Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανοδική αναλαμπή χωρίς ξένους, με τράπεζες +9% και ΧΑ +2,48% στις 624 μον. – Μεταξύ 600 - 630 μον. η διακύμανση της αγοράς

Ανοδική αναλαμπή χωρίς ξένους, με τράπεζες +9% και ΧΑ +2,48% στις 624 μον. – Μεταξύ 600 - 630 μον. η διακύμανση της αγοράς
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τράπεζες καθώς στο τέλος της εβδομάδος και ειδικότερα στις 29 Μαίου ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI
(upd14) Ανοδική αναλαμπή σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 624 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη έως +9% και με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +6,7%, Coca Cola +5,02%, ΕΥΔΑΠ +4,17%...
Εν τω μεταξύ, θετικό είναι και το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Dax στη Γερμανία +2,5%...καθώς προχωρά η άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη, οι συναλλαγές επικεντρώθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες κάλυψαν το 90% του συνολικού όγκου συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων λόγω MSCI και χωρίς την συμμετοχή των ξένων καθώς οι αγορές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τραπεζικό κλάδο καθώς στο τέλος της εβδομάδος και ειδικότερα στις 29 Μαίου ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI.
Σημειώνεται, ότι Eurobank, Εθνική, Alpha Bank αλλά και ο Τιτάνας αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Greece Standard με εκτιμώμενες εκροές 130 έως 170 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο τέλος της βδομάδας, ξεκινά η ανακοίνωση των  αποτελεσμάτων των τραπεζών για το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς στις 28 Μαίου 2020 θα ανακοινώσουν  Εθνική και Alpha bank, στις 29 Μαίου η Eurobank και 1η Ιουνίου η Πειραιώς.
Από την άλλη, η Commission αναζητάει συμβιβαστική λύση έτσι ώστε έως στις 27 Μαίου ή το αργότερο στο Eurogroup 11 Ιουνίου  α έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από τα 500 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης που συμφώνησαν Γερμανία και Γαλλία και μετά τις αντιδράσεις και διαφωνίες 4 χωρών Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας φαίνεται ότι επιχειρείται να γεφυρωθεί το χάσμα ...ενώ δύο βασικές προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να δοθούν τα 500 δισεκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με 70% δάνεια και 30% επιδοτήσεις ή 60% επιδοτήσεις με 40% δάνεια και εγγυήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 624 μονάδες, εντός της πρώτης αντίστασης των 615-630 μονάδων και πρώτη στήριξη το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +9,47% και ακολούθησαν Εurobank +8,13%, Πειραιώς +4,51% και η Alpha Bank +3,92%.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει… εθνικό πρωταθλητή στις τράπεζες με την Εθνική στα 100 δισ. έχοντας απορροφήσει υγιές τμήμα άλλης τράπεζας ενώ πλήθος ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η Εθνική δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του εθνικού πρωταθλητή καθώς διαθέτει 64 δισεκ. ενεργητικό και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 37 δισεκ. ενώ απαιτείται να αποκτήσει μέγεθος, να αυξήσει τα assets που διαχειρίζεται, δηλαδή το ενεργητικό που περιλαμβάνει δάνεια, ομόλογα, επενδύσεις κ.α. να φθάσει στα 90 με 100 δισεκ.
Η αυριανή 26 Μαίου 2020 απόφαση του δημοσίου να εγκρίνει την κρατική εγγύηση για 2,4 δισεκ. ευρώ κύριο ομόλογο που θα εκδώσει η Eurobank στο πλαίσιο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων 7,5 δισεκ. ευρώ είναι ότι ο Ηρακλής είναι η απάντηση στις κυοφορούμενες προτάσεις για bad bank.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την μοναδική λύση του Ηρακλή που έχει εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές και την Commission και πάνω σε αυτή την πρόταση δουλεύουν και οι 4 συστημικές τράπεζες και ορισμένες μικρότερες.
Η Eurobank βοηθάει και την κυβέρνηση δίνοντας ζωή στον Ηρακλή, να σημειωθεί ότι ο καναδικός οίκος DBRs θα βαθμολογήσει την τιτλοποίηση της Eurobank με αξιολόγηση ΒΒ-.
Μεσοβραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και θα αντλήσει έως 10 δισεκ. ευρώ από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας έως ότου
αποσαφηνιστούν οι όροι παροχής του δανείου για την Υγεία από τον ESM.
Ειδικότερα, η Ελλάδα θα κινηθεί μέσω των αγορών ομολόγων για να αντλήσει κεφάλαια με πιθανές ημερομηνίες τις 2 Ιουνίου ή 9 Ιουνίου 2020 όπου θα προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομόλογο με επιτόκιο 1,75% και θα αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει έκδοση 5ετούς ομολόγου επίσης 2,5 δισεκ. ευρώ και ενδεχομένως και 3ετούς ομολόγου σε επόμενη φάση ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και τα έντοκα κατά 3 δισεκ. τουλάχιστον.

Στην σημερινή αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση, με το ελληνικό 10ετές στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1,58% και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 241 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9321 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,76% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,51%.
Λίγο πριν τις 16:00, με αγορές σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola... και σε συνδυασμό τα κέρδη των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,66%
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +9,89%.... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +6,35%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,48% στις 624 μονάδες έχοντας υψηλό στις 625,41 μονάδες και χαμηλό στις 612,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα ενισχυμένος και από τα πακέτα, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,55 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 67,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 61,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,55 εκατ. ευρώ και όγκου 21,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eθνική διακίνησε 2,5 εκατ. τεμάχια αξάις 2,49 εκατ. ευρώ, η Eurobank 13 εκατ. τεμάχια αξίας 4,24 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank  6 εκατ. αξίας 3,11 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 700 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 624 μονάδες, εντός της πρώτης αντίστασης των 615- 630 μονάδων και ακολουθούν οι  650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδεςλ
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 290 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι  330 και οι 350 μονάδες.
Στην πρώτη  στήριξη βρίσκονται οι 270 μονάδες και ακολουθούν οι  250 μονάδες.

 Εταιρικά νέα

Διττό κεφαλαιακό σχήμα που θα ενισχύσει ταμειακά και κεφαλαιακά την Aegean Airlines εξετάζεται με στόχο να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι επιβεβαιώνοντας την στήριξη στην εταιρία και το κράτος με την έκδοση Cocos μετατρέψιμου σε μετοχές διάρκειας 5 ετών.
Ειδικότερα, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Aegean Airlines περιλαμβάνει ΑΜΚ 50-70 εκατ από τους μετόχους και 200-300 εκατ Cocos από το κράτος
Τα cocos είναι μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές τα οποία φέρουν κουπόνι π.χ. 5%, μπορεί η εταιρία να μην πληρώσει επιτόκιο για ένα έτος αλλά εάν αυτό επαναληφθεί δεύτερη φορά το κράτος θα μετατρέψει τα ομόλογα σε μετοχές.
Με την έκδοση ομολόγου σε μετοχές Cocos η εταιρία Aegean Airlines δεν κρατικοποιείται, δυνητικά παραμένει ο κίνδυνος μετατροπής αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη καλή εικόνα της εταιρίας προ κορωνοιού εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο δυνητικός κίνδυνος κρατικοποίησης είναι ελάχιστος.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι το ομολογιακό 200 εκατ της Aegean με κουπόνι 3,6% και λήγει τον Μάρτιο του 2026 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 85 με 86 μονάδες βάσης και απόδοση 8,60%.

Τραπεζικά νέα  

Η Eurobank προχωράει στην τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων ονόματι Cairo και ταυτόχρονα έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στις 29 Μαΐου ή 1 Ιουνίου ανακοινώνει και την τυπική ολοκλήρωση του deal με την Ιταλική DoValue.
Η Eurobank θα πάρει 340 εκατ περίπου σε 3 δόσεις και στο β ΄ τρίμηνο 2020 θα εγγράψει τόσο το κέρδος όσο και την κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ.
Το CET1 από 6,9 δισεκ. θα μειωθεί στα 5,5 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα NPEs θα υποχωρήσουν στα 6 δισεκ. και θα είναι η τράπεζα με τον πιο εξυγιασμένο ισολογισμό στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που αποκτάει η Eurobank δεν έχει να κάνει με την μείωση των NPEs αλλά με τον χρόνο.
Η Eurobank θα κερδίσει περίπου ένα χρόνο, θα προηγείται από τις άλλες τράπεζες ένα χρόνο και αυτό το χρονικό διάστημα έχει ισοδύναμη αξία με πολλά άλλα πλεονεκτήματα που εμφανίζει η Eurobank.
H Eurobank θα εμφανίσει κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2020 που θα ανακοινωθούν 29 Μαΐου περίπου 22 εκατ.
Με το deal με την DoValue και μετά την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MSCI στις 29 Μαίου θα επιτρέψει στην μετοχή να ανακάμψει με στόχο 0,45 ευρώ σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πειραιώς, Comer, MIG συνεχίζονται…καθώς η Ιρλανδική εταιρία real estate Comer Group έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την MIG ενώ θέλει να αξιολογήσει τα δεδομένα υπό το πρίσμα της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοιός διεθνώς, ωστόσο ενδιαφέρεται δεν έχει υπαναχωρήσει.
Το deal αφορά την απόκτηση των δανείων της MIG έναντι 430 εκατ μάλλον 250 με 280 εκατ μετρητά και 150 εκατ με δάνειο από την Πειραιώς και απόκτηση και των μετοχών της Πειραιώς στην MIG δηλαδή ποσοστό 31%.
Εν τω μεταξύ σχήμα που αποτελείται από τον Φέσσα και την Olympia Group του Π. Γερμανού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Singular Logic.
H Olympia Group θα πάρει το σκέλος του λογισμικού και η πλευρά Φέσσα τις άλλες δραστηριότητες μεταξύ αυτών και την διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.
Το τίμημα θα υπερβαίνει το ύψος του δανεισμού αν και η Πειραιώς θα προχωρήσει σε κάποιο μικρό haircut.
Ωστόσο δεν φαίνεται να συναινεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πώληση της Singular Logic στον Φέσσα.

Η επικαιρότητα

Να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη νέα πραγματικότητα που έχει επιβάλλει εδώ και σχεδόν έξι μήνες η πανδημία του κορωνοϊού επιχειρούν οι ΗΠΑ και τα περισσότερα κράτη σε Ευρώπη και Ασία, τη στιγμή πάντως που η Λατινική Αμερική αποτελεί τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του ιού.
Επίσης, η Βραζιλία είναι η χώρα όπου αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και οι θάνατοι – είναι η δεύτερη χώρα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και η έκτη σε θανάτους παγκοσμίως – ενώ έντονα αυξητικά είναι τα κρούσματα και τα θύματα σε Περού και σε Μεξικό.
Μεγάλες εστίες διασποράς είναι τόσο η Ρωσία – τρίτη σε κρούσματα παγκοσμίως – όσο και η Ινδία – στη 10η θέση σε κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, όπου αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν οικονομίες και κοινωνίες, η ανησυχία παραμένει καθώς οι νεκροί εξακολουθούν να αυξάνονται και να προσεγγίζουν πλέον τους 100.000 ενώ και 11 Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Στην Ευρώπη, ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία – είναι ενδεικτικό ότι οι βαριά πληττόμενες Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία αναφέρουν μειωμένους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων – ενώ κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση της βασικής αρχής της ΕΕ περί της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου.
Πάντως, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο που βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την ανάπτυξη του εμβολίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,4 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 345.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,17 εκατομμύρια.
Με γοργά βήματα επιστρέφει η Ελλάδα στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς από σήμερα Δευτέρα 25/5 ανοίγει η εστίαση και οι καφετέριες, επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά της χώρας, ανοίγει το yachting ενώ διευρύνονται και οι πτήσεις εσωτερικού με την χρήση μάσκας πάντως να είναι υποχρεωτική.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε και επίσημα από την κυβέρνηση πως από την ερχόμενη Δευτέρα 1/6 θα ανοίξουν και πάλι ύστερα από περίπου τρεις μήνες τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ έγινε γνωστό πως δημοτικά και νηπιαγωγεία θα είναι ανοιχτά έως τις 26/6.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.878, ενώ οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 172.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (25/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,73%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,15%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί οριακά στο -0,26% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,24%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη κινούνται σήμερα Δευτέρα (22/5) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς προχωρά η άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Οι όγκοι συναλλαγών είναι χαμηλοί, καθώς οι αγορές σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν κλειστές λόγω αργίας. 
Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX λαμβάνει ώθηση από την εκτίμηση του Ifo για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο.
Στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι μετοχές στον κλάδο του τουρισμού, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Sanchez για την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ισπανία τον Ιούλιο.
Επίσης, η μετοχή της Lufthansa σημειώνει άνοδο 6%, εν μέσω πληροφοριών για συμφωνία σχετικά με το πακέτο διάσωσης.
Από την άλλη, στο -2,2% επιβεβαιώθηκε η πτώση στο ΑΕΠ της Γερμανίας το α΄τρίμηνο του 2020, σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 1,9%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +2,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,2% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2%

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +9,47%

Σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές αν εξαιρέσεις τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και με την Εθνική να ξεχωρίζει με τα μεγαλύτερα κέρδη.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +9,47%  με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 951 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5250 ευρώ, με άνοδο +3,92%, με όγκο 20,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με άνοδο +4,51% με όγκο 966 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3340 ευρώ, με άνοδο +8,13% με όγκο 30,9 εκατ.τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5910 ευρώ, με άνοδο +2,25% και με κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1998 ευρώ, με άνοδο +5,83% και όγκο 183 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,84 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ +6,7%

Ανοδικά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil..
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν Aegean και Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,97 ευρώ με  άνοδο +5,02% και κεφαλαιοποίηση στα 8,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με άνοδο +0,75% και αποτίμηση 5,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0880 ευρώ, με άνοδο +6,7% και αποτίμηση 716 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,23 ευρώ, με άνοδο +2,76% και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,01 ευρώ με άνοδο +0,25% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,70 ευρώ, με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 965 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,10 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,19 ευρώ, με άνοδο +3,2% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,01 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,64 ευρώ με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με άνοδο +4,17% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,83 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0610 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,64% - Το νέο 10ετές που θα εκδοθεί στο 1,75%, στις 2 ή 9 Ιουνίου

Συνεχίζεται η βελτίωση σήμερα 25 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια κυρίως της αναμενόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις 2 Ιουνίου η 9 Ιουνίου του 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 1,75%.  
Επίσης το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης με την Commission να αναζητάει συμβιβαστική λύση έτσι ώστε έως στις 27 Μαίου ή το αργότερο στο Eurogroup 11 Ιουνίου να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τις αντιδράσεις και διαφωνίες 4 χωρών Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας.
Οι δύο βασικές προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να δοθούν τα 500 δισεκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με 70% δάνεια και 30% επιδοτήσεις ή 60% επιδοτήσεις με 40% δάνεια και εγγυήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,64% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,58%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,74% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,87% και απόδοση πώλησης 0,79%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 102,84 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,68% και απόδοση πώλησης 1,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 117,14 μονάδες βάσης και απόδοση 1,62% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,61%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,89 μονάδες βάσης και 1,81% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,61 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 213 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 241 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9.321 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,41% ή 241 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία,  Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν από την πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Μαΐου 2020 στο 1,58%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/5/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,58% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,27%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης