Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Το Remdesivir βοηθά μόνο όσους ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο – Υψηλή η θνησιμότητα για αυτόνομη θεραπεία

Κορωνοϊός: Το Remdesivir βοηθά μόνο όσους ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο – Υψηλή η θνησιμότητα για αυτόνομη θεραπεία
Δεν πρόκειται για το φάρμακο, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Covid -19
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το φάρμακο Remdesivir της Gilead και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν, πως το σκεύασμα βοηθά μόνο τους ασθενείς, που χρησιμοποιούν οξυγόνο ενώ η θνησιμότητα εκτιμάται ως πολύ υψηλή για αυτόνομη θεραπεία.
Σύμφωνα με μια βασική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine το Remdesivir, που έλαβε έγκριση ως σκεύασμα κατά του Covid -19 βοηθά σημαντικά αυτούς που λαμβάνουν οξυγόνο. 
Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 1.063 ασθενείς, μεγάλης ηλικίας αλλά και σε παιδιά που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: εκείνους που λαμβάνουν το σκεύασμα και αντίστοιχη ομάδα στην οποία χορηγείτο placebo (εικονικό φάρμακο).
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δοκιμών, το φάρμακο δεν προσφέρει σημαντικό όφελος στους ασθενείς, που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και δεν χρειάζονται οξυγόνο και σε εκείνους που βρίσκονται σε αναπνευστήρα.
Όπως αναφέρεται, «η έλλειψη ωφέλειας που παρατηρήθηκε στις άλλες ομάδες μπορεί να προήλθε από μικρότερο αριθμό ασθενών σε κάθε ομάδα» που δοκιμάστηκε.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα του μερικού οφέλους για τους ασθενείς στην ομάδα συμπληρωματικού οξυγόνου, η μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων αξιολογήθηκε νωρίς και οδήγησε στην έγκριση του remdesivir πριν ολοκληρωθεί η πλήρης δοκιμή του.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εντοπισμού κρουσμάτων Covid-19 και έναρξης αντιιικής θεραπείας προτού προχωρήσει η πνευμονική νόσος ώστε να απαιτείται μηχανική υποστήριξη.
Βάσει των αποτελεσμάτων της δοκιμής υπάρχει μικρό όφελος μόνο για ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο, ήταν στατιστικά ασήμαντα έναντι του placebo (εικονικού φαρμάκου) ενώ δεν βοηθά όλους όσοι βρίσκονται σε αναπνευστήρα.
Άλλο ένα απογοητευτικό στοιχείο για το remdesivir, ήταν η υψηλή θνησιμότητα.
Ειδικότερα,  η συνολική «θνησιμότητα ήταν αριθμητικά χαμηλότερη στην ομάδα του remdesivir από ό, τι στην αντίστοιχη του εικονικού φαρμάκου, αλλά η διαφορά δεν ήταν σημαντική.
Το φάρμακο, χορηγούμενο ενδοφλεβίως καθημερινά επί 10 ημέρες, επιτάχυνε την αποκατάσταση νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19, σε σχέση με ένα ψευδοφάρμακο: 11 ημέρες έναντι 15 σε μέση διάρκεια.
Οι ασθενείς που ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους θεωρήθηκαν αναρρώσαντες, ενώ το αποτέλεσμα ήταν πιο σημαντικό στους ασθενείς που νοσηλεύονταν χωρίς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα.
Όπως συμπέραναν οι επιστήμονες, είναι προτιμότερο να αρχίσει η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη πριν προχωρήσει η νόσος σε σημείο που να απαιτείται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Ακόμη, η ρεμδεσιβίρη φάνηκε να μειώνει τη θνητότητα, καθώς το 7,1% των ασθενών στους οποίους χορηγούνταν ρεμδεσιβίρη πέθαναν σε 14 ημέρες, έναντι 11,9% στην ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο, αν και το αποτέλεσμα αυτό είναι λίγο κάτω από το όριο στατιστικής αξιοπιστίας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η διαφορά να είναι τυχαία.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ρεμδεσιβίρη δεν δίνει εγγυήσεις ότι ο ασθενής θα επιβιώσει, σημείωσαν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη δοκιμή.
Όπως γράφουν «είναι σαφές πως μια θεραπεία κατά του ιού αναμφίβολα δεν θα είναι αρκετή από μόνη της» και θα χρειαστούν συνδυασμοί θεραπειών, του σκευάσματος με άλλα αντιικά φάρμακα ή άλλους τύπους θεραπειών.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης