορούν τις εκτιμήσεις των Βρετανών για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική αγορά, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με την πρσωπική οικονομική κατάσταση του παρελθόντος παρέμεινε αμετάβλητος.
Στον αντίποδα, οι υποδείκτες που σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση αφορούν τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας τόσο για το προηγούμενο έτος όσο και για το επόμενο.
«Η οριακή πτώση του δείκτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χτυπημένη και μελανιασμένη, παρά τις προσπάθειες χαλάρωσης των περιορισμών», δήλωσε ο διευθυντής στρατηγικής πελατών του GfK, Joe Staton, προσθέτοντας ότι «με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, η ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού από την πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποκαλυφθεί».
«Παρά τα σχέδια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη χώρα, οι καταναλωτές αισθάνονται ότι δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Staton, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «η εμπιστοσύνη θα παραμείνει εύθραυστη για ορισμένο χρονικό διάστημα και η πιθανότητα μίας ακόμα αύξησης κρουσμάτων αποτελεί έναν προφανή κίνδυνο».
Σημειώνεται ότι το ινστιτούτο πραγματοποιεί δύο έρευνες ανά μήνα, μία προκαταρκτική και μία τελική, προκειμένου να έχει μία σαφέστερη εικόνα για την επίδραση της πανδημίας στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ η επόμενη έρευνα θα δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας συναγερμός έχει σημάνει στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, με τη ζήτηση να έχει καταρρεύσει διεθνώς.
Στην Ευρώπη, η γαλλική Renault βρίσκεται στον αέρα, με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire να προειδοποιεί ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Ο Le Maire προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εξαφάνισης της Renault, μιλώντας στο Europe 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να κλείσει η γαλλική μονάδα και ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Στη γαλλική μονάδα απασχολούνται 2.640 εργαζόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του 2018.
Η Renault διατηρεί 40 μονάδες σε 16 χώρες.

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω νέων εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» -5,9% για τον Hang Seng, ο Shanghai Composite -1,8%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (22/5) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αυτή τη φορά γύρω από την περιοχή του Χονγκ Κονγκ.
Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιορίζει τις δραστηριότητας της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που είχαν λάβει χώρα στην περιοχή το περασμένο έτος, πριν την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε «ισχυρή απάντηση» εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, γεγονός που δημιουργήσει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -5,9% στις 22.844 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -1,7% στις 10.811,15 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,8% στις 2.813,77 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2% και τις 10.620,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,8% στις 20.388,16 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο -0,9% και τις 5.497 μονάδες.
Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά -1,4% στις 1.970,13 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -2% στις 1.293,98 μονάδες.
«Οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο αναμένουν τις λεπτομέρειες σχετικές με το νέο νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να δουν πόσο σοβαροί είναι οι όροι», αναφέρουν οι αναλυτές της AxiCorp, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί και η αντίδραση των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε σφοδρή αντιπαράθεση τις τελευταίες, αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού στα αρχικά στάδια, ενώ «ανοιχτά» παραμένουν και τα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αποσύρει τους στόχους της για την ανάπτυξη το 2020 έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Li Keqiang, το Πεκίνο δεν πρόκεται να θέσει κάποιον στόχο ανάπτυξης για το 2020, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, καθώς η χώρα δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 280 δισ. δολ. το οποίο αποσκοπεί στη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία.
Σύμφωνα με την Bank of Japan, στόχος του νέου μέτρου είνια να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που παρέχει ήδη στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση, ενώ το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2021.
Μεταξύ άλλων, η BoJ δήλωσε ότι σχεδιάζει να χορηγήσει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο έως και ένα έτος σε τράπεζες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κρατικού δανεισμού, ενώ τόνισε ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση έαν χρειαστεί.
Τον περασμένο μήνα ο αριθμός των πτωχεύσεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ιαπωνία, με την Teikoku Databank να δηλώνει πως μέχρι τις 21 Μαΐου περίπου 174 εταιρεία έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης εξαιτίας του Covid-19.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας ανακοίνωσε περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 0,1% τον Απρίλιο του 2020, έναντι 0,4% τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 καταγράφηκε επίσης πτώση της τάξεως του -0,2%.
Οι τιμές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν κατά -0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και κατά -0,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης