Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παπασπύρου (AS Company): Το μέρισμα θα δοθεί, ισχυρή η ρευστότητα, αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Παπασπύρου (AS Company): Το μέρισμα θα δοθεί, ισχυρή η ρευστότητα, αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες
Το 2020 ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά μετά την εμφάνιση της πανδημίας τα δεδομένα άλλαξαν – Η καλή σχέση με τους πελάτες δε δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις εισπράξεις απαιτήσεων
Ο Covid-19 άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες χωρίς ωστόσο οι εταιρείες να μπορούν να πουν ότι αυτές θα διατηρηθούν ή θα αλλάξουν ξανά στους επόμενους μήνες.
Η AS Company με «όπλο» την ισχυρή ρευστότητα έχει ανταποκριθεί σύμφωνα και με τη διοίκηση αρκετά καλά στην κρίση.
Ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Παναγιώτης Παπασπύρου μιλώντας στο Bankingnews στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων ανέφερε πως ενώ άλλες εταιρείες επανεξετάζουν την μερισματική τους πολιτική, η AS Company, λόγω της ισχυρής ρευστότητας εμμένει στην απόφασή της να δώσει στους μετόχους μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019.
Σε ερώτηση για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά παιχνιδιού και ιδίως ακριβού όπου παρατηρήθηκε ύφεση, σημείωσε πως η εταιρεία αντέδρασε γρήγορα όταν εντόπισε την τάση αυτή αλλάζοντας το μίγμα των προϊόντων της.
Οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 ήταν εξαιρετικοί με αύξηση πωλήσεων 15% περίπου σε ενοποιημένη βάση σε σύγκριση με το 2019.
Στη συνέχεια όμως και λόγω της πανδημίας ανατράπηκαν όλα.
Τώρα παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση επιτραπέζιων παιχνιδιών, ωστόσο ο κ.Παπασπύρου ανέφερε πως οι νέες αυτές τάσεις δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν και στη συνέχεια.
Βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα και επανεκτιμούμε τα πάντα.
Αναφορικά με τις απαιτήσεις από πελάτες αλλά και την πορεία των αποθεμάτων, σημείωσε πως λόγω της καλής σχέσης με τους περισσότερους, υπήρξαν κάποια παροδικά προβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν.
Μάλιστα αρκετοί πελάτες δεν έκαναν χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που τους έδινε τη δυνατότητα να πληρώσουν αργότερα τις υποχρεώσεις τους.
Μέσα στην κρίση οι πωλήσεις συνεχίστηκαν μέσω των σούπερ μάρκετ και μέσω e-shop.
 Αξίζει να σημειωθεί πως η AS Company είχε το 2015 πωλήσεις 21,4 εκατ. ευρώ και σήμερα 23,3 εκατ. ευρώ μία αύξηση μόλις 8,8%, αλλά στο ίδιο διάστημα η αύξηση στο μικτό περιθώριο είναι της τάξης του 13,5% (48,1% από 46,1%), ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν 41,4% και στα 4,06 εκατ. ευρώ από 2,87 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων έχουν αύξηση 85,4% (4,18 εκατ. ευρώ από 2,25 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός δανεισμός από -4,5 εκατ. ευρώ έχει αυξηθεί στα -15,8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ είναι στα 24,2 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται και στη λογιστική κατάσταση, οι ειδικές συνθήκες του λιανικού εμπορίου αναμένεται να επηρεάσουν τη λειτουργία της αγοράς καθ’ όλο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Διοίκηση εκτιμά πως η αρνητική επίδραση στις πωλήσεις θα κυμανθεί σε επίπεδο περίπου -30% σε ετήσια βάση σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά μεγέθη, εφόσον η διάρκεια των εκτάκτων μέτρων (κλειστά τα καταστήματα λιανικής) δεν υπερβεί τις 10εβδομάδες .
Όσον αφορά στις επενδύσεις των διαθεσίμων της Εταιρίας, η επίδραση μέχρι αρχές Απριλίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου κυμαίνεται στα επίπεδα του -8%.
Οι επενδύσεις στο τέλος του 2019 ανέρχονταν στα 7,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος σε χρεόγραφα εξωτερικού 5,3 εκατ. ευρώ και χρεόγραφα εσωτερικού 1,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης