Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Να πολεμήσουν κατά της Τουρκίας καλεί τις δυνάμεις του ο στρατάρχης Haftar

Λιβύη: Να πολεμήσουν κατά της Τουρκίας καλεί τις δυνάμεις του ο στρατάρχης Haftar
Οι δηλώσεις Haftar έγιναν αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump και ο Τούρκος ομόλογός του R.T. Erdogan συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο 23/5 να συνεχίσουν τη στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία για ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη
Τις δυνάμεις του καλεί ο Λίβυος στρατάρχης  Κ. Haftar να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, ώστε να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης γύρω από την πρωτεύουσα.
Οι προωθήσεις την προηγούμενη εβδομάδα των δυνάμεων που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη GNA, όπως η κατάληψη μιας στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης, θέτουν σε κίνδυνο την επιθετική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Haftar, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία και απειλεί να εξαπολύσει σε αντίποινα μια μαζική αεροπορική εκστρατεία.
Πάντως, οι δυνάμεις της Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) προχώρησαν το Σάββατο 23/5 προς ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Τρίπολης, λέγοντας ότι χρειάστηκαν να περάσουν μέσα από νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε τοποθετήσει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA).
Ο LNA σημείωσε ότι αποσύρθηκε από ορισμένες περιοχές, αλλά έστησε ενέδρα στο στρατόπεδο Γιαρμούκ στην Τρίπολη και σκότωσε ή έπιασε αιχμαλώτους αντίπαλους μαχητές.
Σε ηχητικό μήνυμα ο Haftar, απευθυνόμενος στις δυνάμεις του, τους κάλεσε να πολεμήσουν την «αποικιοκρατική» επέμβαση της Τουρκίας μέχρι να ηττηθεί, σε μια αναφορά στην περίοδο του οθωμανικού ελέγχου της Λιβύης.
Όπως ανέφερε «αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας» και  «διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Haftar έγιναν αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump και ο Τούρκος ομόλογός του R.T. Erdogan συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο 23/5 να συνεχίσουν τη στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία για ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Çavuşoğlu  ανέφερε από την πλευρά του ότι η Άγκυρα «άλλαξε τις ισορροπίες» στη Λιβύη και απέτρεψε έναν «ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο», προσθέτοντας πως «η μόνη λύση στη Λιβύη είναι μια πολιτική λύση και ο Haftar πρέπει να το καταλάβει αυτό».

Tαχεία αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη ζήτησε ο Trump από τον Erdogan

O πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ζήτησε την «ταχεία αποκλιμάκωση» της σύγκρουσης στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον Τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan το Σάββατο (23/5/2020), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος με φόντο τις στρατιωτικές επιτυχίες του καθεστώς Al Sarraj, τον οποίο στηρίζει η Άγκυρα
Από την πλευρά της η Τουρκία είχε ανακοινώσει νωρίτερα, πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Εκπρόσωπος του Erdogan δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), η οποία έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες σε μάχες με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Khalifa Haftar.
Με την τουρκική βοήθεια, η GNA κατέλαβε μια σειρά από πόλεις, κατέλαβε μια στρατηγική αεροπορική βάση και κατέστρεψε πολλά από τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας του LNA.
Η εξέλιξη αυτή άσκησε πίεση στην 13μηνη εκστρατεία του Haftar για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους ξένους υποστηρικτές του, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere τόνισε σε δήλωσή του: «Ο Πρόεδρος Τrump επανέλαβε την ανησυχία του για την επιδείνωση της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη και την ανάγκη για ταχεία αποκλιμάκωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης