Από Δευτέρα 25/5 ελεύθερες οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά - Χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων από τους πολίτες

Από Δευτέρα 25/5 ελεύθερες οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά - Χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων από τους πολίτες
Χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων θα μπορούν να κάνουν από τη Δευτέρα 25/5 οι αθλούμενοι πολίτες
Ελεύθερες θα είναι από τη Δευτέρα 25 Μαΐου οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα μπορούν να μεταβούν μόνο στην Κρήτη.
Ήδη, για τη Δευτέρα 25/5 έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες,  ένα για Χίο -Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη), ενώ από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες .
Από το Λαύριο θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα τρία πλοία και συγκεκριμένα, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.
Έως σήμερα το πρωί του Σαββάτου οι κρατήσεις για το πλοίο «Blue star naxos», που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 25/05 από το λιμάνι του Πειραιά, το δρομολόγιο Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια έφθασαν τις 600 με 170 οχήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών και έτσι, το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες , περίπτωση στην οποία ποσοστό είναι 55%.
Αναφορικά με τις κρατήσεις επιβατών , εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά αυτές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, μέχρι το πρωί του Σαββάτου 23/5 οι κρατήσεις για το πλοίο «Blue star naxos», που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 25/5 από το λιμάνι του Πειραιά, το δρομολόγιο Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια έφθασαν τις 600 με 170 οχήματα, ενώ για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» που πραγματοποιεί το δρομολόγιο για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο,Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα, είχαν κοπεί 360 εισιτήρια.
Από το λιμάνι της Ραφήνας για το super ferry II με προορισμό Ανδρο,Τήνο, Μύκονο η πληρότητα με το νέο πρωτόκολλο επιβατών έφθανε έως το πρωί του Σαββάτου το 90%.
 Πάντως, οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Το ερωτηματολόγιο, που οι επιβάτες μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr), θα το συμπληρώνουν όσοι πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.
Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας το ερωτηματολόγια θα τηρείται για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).
Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
 Ακόμη, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω, ενώ η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
Επιπλέον, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.
 Ήδη, τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν εκπαιδευθεί για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορωνοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.
Τα πρωτόκολλα των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας που ισχύουν έως τις 15/06 παρακολουθούνται καθημερινά, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης,  ενόψει της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών προς τα νησιά από τη Δευτέρα, και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθούν.
Για το θέμα αντιμετώπισης τυχόν κρούσματος κορωνοϊού σε μικρό νησί ο υπουργός έχει επισημάνει ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει πλάνο παραλαβής τριών ακόμη.
Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες,  δύο από τα πλωτά ασθενοφόρα που θα παραληφθούν σύντομα θα βρίσκονται σε νησιά των Κυκλάδων και το ένα στη Ρόδο.

Πρόσβαση πολιτών από τη Δευτέρα 25/5 στις οργανωμένες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις


Χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπλήρωση και επίδειξη του «Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα», θα μπορούν να κάνουν από τη Δευτέρα 25/5 οι αθλούμενοι πολίτες.
Σχετικά με το άνοιγμα των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τους αθλούμενους πολίτες, αλλά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν βάσει του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που έχει εκπονήσει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπής της ΓΓΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε πως  «το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται.
Μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων, έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Με νέους κανόνες και νέες συνήθειες.
Με καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στην εγκατάσταση, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού.
Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη».
Το δελτίο καταγραφής αθλουμένου υπάρχει ηλεκτρονικά διαθέσιμο στην διεύθυνση https://gga.gov.gr/images/Deltio_Katagrafis_V3.pdf, όπως επίσης και οι σχετικές οδηγίες προς αθλούμενους πολίτες για ασφαλή άσκηση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) στην ενότητα «Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS