Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες εστίες κορωνοϊού η Λατινική Αμερική, φόβοι υποτροπής σε Ευρώπη, ΗΠΑ - Πάνω από 342 χιλ. οι νεκροί και 5,32 εκατ. τα κρούσματα

Νέες εστίες κορωνοϊού η Λατινική Αμερική, φόβοι υποτροπής σε Ευρώπη, ΗΠΑ - Πάνω από 342 χιλ. οι νεκροί και 5,32 εκατ. τα κρούσματα
Αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan
(upd8)Σε νέες εστίες του θανατηφόρου κορωνοϊού αναδεικνύονται η Λατινική Αμερική και η Ινδία, την ώρα που επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στα κράτη της Ευρώπης, Ασίας και τις πολιτείες των ΗΠΑ που επιχειρούν με προσεκτικά βήματα να αφήσουν πίσω τους τα περιοριστικά μέτρα και να επιστρέψουν σταδιακά σε μια νέα κανονικότητα επαναλειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών τους, ώστε παράλληλα να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο κύμα της νόσου που μπορεί να επαναφέρει τα lockdowns από το φθινόπωρο, δεδομένου ότι το εμβόλιο αργεί ακόμα.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας και μεγάλης διασποράς του ιού στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και τη Ρωσία, είναι ότι η Λατινική Αμερική ξεπέρασε την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά.
Απέναντι σε αυτόν τον πρωτόγνωρο «εφιάλτη» που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανά τον πλανήτη, το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι πως η επιστημονική και ιατρική κοινότητα έχει προετοιμαστεί καλύτερα για τα επόμενα κύματα του κορωνοϊού.
Σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν ότι η οριστική λύση για την επιστροφή στην καθημερινότητα πριν τον κορωνοϊό, θα έρθει από το εμβόλιο.
Μπορεί την Παρασκευή 22/5 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει εθελοντές για τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσει με την AstraZeneca, ωστόσο την Κυριακή 24/5  ένας από τους καθηγητές που ηγείται της ανάπτυξης του εμβολίου δήλωσε ότι έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19.
Ακόμη, η φαρμακευτική εταιρεία Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε προ ημερών (στις 20/5) ότι είναι ευοίωνα τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε το πειραματικό εμβόλιο της, καθώς παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ μελέτη επιβεβαιώνει τη μέτρια αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης.
Την ίδια ώρα, αρνείται οπιαδήποτε ευθύνη η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan, με αφορμή τα σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,32 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 342.341 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,11 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.324.933
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 342.341
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.622.670 και σε νεκρούς με 97.087
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 36.757 θανάτους με 258.509 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.735 και 229.327 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 344.481 και 3.541 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 347.398 και 22.013 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 235.290 και 28.678 νεκρούς
- Στους 28.218 οι νεκροί στη Γαλλία, 182.036 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 179.986 και οι νεκροί σε 8.274
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.359 και τα κρούσματα σε 133.521
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 131.920 και οι νεκροί σε 3.869
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 266 ενώ τα κρούσματα  στα 11.190
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.084 κρούσματα και 4.638
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.536 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 808
- Στους 9.237 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 56.810 τα κρούσματα
- Στα 7.114 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.725 στην Ελβετία που μετρά και 1.905 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 171 οι νεκροί
- Στους 4.308 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 155.686 τα κρούσματα
Image
Βρετανία: Έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 και ενώ ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να εξασθενεί γρήγορα στη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ένας από τους καθηγητές που ηγείται της ανάπτυξης του εμβολίου.
Mια επερχόμενη δοκιμή με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών απειλείται να μην έχει «κανένα αποτέλεσμα» λόγω της χαμηλής μετάδοσης της Covid-19 στην κοινότητα, δήλωσε ο Adrian Hill , διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου.
Όπως ανέφερε, «είναι μια κούρσα ενάντια στον ιό που εξαφανίζεται και ενάντια στον χρόνο» και «προς το παρόν, υπάρχει πιθανότητα 50% να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα».
Το πειραματικό εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19, είναι ένα από τα πρωτοποριακά στην παγκόσμια κούρσα που προστατεύει ενάντια στον νέο κορωνοϊό και η ομάδα του Hill ξεκίνησε δοκιμές σε πρώιμο στάδιο σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι τη συγκέντρωση εθελοντών για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca άρχισε από την Παρασκευή 22/5 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σημειώνεται πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η Φάση Ι επί 1.000 υγιών εθελοντών ανθρώπων και πλέον παρακολουθείται η πορεία τους.
Η Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών θα περιλαμβάνει 10.260 ενήλικες και παιδιά και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει ενήλικες 56 έως 69 ετών, ενήλικες άνω των 70 ετών και παιδιά 5 έως 12 ετών και έχει ως στόχο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους μεγαλύτερους ανθρώπους και στα παιδιά.
Η Φάση ΙΙΙ σκοπεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Το εμβόλιο που φέρει την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 βασίζεται στην εξασθενημένη εκδοχή ενός αδενοϊού του κοινού κρυολογήματος (ChAdOx1) που προσβάλλει τους χιμπατζήδες και το οποίο έχει γενετικά τροποποιηθεί ώστε να είναι αδύνατον να προσβάλει ανθρώπους.
Στο σύμπλεγμα ChAdOx1 προστέθηκαν πρωτεΐνες ακκίδες (S) από τον ιό SARS-CoV-2 .
Η πρωτεΐνη αυτή απαντάται στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού και παίζει σημαντικό ρόλο στην λοίμωξη.
Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακκίδα για να προσκολληθεί στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων για να επιτύχει την είσοδό του στα κύτταρα και να προκαλέσει λοίμωξη.
«Εμβολιάζοντας με ChAdOx1 nCoV-19, ελπίζουμε να κάνουμε τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να αναπτύσσει ανοσολογική απόκριση απέναντι στην πρωτεΐνη ακκίδα, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτροπή εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρα και στην πρόληψη της λοίμωξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Οι κλινικές δοκιμές εξελίσσονται πολύ καλά και τώρα ξεκινούμε έρευνες για να αξιολογήσουμε με πόσο αποτελεσματικό τρόπο το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε μεγαλύτερους ενήλικες και να για να δοκιμάσουμε αν είναι σε θέση να προσφέρει προστασία για τον ευρύτερο πληθυσμό» τόνισε ο καθηγητής Andrew Pollard του Oxford Vaccine Group ενώ η Mene Pangalos, εκτελεστική αντιπρόεδρος της AstraZeneca δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο για να αυξήσουμε την παραγωγή και διανομή και να διασφαλίσουμε ταχεία, δίκαιη και ισότιμη διανομή ενός προσβάσιμου εμβολίου».

Κίνα: Αρνείται οποιαδήποτε  ευθύνη η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan


Το κινεζικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, το οποίο κατηγορείται τακτικά από τις ΗΠΑ ορικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, διαθέτει τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, αλλά κανένα δεν αντιστοιχεί στον SARS-Cov-2, διαβεβαιώνει η διευθύντριά του.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν  πως ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωποι από κάποιο ζώο και μάλιστα, μια αγορά της Wuhan ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα.
Εδώ και μήνες η ύπαρξη σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί ενός Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις.
Μετά από άρθρα στον Τύπο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo στις αρχές του μήνα έκανε λόγο για διεξαγωγή «έρευνας» ώστε να διερευνηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο προς το παρόν δεν βασίζεται σε τίποτε απτό.
Ωστόσο, για «καθαρά κατασκευασμένες» υποψίες μίλησε η διευθύντρια του κινεζικού Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, η Wang Yanyi, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
«Όπως όλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι ο ιός υπήρχε», διαβεβαίωσε η Wang Yanyi σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε μεν το βράδυ του Σαββάτου 23/5, όμως είχε γίνει στις 13 Μαΐου.
«Συνεπώς πώς θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριό μας;», αναρωτήθηκε.
Η διευθύντριά παραδέχθηκε ότι το ινστιτούτο είχε «απομονώσει και αποκτήσει ορισμένους κορωνοϊούς από νυχτερίδες» και μάλιστα είπε πως «έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιού».
Η ίδια διευκρίνισε πως  η ομοιότητά τους με τον SARS-Cov-2 «δεν είναι παρά 79,8%».
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο και οι ερευνητές του είχαν συμβάλει στο να γίνει καλύτερα γνωστός ο SARS-Cov-2 στην αρχή της επιδημίας.
Οι εργασίες τους είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο σε μια επιστημονική επιθεώρηση.
Σύμφωνα με τις έρευνές τους, η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι κατά 80% παρόμοια με εκείνη του ιού του SARS, που ευθυνόταν για την προηγούμενη επιδημία του 2002-3, και κατά 96% με εκείνη ενός κορωνοϊου των νυχτερίδων
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι ασθενείς του νέου κορωνοϊού επισημάνθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στην πόλη Wuhan και από τότε ο  ιός αυτός επεκτάθηκε στον πλανήτη και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω  από 340.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ θεωρίες που ενοχοποιούν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

ΗΠΑ: Στους 97.087 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Mελέτη επιβεβαιώνει τη μέτρια αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης

Σε  97.087 ανέρχονται οι νεκροί της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 1.622.670, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.127 νέοι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 φτάνοντας το βράδυ του Σαββάτου 24/5 τους 97.048 θανάτους επί συνόλου 1.621.658 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Παρά τους υψηλούς αριθμούς, οι 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια μερική και προοδευτική αποκλιμάκωση των μέτρων, διατηρώντας μερικούς περιορισμούς στις συναθροίσεις ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Image


ΗΠΑ: Mελέτη επιβεβαιώνει τη μέτρια αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης

Τα λεπτομερή αποτελέσματα της χρήσης του φαρμάκου  με την ονομασία ρεμδεσιβίρη αναφέρει έγκυρη ιατρική επιθεώρηση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής 22/5, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έγινε στον Λευκό Οίκο και είχε προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού.
Πέρασαν πάνω από τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση υψηλόβαθμού αμερικανού επιστημονικού αξιωματούχου πως ένα πειραματικό φάρμακο με την ονομασία ρεμδεσιβίρη επιταχύνει την αποκατάσταση ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19.
Μάλιστα, ο Anthony Fauci,  ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) ο οποίος διηύθυνε την κλινική δοκιμή που έγινε σε χίλιους ασθενείς σε 10 χώρες, είχε δηλώσει στις 29 Απριλίου μέσα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειχναν «πως η ρεμδεσιβίρη έχει σαφές αποτέλεσμα, σημαντικό και θετικό για τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης».
Η επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε το άρθρο, το οποίο αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα,  επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έγινε στον Λευκό Οίκο.
Η ρεμδεσιβίρη, χορηγούμενη ενδοφλεβίως καθημερινά επί 10 ημέρες, επιτάχυνε την αποκατάσταση νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19, σε σχέση με ένα ψευδοφάρμακο: 11 ημέρες έναντι 15 σε μέση διάρκεια.
Οι ασθενείς που ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους θεωρήθηκαν αναρρώσαντες, ενώ το αποτέλεσμα ήταν πιο σημαντικό στους ασθενείς που νοσηλεύονταν χωρίς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα.
Όπως συμπέραναν οι επιστήμονες, είναι προτιμότερο να αρχίσει η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη πριν προχωρήσει η νόσος σε σημείο που να απαιτείται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Ακόμη, η ρεμδεσιβίρη φάνηκε να μειώνει τη θνητότητα, καθώς το 7,1% των ασθενών στους οποίους χορηγούνταν ρεμδεσιβίρη πέθαναν σε 14 ημέρες, έναντι 11,9% στην ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο, αν και το αποτέλεσμα αυτό είναι λίγο κάτω από το όριο στατιστικής αξιοπιστίας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η διαφορά να είναι τυχαία.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ρεμδεσιβίρη δεν δίνει εγγυήσεις ότι ο ασθενής θα επιβιώσει, σημείωσαν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη δοκιμή.
Όπως γράφουν «είναι σαφές πως μια θεραπεία κατά του ιού αναμφίβολα δεν θα είναι αρκετή από μόνη της» και θα χρειαστούν συνδυασμοί θεραπειών, της ρεμδεσιβίρης με άλλα αντιικά φάρμακα ή άλλους τύπους θεραπειών.

Νέα Υόρκη: Στο χαμηλότερο σημείο από τις 24/3 ο αριθμός των ημερήσιων απωλειών από κορωνοϊό

Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν μειωθεί κάτω από τους 100, δήλωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo το Σάββατο (23/5), σηματοδοτώντας το χαμηλότερο αριθμό απωλειών από τον ιό από τις 24 Μαρτίου.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είπε ότι οι 84 νέοι αναφερόμενοι θάνατοι είναι «τραγωδία», αλλά η πτωτική τάση των καθημερινών απωλειών αποτελεί ένδειξη ότι η Πολιτεία σημειώνει σημαντική πρόοδο.
«Το γεγονός πως είναι τόσο χαμηλός ο αριθμός  (σ.σ. των θανάτων) όσο είναι, είναι πραγματικά γενικά καλά νέα», δήλωσε ο Cuomo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
« Για μένα, είναι απλώς ένα σημάδι πραγματικής προόδου», σημείωσε.
Η Πολιτεία στο αποκορύφωμα της νόσου ανέφερε περισσότερα από 3.100 κρούσματα και σχεδόν 800 θανάτους την ημέρα στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου.
Έκτοτε καταγράφει συνεχή μείωση των νοσηλειών που απαιτούν διασωλήνωση και λοιμώξεων, παρατηρεί το CNBC.
Ο Cuomo είπε ότι η περιοχή του Hudson θα ανοίξει εκ νέου την Τρίτη 26/5 και το Long Island την Τετάρτη ως μέρος του σχεδίου Φάσης 1 στο οποίο ορισμένες μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα ανοίξουν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ρωσία: Ακόμη 153 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, στους 3.541 συνολικά

Ακόμη 153 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Ρωσία, που είναι και ο υψηλότερος μέχρι σήμερα ημερήσιος απολογισμός της επιδημίας, αυξάνοντας συνολικά τους νεκρούς σε 3.541.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης καταγράφηκαν 8.599 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των μολύνσεων σε 344.481.
 
 Ιταλία: Μείωση θανάτων από κορωνοϊό αλλά αύξηση κρουσμάτων – Συνολικά 32.735 νεκροί
 
 Η Ιταλία κατέγραψε το Σάββατο (23/5) 119 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19 έναντι 130 την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε οριακά σε 669 από 652 που ήταν στις 22/5.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η επιδημία στις 21 Φεβρουαρίου ανέρχεται πλέον σε 32.735, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ο τρίτος υψηλότερος παγκοσμίως μετά αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται τώρα σε 229.327, ο έκτος υψηλότερος παγκοσμίως έπειτα από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.
Οι άνθρωποι που καταγράφονται επί του παρόντος ως φορείς της νόσου μειώθηκαν σε 57.752 σήμερα από 59.322 την προηγούμενη ημέρα.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 572 ασθενείς από 595, με την μείωση να συνεχίζεται εδώ και καιρό.
Από αυτούς που είχαν αρχικά μολυνθεί, 138.840 αποθεραπεύτηκαν έναντι 136.720 χθες.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι 2.164.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν στο διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό το Σάββατο, έναντι 2.122.000 χθες, από έναν πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Περισσότερα από 2 εκατ. κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ευρώπη, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα στη Ρωσία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) βάσει επίσημων πηγών το Σάββατο (23/5/2020) στις 19:00 ώρα Ελλάδος.
Με τουλάχιστον 2.001.995 κρούσματα και 173.133 θανάτους, η Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία του Covid-19.

Πτώχευση κήρυξε η εταιρεία Hertz στις ΗΠΑ και τον Καναδά – Τι ανακοίνωσε

Την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά, γνωστοποίησε η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής 22/5, «ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις».
Όπως αναφέρει η Hertz, έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της και σταμάτησε «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».
«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (...) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.
Πάντως, οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ' αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Η προσφυγή στο άρθρο 11 επιτρέπει σε μια επιχείρηση, που δεν καταφέρνει πλέον να αποπληρώνει το χρέος της, να αναδιαρθρωθεί προστατευμένη από τους πιστωτές.
Σημειώνεται ότι στις 21 Απριλίου η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, ήτοι το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο κόκκινο Βραζιλία, Περού λόγω κορωνοϊού, συναγερμός και στην Αργεντινή


Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Βραζιλία, η οποία αποτελεί τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού, τη στιγμή που συναγερμός σημαίνει και στην Αργεντινή.
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ, βρίσκεται η Βραζιλία, η οποία έχει ξεπεράσει και τη Ρωσία, έχοντας καταγράψει συνολικά 347.398 περιπτώσεις μολύνσεις του ιού.
Η Βραζιλία κατέγραψε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 965νέους θανάτους εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 22.013, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Πάντως, ο πραγματικός αριθμός  κρουσμάτων και θανάτων  είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κινείται αργά στη διεξαγωγή τεστ.
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει και στην Αργεντινή, καθώς τα κρούσματα κατέγραψαν αλματώδη αύξηση και έφθασαν τα 11.353.
Το 90% των μολύνσεων εντοπίστηκε στο Μπουένος Άιρες και την πυκνοκατοικημένη περιφέρειά του, όπου συνολικά ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από κορωνοϊό ανέρχεται στους 445 αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 4η Μαρτίου. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι πλέον 11.353, εκ των οποίων οι 3.530 έχουν ιαθεί.
Μια ακόμα μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού είναι το Περού, το οποίο είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία.
Οι θάνατοι ανέρχονται σε 3.373 και τα κρούσματα σε 115.754, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως θύματα και κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο κρούσμα στο Περού καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές πως το σύστημα υγείας της έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, την ώρα που αναφέρεται πως τα περισσότερα νοσοκομεία στη Λίμα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό, όπου το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 7.191 και των κρουσμάτων σε 65.856.
Image

Συναγερμός στην Ινδία – Πάνω από 131.000 τα κρούσματα

Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 131.920 και οι θάνατοι σε 3.869, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα. 
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία στις 21 Μαΐου σημείωσε μείωση κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, μετρά 32.735 νεκρούς και 229.327 κρούσματα, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία μετρά 28.678 νεκρούς και 235.290 κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Σημειώνεται πως από τις 21/5 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με 36.757 νεκρούς και 258.509 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.218 νεκρούς και παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.265 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 179.986 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Image
Κίνα: Πάνω απο 84.000 τα κρούσματα  – Kegiang: Στρατηγική επιτυχία κατά του ιού

Βάσει των νεότερων δεδομένων, επισήμως ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2019, ανέρχεται σε 84.084 περιπτώσεις μόλυνσης και 4.638 θανάτους.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη «μείζονα στρατηγική επιτυχία» στη μάχη που δόθηκε στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει το «πελώριο καθήκον» να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κινεζική οικονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες».

Ιράν: Θα ανοίξουν και πάλι πολιτιστικοί χώροι και χώροι λατρείας

Σε κινήσεις για το άνοιγμα εκ νέου επιχειρήσεων, χώρων λατρείας και πολιτιστικών χώρων, προχωρά το Ιράν, καθώς η χώρα χαλαρώνει τα μέτρα που επέβαλε για να περιορίσει την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Την Κυριακή 24/5 ανοίγουν και πάλι μουσεία και ιστορικοί τόποι, ώστε η επαναλειτουργία τους να συμπέσει με τους εορτασμούς του Ιντ ελ-Φιτρ, με τους οποίους τελειώνει ο μουσουλμανικός ιερός μήνας νηστείας του Ραμαζανιού, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος H. Rouhani.
Τα ιερά τεμένη θα ανοίξουν τη Δευτέρα 25/5 και σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Rouhani την περασμένη εβδομάδα, θα ανοίγουν για τρεις ώρες το πρωί και για τρεις ώρες το απόγευμα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν μερικά τμήματά τους, όπως στενοί διάδρομοι.
Στις εργασίες τους θα επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα το επόμενο Σάββατο.
«Μπορούμε να πούμε πως περάσαμε τα τρία στάδια αναφορικά με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Rouhani.
Η τέταρτη φάση είναι η ανάσχεση του κορvνοϊού σε 10 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη και οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα ενταθούν, ενώ οι μολυσμένοι ασθενείς θα διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Τα εστιατόρια, όπως δήλωσε ο Rouhani. την περασμένη εβδομάδα, θα ανοίξουν και πάλι μετά το Ραμαζάνι, οι αθλητικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν χωρίς θεατές, τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν στις 6 Ιουνίου, όχι όμως και οι ιατρικές σχολές.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε, το 88% των νεκρών από Covid-19 στο Ιράν ήταν ασθενείς με υποκείμενο νόσημα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 7.350  έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από την πανδημία στο Ιράν και πάνω από 133.500 έχουν μολυνθεί.

Προειδοποιήσεις επιστημόνων από ΗΠΑ, ΕΕ για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Πιθανά νέα lockdowns

Σαφείς προειδοποιήσεις πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns απευθύνουν οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Robert Redfield, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι εξίσου πιθανό είναι να υπάρξει ένας ακόμα γύρος lockdown.
Ο Redfield τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο» αναφέρει ο Redfield, ο οποίος παραδέχεται πως ο ιός γονάτισε τις ΗΠΑ αν και δεν αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στους χειρισμούς του Trump, καθώς όπως λέει, οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Trump.
Μάλιστα ο Redfield δεν αποκλείει και την πιθανότητα ενός νέου lockdown.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί…
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας μας.
Αν προσθέσουμε και τον κορωνοϊό, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού CDC.
Τις ίδιες προειδοποιήσεις διατύπωσε και η Andrea Ammon διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η οποία σε δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, είπε πως «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει.
«χθες η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.
Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο.
Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο…
Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως» ανέφερε η Ammon, η οποία απηύθυνε μια ακόμα προειδοποίηση με αφορμή την άρση των lockdowns.
«Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε.
Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε η Ammon, η οποία αναφέρει πως η μάχη με τον κορωνοϊό θα έχει διάρκεια.
«Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα.
Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε η Ammon.
Περισσότεροι από 35.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ εάν είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους, που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα μοντέλα και δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο medRxiv, το 61% των περιπτώσεων μετάδοσης - δηλαδή περισσότερα από 700.000 κρούσματα - και το 55% των περισσότερων από 65.000 θανάτων - δηλαδή περισσότεροι από 35.000 θάνατοι – που είχαν καταγραφεί έως τις 3 Μαΐου 2020, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας» «ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.
Την επιτυχία της ταχείας αντίδρασης και άμεσης λήψης μέτρων περιορισμού, στη διασπορά και τον έλεγχο της πανδημίας άλλωστε, επιβεβαιώνουν πολύ πρόσφατα και με τον καλύτερο τρόπο, οι περιπτώσεις κρατών όπως της Ουρουγουάης ή της Κόστα Ρίκα που καταγράφουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων, με μια καμπύλη που ήδη κινείται καθοδικά.

AstraZeneca: Στόχος η άμεση και ευρεία διανομή του εμβολίου, δυνατότητα 1 δισ. δόσεις από Σεπτέμβριο 2020

Ποσό άνω του 1 δισ. δολ. έλαβε η Astrazeneca από την αρχή προηγμένης βιοιατρικής έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει στην παραγωγή τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων τους εμβολίου και έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα παραγωγής 1 δισ. δόσεων, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινοούν τον Σεπτέμβριο του 2020, εφόσον η έρευνα εξελιχθεί με επιτυχία.
Η έρευνα της AstraZeneca για το εμβόλιο περιλαμβάνει την κλινική δοκιμή τριών φάσεων, με 30 χιλ. συμμετέχοντες, καθώς και την παιδιατρική δοκιμή.
O Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καταστήσει το εμβόλιο άμεσα και ευρέως διαθέσιμο.
Την Κυριακή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου με επιπλέον 79 εκατ. στερλίνες και αναμένει 30 εκατ. δόσεις έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με την AstraZeneca τον Απρίλιο, προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να αναπτύξει και να διανείμει το εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση από το Ινστιτούτο Jenner και το Oxford Vaccine Group.
Οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 εθελοντών στη Νότια Αγγλία.
Παρόλα αυτά, δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία από τις δοκιμές και κανείς δεν γνωρίζει εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, όπως σημειώνει το CNBC, με τη ίδια τη φαρμακοβιομηχανία να αναγνωρίζει ότι μπορεί και να μην πετύχουν οι δοκιμές.
Πρόσφατα η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε θετικά στοιχεία για την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του πιθανού εμβολίου σε ασθενείς, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα STAT News, η οποία ειδικεύεται σε ιατρικά θέματα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων.
Η Stat News υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID των ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Moderna.

Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Inovio είχε θετικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα

Η εταιρεία ανοσοθεραπείας Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε την Τετάρτη 20 Μαΐου, ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Η μετοχή της εταιρίας, η αξία της οποίας τετραπλασιάστηκε από την αρχή του έτους με την ελπίδα ότι το εμβόλιό της θα αποδειχθεί σωτήριο, έφτασε στα 15,77 δολάρια με την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, αύξηση 18%.
«Διαπιστώσαμε αντισωματική ανταπόκριση η οποία κάνει πολλά από τα πράγματα που θα επιθυμούσαμε να δούμε σε ένα πιθανό εμβόλιο», είπε ο Δρ. David Winer, ο διευθυντής του κέντρου εμβολίων και ανοσοθεραπείας του Ινστιτούτου Wistar που συνεργάζεται με την Inovio.
«Είμαστε σε θέση να βάλουμε στο στόχαστρο εκείνα τα πράγματα που θα εμπόδιζαν τον ιό να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο σώμα», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλιο για την Covid-19.
Περίπου 100 προγράμματα παραγωγής εμβολίων είναι σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο από κυβερνήσεις, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι για να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα χρειαστούν 12-18 μήνες.
Η Inovio άρχισε τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Moderna Inc, Pfizer Inc, Johnson & Johnson, Sanofi και AstraZeneca Plc είναι σε διάφορα στάδια παραγωγής εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης