Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο τραπέζι, 2 σχέδια για το Ταμείου Ανάκαμψης - Οι διαφορές γαλλογερμανικού και αυστριακού - Την Τετάρτη (27/5) η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν

tags :
Στο τραπέζι, 2 σχέδια για το Ταμείου Ανάκαμψης - Οι διαφορές γαλλογερμανικού και αυστριακού - Την Τετάρτη (27/5) η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν
Την Τετάρτη (27/5/2020) αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη των χωρών της ευρωζώνης που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού.
Γαλλία και Γερμανία έχουν παρουσιάσει κοινή πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ ώστε οι χώρες να καταφέρουν να βγουν από τη βαθιά ύφεση, ενώ την Τετάρτη (27/5/2020) αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν.
Μάλιστα, η πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις μετέπειτα συζητήσεις αν και παραμένουν οι περί του αντιθέτου φωνές.
Γαλλία και Γερμανία θέλουν το Ταμείο να παρέχει εγγυήσεις σε χώρες και τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενώ ένα γκρουπ πλούσιων χωρών μεταξύ των οποίων Αυστρία και Ολλανδία ότι θα συμφωνήσουν μόνο για ευνοϊκά δάνεια για όσες χώρες χρειάζονται στήριξη.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα κοινά σημεία και οι διαφορές των δύο προτάσεων (γαλλογερμανική και πρόταση Αυστρίας) με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Το μέγεθος

Γαλλία και Γερμανία πρότειναν Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία δεν προσδιορίζουν το ακριβές μέγεθος του Ταμείου, υποδηλώνοντας ότι το μπλοκ πρέπει πρώτα να αξιολογήσει τις ανάγκες χρηματοδότησής του.
Το γεγονός ότι δεν έχουν προτείνει έναν αριθμό δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού εδώ.

Χρηματοδότηση

Γαλλία και Γερμανία θέλουν έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν.
Οι αντίπαλοι τους αποδέχονται ότι απαιτείται ένα συγχρηματοδοτούμενο ταμείο που θα είναι υπό τον έλεγχο του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Δεν διευκρινίζεται ωστόσο πως θα πληρώνεται, αλλά ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία ενός τέτοιου fund θα μπορούσε να είναι μέσω της έκδοσης χρέους ή άμεσων εισφορών. Κατά συνέπεια το χρέος φαίνεται πιο… εύγεστο.
Η βασική κόκκινη γραμμή των «4» είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους, που θα σήμαινε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να στηρίξουν τις φτωχότερες.
Κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους τάσσεται και η γαλλογερμανική πρόταση, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να βρεθεί κοινό έδαφος.

Εγγυήσεις vs δανείων

Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο είναι εάν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διανεμηθούν με τη μορφή δανείων που θα εξοφληθούν από τους δικαιούχους ή επιχορηγήσεις, που θα καλυφθούν από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η Αυστρία και οι σύμμαχοί της θέλουν ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κρίση του κρατικού χρέους: τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα χρησιμοποιούν την πιστοληπτική τους ικανότητα (χάρη στην υποστήριξη των πλουσιότερων μελών) για να συγκεντρώσουν χρήματα από κεφαλαιαγορές και θα τα διαθέτουν σε με χαμηλά επιτόκια στα πιο αδύναμη μέλη.
Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη, λένε.
Οι αντίπαλοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, λένε ότι τέτοια δάνεια θα αυξήσουν το χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δοκιμάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επιβαρύνοντας τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής τους με τον κίνδυνο τον διχασμό της ΕΕ από οικονομικής άποψης.
Στον αντίποδα, η γαλλογερμανική πρόταση για έκδοση επιχορηγήσεων θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί περαιτέρω το χρέους αλλά και ότι η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη στα πιο αδύναμα κράτη.
Στην πρότασή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις δύο απόψεις, προτείνοντας έναν συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων που θα διανεμηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Περίοδος διαθεσιμότητας

Η Αυστρία και οι σύμμαχοί της θέλουν να είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργεί μόνο για δύο χρόνια.
Και πάλι, πρέπει να υπάρχει κοινό έδαφος εδώ.
Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρχει μια «σαφώς καθορισμένη» ημερομηνία λήξης για το Ταμείο, ενώ οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρήματα το συντομότερο δυνατόν.

Προϋποθέσεις

Τόσο η γαλλογερμανική πρόταση όσο και η πρόταση της Αυστρίας αναφέρουν ότι τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι λευκή επιταγή.
Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων πολιτικής της ΕΕ, όπως η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Λένε επίσης ότι οι εκταμιεύσεις πρέπει να συνδέονται με «υγιείς οικονομικές πολιτικές», πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα κληθούν να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους μετά το τέλος της κρίσης.
Τέτοιες συνθήκες σύσφιξης της ζώνης μπορεί να μην βρουν πρόσφορο έδαφος στην Ιταλία.
Ακόμα ένα πρόβλημα, όμως, είναι ότι η γαλλογερμανική πρόταση περιλαμβάνεται κι ένα φόρο επί των τεχνολογικών εταιρειών, στον οποίο αντιτίθεται ορισμένοι στο αυστριακό στρατόπεδο, και την κατάργηση των προτιμησιακών φορολογικών καθεστώτων.
Αυτό δεν θα πάει καλά σε χώρες όπως η Ιρλανδία, οι η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο που έχουν κάνει τους χαμηλούς φόρους εταιρειών κεντρικό πυλώνα της οικονομικής τους στρατηγικής.
Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία και οι σύμμαχοί της θέλουν να συνδέσουν τις εκταμιεύσεις με το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Δεδομένου ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης θα απαιτούσε ομοφωνία μεταξύ των 27 κυβερνήσεων, αυτό θα προκαλέσει επίσης προβλήματα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης