«Ψηφιακά Δίδυμα» για υγιείς πόλεις - Αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων

«Ψηφιακά Δίδυμα» για υγιείς πόλεις - Αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων
Αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Μοντελοποίηση διαφόρων πλεγμάτων μιας πόλης: δικτύων μεταφορών, κτηρίων και πληθυσμού. Πώς μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό για την ανάκαμψη
Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η εικονική πραγματικότητα, από πολεοδόμους για τον σχεδιασμό πιο βιώσιμων και πιο υγειών πόλεων επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα 22/5 ειδικοί του κλάδου.
Παράλληλα, η νόσος του κορωνοϊού, από την οποία έχουν προσβληθεί περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ήδη έχει προκαλέσει την ευρύτερη χρήση ρομπότ, drone και τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση του ιού και την παροχή υπηρεσιών.
Πλέον, οι αρμόδιοι για το σχεδιασμό των πόλεων και οι δημοτικές αρχές στρέφονται σε νέες τεχνολογίες προσομοίωσης -συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «Ψηφιακών Δίδυμων» των πόλεων (Digital Twins of cities) ή εικονικών τρισδιάστατων απεικονίσεών τους- προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, δήλωσε ο M. Jensen, διευθύνων σύμβουλος της Cityzenith, μιας τεχνολογικής εταιρείας με έδρα το Σικάγο.
«Ένα Ψηφιακό Δίδυμο θα μπορούσε να παρακολουθεί την πρόοδο του ιού σε πραγματικό χρόνο και είναι η τέλεια πλατφόρμα για τη συγκέντρωση και τη διάδοση των πληροφοριών σε κλίμακα κατά τη διάρκεια της κρίσης», πρόσθεσε.
«Τα Ψηφιακά Δίδυμα θα βοηθήσουν επίσης στην αξιολόγηση και την εφαρμογή των σχεδίων για την οικονομική ανάκαμψη στις πληγείσες πόλεις και αστικές περιοχές», είπε ο ίδιος.
Η «εικονική Σιγκαπούρη», ένα Ψηφιακό Δίδυμο της νησιωτικής πόλης κράτους, διαπλάθει και προσομοιώνει ένα μοντέλο για την κλιματική αλλαγή, τον σχεδιασμό υποδομών και τις μελέτες για τη δημόσια υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της Κυβερνητικής Τεχνολογικής Υπηρεσίας της χώρας.
Η μοντελοποίηση των διαφόρων πλεγμάτων μιας πόλης, των δικτύων μεταφορών, των κτηρίων και του πληθυσμού μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους του σχεδιασμού να προβλέψουν πώς θα τα επηρεάσουν οι όποιες αλλαγές σε αυτόν τον σχεδιασμό, δήλωσε ο F. Debski, ερευνητής στο Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων Πληροφορικής στη Στουτγάρδη (HLRS).
«Οι πόλεις είναι περίπλοκες.
Αλλά αν μπορούμε να προσομοιώσουμε παράγοντες όπως το κλίμα, την ποιότητα του αέρα, τη ροή της κυκλοφορίας και την κίνηση των ανθρώπων, τότε οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters.
«Αλλά ακόμη και αυτά τα μοντέλα και οι προσομοιώσεις δεν μπορούν να συλλάβουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του αστικού σχεδιασμού», επισημαίνει.

Συναισθηματική απάντηση

Ο Ντεμπσκι, όπως και άλλοι ερευνητές δημιούργησαν ένα Ψηφιακό Δίδυμο του Χέρενμπεργκ, μιας μικρής πόλης κοντά στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και στη συνέχεια κάλεσαν τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για να καταγράψουν τις συναισθηματικές τους απαντήσεις σε προσομοιωμένα σενάρια σε δημόσιους χώρους.
Χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα, οι περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης σημείωσαν εάν αισθάνονταν άνετα, χαρούμενοι ή ανασφαλείς σε αυτές τις περιοχές.
«Στόχος ήταν να δούμε τι πίστευαν ότι θα έκανε καλύτερον έναν δημόσιο χώρο και να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσει τους πολεοδόμους και τους αρχιτέκτονες να βελτιώσουν εκείνους τους χώρους όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν αισθάνονταν χαρούμενοι - όπως περιοχές με έντονη κίνηση ή κακό φωτισμό», δήλωσε ο Debski.
«Ως πολεοδόμος, δεν έχει κάποιος τέτοιου είδους πληροφορίες εκ των προτέρων, και αυτός είναι ένας δημοκρατικός τρόπος για να το πετύχει», επεσήμανε ο Debski, προσθέτοντας ότι στους ερωτηθέντες στην προσωμοίωση περιλαμβάνονταν γυναίκες, ηλικιωμένοι, μετανάστες και άτομα με αναπηρίες που σε άλλες περιστάσεις αποκλείονται.
Τα Ψηφιακά Δίδυμα αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για πόλεις που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή ή βρίσκονται σε περιβαλλοντικά εύθραυστες περιοχές, καθώς τα προβλήματα αυτά μπορούν να προσομοιωθούν για να εξερευνηθούν και να δοκιμαστούν οι βέλτιστες λύσεις, τόνισε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι ερευνητές μοντελοποιούν τώρα τις πανδημίες - οι οποίες και στο παρελθόν έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού - και ελπίζουν πως επίσης θα μπορέσουν να προσομοιώσουν τις επιπτώσεις παραγόντων όπως η περιφερειακή μετανάστευση και η ανάπλαση των πόλεων, δήλωσε ο Debski.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS