Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λιβύη: Οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανακατέλαβαν περιοχές νότια της Τρίπολης - Επόμενος στόχος προπύργιο του Haftar

tags :
Λιβύη: Οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανακατέλαβαν περιοχές νότια της Τρίπολης - Επόμενος στόχος προπύργιο του Haftar
Λιβύη: Οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανακατέλαβαν περιοχές στα νότια της Τρίπολης. Επόμενος στόχος, η πόλη Ταρχούνα, προπύργιο του στρατάρχη Haftar
Η κυβέρνηση της Τρίπολης του Fayez al Sarajj ανακατέλαβε περιοχές στα νότια της Τρίπολης σήμερα 22/5 από τις δυνάμεις του στρατάρχη Κ. Haftar, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις.
Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη, φιλοξενώντας τις δηλώσεις τουρκικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο.
Ο LNA ωστόσο λέει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.
Η GNA, που υποστηρίζεται από την Τουρκία με μισθοφόρους και περίπου 8.000 με 9.000 μισθοφόρους, έχει πετύχει αναπάντεχη πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια.
Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.
O LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο A. Mismari, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.

Τα βλέμματα στην Ταρχούνα

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούνα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Haftar ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα, και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.
O ΥΠΕΣ του Sarajj επικρίνει την ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη» - υπεραμύνεται της υποστήριξης της Τουρκίας στη χώρα του
«Θεωρούμε ότι η  ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη» (για την παρακολούθηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Μεσόγειο) είναι άδικη και ευνοεί τον στρατηγό Haftar.
Είναι μη ισορροπημένη.
Ναι μεν σταματάνε με αυτήν οι αποστολές όπλων μέσω της θαλασσίας οδού, εκείνες όμως που γίνονται από τα ανατολικά (χερσαία) σύνορα ή από αέρος, απλώς καταγράφονται από δορυφόρους ή από τα ραντάρ.
Υπό τις συνθήκες αυτές θα την προτιμούσαμε το αντίστροφο, να σταματήσουν δηλαδή οι αποστολές όπλων στον Haftar και οι άλλες να καταγράφονται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Sarajj, F. Basaga, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο Λίβυος υπουργός είπε επίσης: «Εμείς αποδεχτήκαμε και την κατάπαυση του πυρός.
Ο Haftar δεν σεβάστηκε ποτέ τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και αγνόησε τις προτάσεις της.
Και τις προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου. Δεν τιμωρήθηκε όμως ποτέ.
Φέρει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει.
Προφανώς απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης», υποστήριξε.
Ο Basaga απέκλεισε πολιτική λύση στην οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο στρατηγός Haftar.
«Δεν μπορεί να είναι εταίρος σε μια ειρηνευτική διαδικασία  ή να αναλάβει κάποιο πολιτικό αξίωμα.
Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει κανένα μέλλον γι αυτόν στην Λιβύη», τόνισε.
Υπεραμύνθηκε επίσης  της στρατιωτικής υποστήριξης της κυβέρνησής του από την Τουρκία, διότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και το λαό μας.
Είμαστε μια νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση», όπως υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης