Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με χρονικό ορίζοντα 31/7 ο μαραθώνιος νομοθετημάτων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση

tags :
Με χρονικό ορίζοντα 31/7 ο μαραθώνιος νομοθετημάτων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση
Η διαβούλευση για τα πέντε νομοθετήματα έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμα προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής
Μαραθώνιο νομοθετημάτων έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα την 31η Ιουλίου, οπότε και στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί 23 νομοσχέδια για να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο πρώτος κύκλος των μεταρρυθμίσεων που άρχισε από την επόμενη μέρα των εκλογών.
Η διαβούλευση για τα πέντε νομοθετήματα έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμα προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής.
Ακόμη έντεκα νομοσχέδια βρίσκονται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας έτσι ώστε αμέσως μετά να τεθούν σε διαβούλευση ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η κύρωση επτά διεθνών συμβάσεων.
Στα νομοσχέδια που είναι έτοιμα για ψήφιση περιλαμβάνεται το λεγόμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη θα επιλύσει μια σειρά ζητήματα τα οποία χρονίζουν.
Επίσης, στο δρόμο προς ψήφιση είναι η εταιρική διακυβέρνηση από το υπουργείο Οικονομικών και η βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.
Προς ψήφιση είναι έτοιμα ακόμη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις καθώς και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που περικλείει σειρά ρυθμίσεων για την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Παράλληλα, σε νομοτεχνική επεξεργασία βρίσκονται νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως οι ρυθμίσεις για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου από το υπουργείο Ανάπτυξης, η ηλεκτρονική διοίκηση που έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και η ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ίδιο ισχύει, για την Επαγγελματική και δια Βίου Εκπαίδευση που καθιερώνει νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΚ του υπουργείου Παιδείας, το χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη λειτουργία του «Ακροπόλ» από το υπουργείο Πολιτισμού και την απλοποίηση διαδικασιών του πρωτογενούς τομέα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας συγκαταλέγονται επιπροσθέτως, η ανωτατοποίηση των τουριστικών σχολών του υπουργείου Τουρισμού, η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ιδρυμάτων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) καθώς επίσης και ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών από το ομώνυμο υπουργείο.
Στο μεταξύ, μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να προωθηθούν προς κύρωση από την ολομέλεια της Βουλής μια σειρά διεθνών συμβάσεων όπως με το Περού για την κλοπή πολιτιστικών αγαθών, με την Ιαπωνία για θέματα αθλητισμού, με κράτη της Κεντρικής Αμερικής για τη σύνδεση της Ε.Ε. αλλά και με την Αρμενία για συνεργασία σε ζητήματα πολιτισμού.  
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διεθνείς συμβάσεις με την Αίγυπτο για την κοινωνική ασφάλιση, με το Μαρόκο για τις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) για θέματα μετανάστευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης