Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεταβλητότητα λόγω ξένων αγορών αλλά και επιλεκτικές τοποθετήσεις

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεταβλητότητα λόγω ξένων αγορών αλλά και επιλεκτικές τοποθετήσεις
ΑΓΟΡΑ: Είτε μας αρέσει είτε όχι ακολουθάμε τις ξένες αγορές. Άνοιξαν με απώλειες, ακολουθήσαμε, γύρισαν ανοδικές, ακολουθήσαμε και έχασαν σχεδόν όλη την άνοδο, το κάναμε και εμείς. Κλείσαμε με οριακή άνοδο αλλά το ενδιαφέρον για επιλεγμένες μετοχές διατηρήθηκε.

Ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή η οποία έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά. Ξεχώρισε και η ΔΕΗ. Η μετοχή έκλεισε οριακά υψηλότερα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Όπως δείχνει δεν έχει πρόβλημα να τον σπάσει ανοδικά. Πριν γυρίσει θετική η αγορά η ΔΕΗ είχε γυρίσει ήδη. Εντολές από εγχώριους θεσμικούς και ίσως η «εμπλοκή» της Goldman στον ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία.

Καλή πορεία επιτέλους και από τράπεζες. Όχι τίποτα το ιδιαίτερο αλλά και το +3% καλοδεχούμενο είναι. Συνέχισε ανοδικά και η Τιτάν. Από την άλλη στο τέλος υποχώρησε ο ΟΤΕ 2,28% και βλέπουμε την κίνηση ως κατοχύρωση κερδών.

ΑΓΟΡΑ (II): Η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο 2,69% αλλά από την αρχή του έτους οι απώλειες ανέρχονται στο 33,5%.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Καμιά φορά λες, ότι έχουμε μικρή εγχώρια θεσμική επενδυτική κοινότητα και αν ήταν μεγάλη θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Ίσως όμως το γεγονός ότι είναι πλέον μικρή να οφείλεται και στις επιλογές τους. Όταν κάποιοι αγοράζουν μετοχές υπερδανεισμένες, όταν αγοράζουν μετοχές με αρνητική καθαρή θέση και μετά συνωστίζονται στην έξοδο…

Αντί να δουν ποιες εταιρείες είναι αδάνειστες, βγάζουν κέρδη, έχουν καλό περιθώριο, δίνουν μέρισμα κυνηγάνε τις γνωστές που τους έχουν κάψει και τους έχουν ξανακάψει. Να μην αρχίσουμε να λέμε ονόματα εταιρειών. Όλα δικαιολογούνται. Ας βάλουμε όλοι μυαλό, ας μην κοιτάμε μόνο την εμπορευσιμότητα, αυτή φτιάχνεται αν ασχοληθούν περισσότεροι με τα καλά χαρτιά, και ας κοιτάξουμε τα διαμάντια που υπάρχουν.

Και επειδή δε θέλουμε να «τσουβαλιάσουμε» θα σας πούμε πως ξεχωρίζουμε κάποιους θεσμικούς οι οποίοι έχουν πολύ δυνατούς διαχειριστές που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους και δεν έχουν «παλτά». Βέβαια υπάρχουν και οι αναλυτές. Χρόνια τώρα κάποιοι αναλύουν και αναλύουν τις τράπεζες. Και οι τράπεζες όλο πέφτουν και που και που βγάζουν μία μικρή αντίδραση.

Έχουν όμως όγκο συναλλαγών. Δηλαδή στο -10% πουλάς όσο θέλεις. Βέβαια στη δεκαετία οι τράπεζες είναι -90%, αλλά εσύ άμα θέλεις πουλάς και αγοράζεις εύκολα. Το αν έχεις χάσει τα πάντα δε μετράει.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θα πρέπει να ξέρετε πως η δουλειά μας και αναφερόμαστε γενικά είναι να παρατηρούμε την αγορά. Αν μία μετοχή ανέβει ή πέσει σημαντικά, πρέπει να το αναδείξουμε βάζοντας κάποιο σχετικό θέμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θέλουμε να πέσει ή να ανέβει η μετοχή. Είναι άσχετο. Είναι επικαιρότητα που πρέπει να ασχοληθούμε. Δε σημαίνει ότι προωθούμε ή θάβουμε μία μετοχή.

Άλλο η επικαιρότητα, άλλο η είδηση, άλλο η ανάλυση. Άλλο δηλαδή ο τίτλος «ράλι 15% για την τάδε μετοχή» και άλλο να λέμε ότι ένας ισολογισμός μπάζει από παντού για παράδειγμα ή ότι είναι διαμάντι. Υποθέτουμε ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε τις διαφορές, αλλά εξηγούμαστε για να γίνει όσο πιο κατανοητό μπορεί.

JUMBO Vs FOURLIS: Η πρώτη υποχωρεί 16% από την αρχή του έτους και η δεύτερη 32% και κάτι. Και οι δύο είχαν ενθαρρυντικές τηλεδιασκέψεις. Η πρώτη όμως έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό και η δεύτερη αναμένεται να έχει κάτι πάνω από 120 εκατ. ευρώ φέτος. Προφανώς και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό, συν το γεγονός ότι η Jumbo θα πρέπει όπως είπε να προσπαθήσει πολύ για να μη βγάλει κέρδη το 2020. Μέσα δηλαδή στην καταστροφή.

ΕΥΑΘ: Δυστυχώς τη θυμόμαστε (όλοι) μόνο όταν βγάζει αποτελέσματα. Τότε θυμόμαστε το πόσο φθηνή είναι. Γιατί δεν κάνει μεγάλο όγκο και δε σου δίνει δικαιώματα να τη σχολιάσεις ή να επενδύσεις. Σήμερα βέβαια και όγκο έκανε και μεγάλη άνοδο είχε. Οι θεσμικοί εδώ έχουν περίπου το 5%. Υπάρχουν βέβαια θεσμικοί που αντί να έχουν λίγες τέτοιες μετοχές έχουν άλλες που υπόσχονται κέρδη και σπάνια βγάζουν. Στο +9,38% και στα 4,08 ευρώ.

ΑS COMPANY: Δεν τίθεται θέμα μερίσματος. Θα τα δώσει τα 0,07 ευρώ. Η μετοχή είχε κάποια πίεση σήμερα και έκλεισε στα 1,83 ευρώ και στο -2,14% με όγκο 11 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 24 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα είναι καλή ακόμα και αν υποθέσουμε πως από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο υπάρξουν αξιόλογες απώλειες. Άρα οι απώλειες της τάξης του 34% από την αρχή του έτους είναι μάλλον υπερβολικές.

ΜΑΣΟΠ-ΜΕΝΤΙ-ΦΡΙΓΟ (απάντηση στον Α.ΝΤ.): Δεν έχει αλλάξει η άποψή μας σε σχέση με αυτά που σας είχαμε απαντήσει μερικούς μήνες πριν. Δε θεωρούμε ότι η ΜΑΣΟΠ αδικείται σε αυτήν την αποτίμηση, θέλουμε πολύ καλή κερδοφορία για το 2019 από τη Medicon, ενώ στη Frioglass βλέπουμε βελτίωση αλλά η καθαρή θέση είναι αρνητική και θα χρειαστεί χρόνο.

AEGEAN (απάντηση): Αυτές οι συγκρίσεις με την παλιά Ολυμπιακή είναι τελείως άτοπες. Η παλιά Ολυμπιακή ήταν ένα τσιφλίκι που τη φόρτωναν με χρέη και έκαναν πάρτι οι πολιτικοί και η Aegean ήταν μία εξαιρετική εταιρεία που έπεσε πάνω σε μία πανδημία. Ίσως το επενδυτικό πλάνο να ήταν φιλόδοξο, αλλά θα μπορούσε αν δεν υπήρχε η πανδημία να έπιανε και να την απογείωνε.

Τώρα βέβαια, επηρεάζεται περισσότερο από τις άλλες και θα χαλάσει ο ισολογισμός. Όπως όλες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Το ίδιο θα πάθουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Όλοι πρέπει να στηριχθούν (και ήδη έχει λάβει καλή στήριξη), αλλά με όρους. Δεν μπορούν να γίνουν αυτά που έγιναν για παράδειγμα στις τράπεζες. Που έβαζαν οι φορολογούμενοι λεφτά και συνέχιζαν να δανείζουν υπερχρεωμένες εταιρείες και άλλα… Στα 4,42 ευρώ με απώλειες 0,23%.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης