Υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης ο Schaeuble: Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της ΕΕ

Υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης ο Schaeuble: Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της ΕΕ
Οι επιδοτήσεις των κρατών - μελών της ΕΕίναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση μιας «οικονομικής ύφεσης που δεν έχουμε βιώσει ποτέ στη ζωή μας», δηλώνει ο Schaeuble
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν επικεφαλής της Bundestag Wolfgang Schaeuble τάσσεται υπέρ της του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισεκ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ένωσης.
Οι επιδοτήσεις και όχι τα δάνεια είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση μιας «οικονομικής ύφεσης που δεν έχουμε βιώσει ποτέ στη ζωή μας», δηλώνει ο Schaeuble, «το δημοσιονομικό γεράκι της Γερμανίας», όπως τον χαρακτηρίζουν οι Financial Times.
Ο πρόεδρος της Bundestag σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag έκανε γνωστό, πως υποστήριξε με κάθε πρόσφορο μέσο και από τα «παρασκήνια» την πρωτοβουλία της καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
«Εάν η Ευρώπη θέλει να έχει μία ευκαιρία, πρέπει τώρα να δείξει αλληλεγγύη και να αποδείξει ότι είναι σε θέση να δράσει», δήλωσε ο Schaeuble, προσθέτοντας ότι «οι Γερμανοί έχουν ένα γενικότερο συμφέρον η Ευρώπη να  σταθεί ξανά στα πόδια της».
Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη.
Ο Schaeuble απέρριψε την πρωτοβουλία της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας, που τάσσονται υπέρ της χορήγησης έκτακτων προσωρινών δανείων και κατά των επιδοτήσεων στα κράτη – μέλη που πλήττονται.
«Τα πρόσθετα δάνεια προς τα κράτη μέλη θα ήταν πέτρες αντί για ψωμί, επειδή πολλά κράτη μέλη είναι ήδη υπερχρεωμένα», σημείωσε.
Ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν τροφοδοτεί εκ νέου τα παλαιά χρέη.
 «Αντ 'αυτού, θα οδηγήσει την οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά, εάν τα χρήματα αυτά δαπανώνται με ορθό τρόπο.
Στην ίδια συνέντευξη ο Schaeuble ξεκαθαρίζει, πως είναι ανεύθυνο να ισχυριστεί κάποιος ότι, όλες οι απώλειες μπορούν να αντισταθμιστούν με κρατικές ενισχύσεις.
«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: αυτή η κρίση θα μας επηρεάσει όλους.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιβαρύνσεις θα κατανέμονται δίκαια και θα βοηθούν εκείνους που υποφέρουν περισσότερο αλλά πρέπει να είναι σαφές πως αυτή η κρίση θα φέρει σημαντικές στερήσεις», σημείωσε ο Γερμανός πρώην υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Schaeuble επικρίνει τις αισιόδοξες θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Peter Altmeier περί διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας. 
Εάν η παγκόσμια οικονομία υποχωρήσει έως και 10%, τότε είναι οπτιμιστικός ο ισχυρισμός, πως όλα θα συνεχίσουν να είναι όπως πριν, σημείωσε.

Η αντιπρόταση των «4» για τα έκτακτα δάνεια

Η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ και να περιορίζεται σε δύο χρόνια, προβλέπει η «αντιπρόταση» του Αυστριακού καγκελάριου Sebastian Kurz που δημοσιοποίησε το Σάββατο (23/5/2020) η Καγκελαρία στη Βιέννη ως έγγραφο κοινής θέσης, στο οποίο η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία τονίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
Το έγγραφο αποτελεί «εναλλακτικό σχέδιο» στην πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις -- και όχι ως δάνεια.
Την «αντιπρόταση» του, ως κοινή θέση του ίδιου και των άλλων τριών χωρών που, μαζί με την Αυστρία, απορρίπτουν το «Ταμείο Ανάκαμψης» των Macron - Merkel, ο Kurz είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του την Τετάρτη (20/5), διαμηνύοντας πως, «θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις».
Η κρίση του Covid-19 απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή στρατηγική ανοικοδόμησης, αναφέρει το έγγραφο των τεσσάρων χωρών. «Προτείνουμε λοιπόν ένα προσωρινό, ταμείο έκτακτης βοήθειας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των δομών της υγείας σε πιθανά μελλοντικά κύματα».
Αυτό το ταμείο θα πρέπει να συσταθεί συμπληρωματικά σε ένα εκσυγχρονισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο και στο πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη αποφασιστεί.
«Αλλά εκεί που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι οποιαδήποτε εργαλεία ή μέτρα, τα οποία οδηγούν σε κοινοτικοποίηση χρεών ή σε σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ», διαμηνύουν οι τέσσερις της αντιπρότασης Kurz».
Στο έγγραφο θέσης των τεσσάρων χωρών καθαρής συνεισφοράς, στο οποίο αφήνεται ανοιχτό το συνολικό ποσό της έκτακτης βοήθειας για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζεται επίσης το κράτος δικαίου και η προστασία από την απάτη, η οποία, όπως σημειώνεται, πρέπει να διασφαλιστεί μέσω της ισχυρής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Σύμφωνα με τις επιθυμίες των «τεσσάρων», ο προσωρινός χαρακτήρας θα πρέπει να διασφαλίζεται με ρητή ρήτρα κατάσχεσης, έτσι ώστε η βοήθεια έκτακτης ανάγκης να παραμένει περιορισμένη για δύο χρόνια, και, όπως υπογραμμίζεται, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την πανδημία δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο, «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο προσδιορίζονται επίσης ως τομείς χρηματοδότησης η έρευνα, η καινοτομία και η «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.
Στην δισέλιδη «αντιπρόταση Kurz» επισημαίνεται επίσης ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι ήδη τεταμένοι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και παρόλα αυτά πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις δαπάνες της ΕΕ.
Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορονοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, το έγγραφο από τις τέσσερις χώρες διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους από τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για το σχέδιο ανοικοδόμησης την ερχόμενη Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις χώρες, «καθαρά συνεισφέρουσες» στον προϋπολογισμό της ΕΕ, πριν από την έξαρση της κρίσης του κορονοϊού και στο πλαίσιο των συζητήσεων για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, είχαν ζητήσει να περιοριστεί ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός στο 1% του ΑΕΠ.
Οι ίδιες είχαν απορρίψει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ.
Την τοποθέτηση τους αυτή, οι «τέσσερις» επαναλαμβάνουν και στην «αντιπρόταση Kurz, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη».

Στις 27/5 το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη διατύπωση ενός σχεδίου, θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις την Τετάρτη 27 Μαΐου.
Παρόλο που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για την ανάγκη ενός τέτοιου Ταμείου, έχουν διαφορετικές απόψεις για το εάν θα πρέπει να χορηγεί δάνεια ή απευθείας επιδοτήσεις  και ποιο θα πρέπει να είναι το τελικό του μέγεθος.
Αν και αποδέχονται έως έναν βαθμό ότι τα χρήματα  θα προέρχονται από την κοινή έκδοση χρέους, το ύψος του ποσού θα αντλήσει η ΕΕ από τις αγορές, παραμένει ακόμη σημείο τριβής.
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει την έκδοση χρέους 500 δισεκ. ευρώ από την Κομισιόν για λογαριασμό του συνόλου της ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επιμένει ότι, δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση χρέους.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS