Γερμανία: Ανοίγει μετά από 10 χρόνια καθυστέρησης το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Κλείνει το Tagel

Γερμανία: Ανοίγει μετά από 10 χρόνια καθυστέρησης το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Κλείνει το Tagel
Το νέο αεροδρόμιο ήταν να ανοίξει στις 30 Οκτωβρίου 2011 όμως τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς στοίχισαν χρόνο και σχεδόν δισ. ευρώ παραπάνω
Κλείνει στις 15 Ιουνίου το αεροδρόμιο Tegel (TXL) του Βερολίνου μετά από κοινή απόφαση των δύο κρατιδίων, Βερολίνου και Βρανδεμβούργου όπως και του ομοσπονδιακού κράτους.
Η παύση της λειτουργίας θα ισχύει προς το παρόν για δύο μήνες.
Μπορεί όμως να ανακληθεί σε περίπτωση που το δεύτερο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας Schönefeld (SFX) δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να προκύψει.
Μια σειρά από εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Aegean, θα πρέπει να μεταφέρουν άμεσα όλες τις δραστηριότητες τους στο Schönefeld.
Βάσει των στοιχείων που έχει δημοσιεύσει ο φορέας διαχείρισης των δύο αερολιμένων, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η επιβατική κίνηση μειώθηκε τον Απρίλιο στο Tegel και στο Schönefeld κατά 99% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Το επόμενο διάστημα ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί μεν αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστούσε αναγκαία τη λειτουργία ενός δεύτερου αεροδρομίου. Τουλάχιστον όχι ως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο Αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (BER), τμήμα του οποίου θα είναι το γειτονικό Schönefeld, το Tegel ήταν να κλείσει οριστικά στις 8 Νοεμβρίου.
Με το πρόωρο λουκέτο εξοικονομούνται έξοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η δραματική μείωση της επιβατικής κίνησης στα  δύο αεροδρόμια οδήγησε σε μεγάλες απώλειες εσόδων. Προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα του Tegel και του Schönefeld οι μέτοχοι αναγκάστηκαν να τα στηρίξουν με 300 εκ. ευρώ.
Η απόφαση των μετόχων για το κλείσιμο θα πρέπει να επικυρωθεί ακόμα από την Ανωτέρα Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.
Η υπηρεσία θα πρέπει προηγουμένως να εξετάσει και πιθανές ενστάσεις καταστημάτων που λειτουργούν στο αεροδρόμιο Tegel όπως και αεροπορικών εταιρειών. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου - Έτοιμο να λειτουργήσει με 10 χρόνια καθυστέρηση

Με 24,2 εκ. επιβάτες το χρόνο το αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου κατείχε το 2019 την τέταρτη θέση σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση γερμανικών αερολιμένων. Το μικρότερο Schönefeld  διακινούσε 11,4 εκ. ταξιδιώτες. Το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί σε μια πρώτη φάση 27 εκ. ταξιδιώτες ετησίως αυξάνοντας σταδιακά αυτή την ικανότητα στα 45 εκ.
Αρχικά το BER επρόκειτο να ανοίξει στις 30 Οκτωβρίου 2011. Λάθη στο σχεδιασμό, δεκάδες χιλιάδες ατέλειες στις τεχνικές εγκαταστάσεις, πτώχευση κατασκευαστριών εταιρειών, αλλαγές αρχιτεκτονικών και τεχνικών γραφείων, παραιτήσεις διευθυντικού προσωπικού αλλά και σκάνδαλα διαφθοράς ανέβαλαν κατ’ επανάληψη την ολοκλήρωση του αεροδρομίου και συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους κατασκευής από 2,5 δις ευρώ στα τουλάχιστον 7 δις ευρώ.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS