Τελευταία Νέα
Διεθνή

MIT: Αισιoδοξία για την πορεία του κορωνοΐού στην Ελλάδα το καλοκαίρι και χωρίς τη λήψη μέτρων

MIT: Αισιoδοξία για την πορεία του κορωνοΐού στην Ελλάδα το καλοκαίρι και χωρίς τη λήψη μέτρων
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα δεν είναι οι πανδημίες αλλά η κλιματική κρίση
Αισιόδοξος για την εξέλιξη της επιδημίας του Covid 19 το καλοκαίρι στην Ελλάδα, είναι ο καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας του γνωστού Αμερικανικού πανεπιστημίου MIT, Δημήτρης Μπερτσιμάς.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο διακεκριμένος επιστήμονας, αναπληρωτής κοσμήτωρ στη Σχολή Ανάλυσης Επιχειρήσεων του MIT, αναλύει το επιδημιολογικό μοντέλο με την επωνυμία «Delphi»  που ανέπτυξε  με τους φοιτητές του και προβλέπει την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων του ιού, το καλοκαίρι του 2020 σε όλες τις χώρες.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν προβλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι ακόμη και χωρίς τη λήψη μέτρων. Η εικόνα όμως δεν είναι αισιόδοξη και για ορισμένες Αμερικανικές Πολιτείες όπως το Τέξας, που έκλεισαν αργά την οικονομία τους και την άνοιξαν νωρίς.
«Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και εύκολα μπορεί να ξεφύγει, αλλά όλα εξαρτώνται από την εκδήλωση του δεύτερου κύματος».
Ερωτηθείς εάν η άρση των μέτρων θα ενθαρρύνει τη μετάδοση του ιού ο καθηγητής Μπερτσιμάς εκτιμά ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τα τεστ και την ιχνηλάτιση των επαφών όσων βρεθούν θετικοί, όπως έκαναν στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ και συγκράτησαν τη μόλυνση.»
Όσο για το δεύτερο κύμα μόλυνσης αναφέρει ότι «η δύσκολη περίοδος είναι τώρα επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας θεραπείες και εμβόλιο. Γι αυτό το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει προσεκτικά. Στην πανδημία του 1918 το 70% των κρουσμάτων εκδηλώθηκε στο δεύτερο κύμα της νόσου από Σεπτέμβριο ως Ιανουάριο»
Αναφερόμενος στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνιού και τη συμβολή της τεχνικής νοημοσύνης στην επίτευξη του στόχου ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «όλοι αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη, το δικό μας μοντέλο επικεντρώνεται στην πρόβλεψη των μολύνσεων, συνδυάζει στοιχεία από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως και παράγει προβλέψεις».

Οι πανδημίες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο

Όπως τονίζει ο καθηγητής, πριν από 100 χρόνια δάσαμε 70 εκατ ανθρώπους από την ισπανική γρίπη, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 2 δισ.
Οι επιδημίες είναι κάτι εγγενές στη γη και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι η κλιματική κρίση. Κινδυνεύουμε περισσότερο από τους τυφώνες παρά από τις πανδημίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης