Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υψηλότερα και με τραπεζική βοήθεια – Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υψηλότερα και με τραπεζική βοήθεια – Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ
ΑΓΟΡΑ: Έχουμε αργία σε κάποιες αγορές αλλά όλες λειτουργούν άνοιξαν με άνοδο. Έτσι με άνοδο άνοιξε και η εγχώρια αγορά. Στις τράπεζες είναι στραμμένα τα βλέμματα. Οι αναλυτές περιμένουν να συμβάλουν και να αντιδράσουν. Στο ξεκίνημα φαίνεται πως τα καταφέρνουν.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που είδαμε το προηγούμενο διάστημα κράτησαν την αγορά πάνω από τις 600 μονάδες. Τώρα χρειάζονται λίγο οι τράπεζες για να δούμε αν θα καταφέρουμε να πάμε σε υψηλότερα επίπεδα και προς τις 630 μονάδες.

Το βλέμμα στρέφεται και στις εταιρείες που επηρεάζονται σημαντικά, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για την ενίσχυση κάποιων εταιρειών από το κράτος. Η πορεία της Hertz επηρεάζει και την Autohellas αν και δεν είναι το ίδιο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως εδώ οι επενδυτές ανησυχούν σημαντικά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με κέρδη άνω του 3% όλες οι συστημικές.

ΔΕΗ: Συνεχίζει ανοδικά και έχοντας πλέον αφήσει πίσω των εκθετικό κινητό των 200 ημερών μάλλον σήμερα θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα 3 ευρώ αν βρει καλό κλίμα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Πολύ δυνατά αποτελέσματα και ο ισολογισμός είναι διαμάντι. Μονοψήφιο p/e, χαμηλό p/bv, αρνητικός καθαρός δανεισμός, υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις επενδυτικές δαπάνες και αυξάνουν το ταμείο.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Πλαστικά Κρήτης ενισχύθηκε κατά 2,96% και συγκεκριμένα από 280,5 εκατ. ευρώ σε 288,8 εκατ. ευρώ). Τα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 17,03% από 47,6 εκατ. ευρώ σε 55,7 εκατ. ευρώ) και τα τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 32,69% και ανήλθαν από 28,9 εκατ. ευρώ σε 38,4 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 261,8 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 19,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 77 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η εταιρεία έχει αρνητικό καθαρά δανεισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 55 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές εκροές στα 23,1 εκατ. ευρώ και οι χρηματοδοτικές στα 13 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 18,8 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. Η μετοχή άνοιξε με άνοδο άνω του 8% λόγω αποτελεσμάτων. Λογική κίνηση…

AUTOHELLAS: Έβγαλε ανακοίνωση ξανά μετά τις εξελίξεις με τη Hertz και τόνισε πως δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Όμως συνεχίζει να υποχωρεί. Η αγορά προφανώς θέλει να μάθει κάτι παραπάνω. Φέτος δε θα έχει τις ταμειακές ροές των άλλων ετών και επομένως υπάρχει ένα ερώτημα για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Από τη στήλη αυτό το ερώτημα. Έχει κάνει κάποιες συμφωνίες η διοίκηση για μετάθεση των πληρωμών; Έχει αντλήσει δάνεια για αύξηση της ρευστότητας; Ποια είναι τα έξοδά της ανά μήνα; Σημειώνεται πάντως πως οι insiders εμφανίζονται αγοραστές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Νομίζουμε πως μία ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης θα ήταν μία πολύ καλή κίνηση προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις. Έτσι θα μπορούσε να «ηρεμήσει» και η μετοχή.

AS COMPANY: Εξαιρετική κίνηση να ενημερώσει επενδυτές, αναλυτές, δημοσιογράφους μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μία μικρή εταιρεία με συμπεριφορά μεγάλης. Μακάρι να έβρισκε η κίνησή της και άλλους μιμητές. Να αρχίσουν οι καλές εταιρείες της μικρομεσαίας να δείχνουν εξωστρέφεια.

NEWSPHONE: Έχει στα θετικά άλλη μία νίκη σε ό,τι αφορά υποχρεώσεις του κράτους προς αυτή. Ο τζίρος υποχώρησε στα 20,2 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ και λόγω έκτακτων χρηματοοικονομικών έναντι έκτακτης ζημίας το 2018 η ζημιά περιορίστηκε στις 263 χιλ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ.

Θα λέγαμε πως οι αμοιβές των μελών της διοίκησης και των στελεχών είναι υψηλές και μάλιστα το 2019 αυξήθηκαν περαιτέρω. Αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από το 5% του τζίρου. Αν ήταν χαμηλότερες ίσως να είχε και κέρδη ο όμιλος. Η καθαρή θέση είναι στα 20,7 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 9,7 εκατ. ευρώ από 18,6 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 3,77 εκατ. ευρώ και καλύπτουν τις υποχρεώσεις προς τράπεζες μαζί με τις μισθώσεις.

ΕΥΑΘ: Λόγω αποτελεσμάτων συνεχίζει και σήμερα ανοδικά. Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή είχε σημαντική άνοδο. Θετικό να ξεχωρίζουν οι εταιρείες με καλούς ισολογισμούς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης