Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +1,73% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,12%

tags :
Άνοδος στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +1,73% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,12%
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,24% στις 1.994,60 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (25/5) οι πειρσσότερες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,73% στις 20,741,65 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +2,16% και τις 5.615,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,24% στις 1.994,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,72% στις 1.313,4 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,56% στις 10.871,18 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,14% στις 22.897 μονάδες.
Όσον αφροά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 2.817,24 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,37% και τις 10.565,81 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, ενώ κλειστή θα παραμείνει και η Wall Street, λόγω της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πεκίνο ότι απέκρυψε στοιχεία για την έξαρση του κορωνοϊού στα πρώτα στάδια της πανδημίας, καθώς και ότι δε διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση.
Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ πυρδότησε νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής νέω κυρώσεων κατά του Πεκίνου.
Χθες (24/5) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O’Brien, δήλωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εφόσον εγκρίνει το νομοσχέδιο, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει πολίτες και εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ.
«Ένας λόγος που ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ είναι επειδή υπήρχε το κράτος δικαίου εκεί, υπήρχε ένα σύστημα ελεύθερων επιχειρήσεων, υπήρχε ένα καπιταλιστικό σύστημα, υπήρχε δημοκρατία και τοπικές νομοθετικές εκλογές», δήλωσε ο κ. O’Brien, διευκρινίζονξτας ότι «εάν όλα αυτά τα πράγματα φύγουν, δεν είμαι σίγουρος πώς μπορεί να μείνει εκεί η οικονομική κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην «ευσεβή σκέψη» ότι θα ανγκάσει την Κίνα να αλλάξει, ενώ προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωθούν τις σχέσεις των δύο χωρών «στο χείλος ενός νέου Ψυχορύ Πολέμου».
«Αυτό είναι επικίνδυνο και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
«Ο αέρας παραμένει γεμάτος επιφυλακτικότητα», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, τονίζοντας παράλληλα ότι «με περισσότερες συγκρούσεις στου δρόμους εν μέσω των επιπτώσεων του Covid-19 και με μία πιθανή έξοδο εργασιών από το οικονομικό κέντρο της πόλης, η κατάσταση φαίνεται να γίνεται πολύ χειρότερη πριν βελτιωθεί».
Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομίας, Yasutoshi Nishimura, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για έκτακτα μέτρα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άρση των μέτρων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η άρση των μέτρων μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Shinzo Abe, με τη συμβουλευτική ομάδα για τον Covid-19.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εάν τα νέα κρούσματα στην περιοχή του Τόκιο συνεχίσουν να μειώνονται, τότε η άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 31 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η επίσημη ολοκλήρωσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης