Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Οι πλουσιότερες χώρες θα «φορτωθούν» επιπλέον χρέος 17 τρισ. δολ. λόγω της πανδημίας

ΟΟΣΑ: Οι πλουσιότερες χώρες θα «φορτωθούν» επιπλέον χρέος 17 τρισ. δολ. λόγω της πανδημίας
O ΟΟΣΑ αναμένει ότι η απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων θα επισκιάσει τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζονται
Με επιπλέον δημόσιο χρέος ύψους 17 τρισ. δολ. βρίσκονται αντιμέτωπες οι πλουσιότερες χώρες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, o ΟΟΣΑ αναμένει ότι η απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων θα επισκιάσει τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζονται.
Στο κλαμπ των πλούσιων χωρών του ΟΟΣΑ, οι μέσες κυβερνητικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναμένεται να αυξηθούν από το 109% του ΑΕΠ στο 137% τουλάχιστον, με το δημόσιο χρέος πολλών χωρών να πλησιάζει πλέον τα επίπεδα της Ιταλίας.
Το πρόσθετο χρέος αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 13.000 δολ. ανά άτομο στα 1,3 δισ. άτομα που ζουν σε χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
Τα επίπεδα του χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία είναι πιο αργή από ό, τι ελπίζουν πολλοί οικονομολόγοι.
Ο Randall Kroszner, του Chicago Booth School of Business και πρώην κυβερνήτης της Federal Reserve του Σικάγο, δήλωσε ότι η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των υψηλών επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, δεν πρόκειται να έχουμε ανάκαμψη σε σχήμα V», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,  το δημόσιο χρέος μεταξύ των μελών του αυξήθηκε κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στην οικονομική κρίση της περιόδου 2008-09, στα 17 τρισ. δολ.
«Για το 2020, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 αναμένεται να είναι χειρότερος από τη μεγάλη οικονομική κρίση», εκτιμά ο Οργανισμός.
Αν και πολλές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα φέτος, κυμαινόμενα από το 1% του ΑΕΠ στη Γαλλία και την Ισπανία έως το 6% στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την αύξηση του δημόσιου χρέους, επειδή τα φορολογικά έσοδα τείνουν να μειώνονται ακόμη γρηγορότερα από ό, τι οικονομική δραστηριότητα σε βαθιά ύφεση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Πριν από μια δεκαετία, η μοντέρνα οικονομική σκέψη υποστήριζε ότι πάνω από το 90% του ΑΕΠ, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ήταν μη βιώσιμα.
Παρόλο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν τώρα ότι υπάρχει τόσο σαφές όριο, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας μια οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη.
Η άνοδος των επιπέδων του δημοσίου χρέους θα αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον, προειδοποίησε ο Angel Gurría, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, αν και σημείωσε ότι οι χώρες δεν πρέπει να ανησυχούν για τις δημοσιονομικές τους θέσεις, μεσούσης της πανδημίας.

Κίνδυνος «ιαπωνοποίησης»

Ως αποτέλεσμα, περισσότερες χώρες πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα παρόμοιο οικονομικό περιβάλλον με αυτό που αντιμετώπισε η Ιαπωνία από τότε που έσπασε η οικονομική φούσκα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η ανησυχία για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα αποτέλεσε καθοριστικό χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής της Ιαπωνίας έκτοτε, με το χρέος να σταθεροποιείται τελικά στο περίπου 240% του ΑΕΠ υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Shinzo Abe.
Πολλοί πολιτικοί και επικεφαλής των επιχειρήσεων ανησυχούν για τα νέα πακέτα δαπανών σχετικά με αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιαπωνία.
Οι αγορές κρατικών χρεών από τις κεντρικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φορτίου, διασφαλίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν χρειάζεται να απορροφήσει δημόσια περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να διατηρήσει το κόστος των τόκων χαμηλό.
Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται καθώς αυξάνονται οι τιμές, εξηγούν οι Financial Times.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης