Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το πετρέλαιο οδεύει προς το καλύτερο μήνα στην ιστορία - Δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος

Το πετρέλαιο οδεύει προς το καλύτερο μήνα στην ιστορία - Δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος
Το WTI έχει σημειώσει ράλι άνω του 70% τον Μάιο
Τους τελευταίους δύο μήνες, το πετρέλαιο έχει σημειώσει δύο ορόσημα: τον Απρίλιο το WTI υποχώρησε υπό το μηδέν για πρώτη φορά, ενώ ο Μάιος εξελίσσεται στον καλύτερο μήνα στην ιστορία.
Οι βελτίωση τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς έχουν ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίσει να βγαίνουν πάλι στους δρόμους, ενώ οι παραγωγοί ανά τον κόσμο έχουν μειώσει την παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, το συμβόλαιο ενισχύθηκε κατά περισσότερο του 70% τον Μάιο και σημείωσε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών, αλλά κάποιοι traders προειδοποιούν ότι το βραχυπρόθεσμο outlook για το πετρέλαιο παραμένει αβέβαια και ότι οι τιμές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα 20 δολ.
Επιπλέον, μέρος του ράλι που σημείωσε αυτή την εβδομάδα το WTI οφείλεται στο ιστορικό χαμηλό από το οποίο ανέκαμψε.
Οι τιμές παραμένουν σχεδόν 50% κάτω από τα υψηλά των 65,65 δολ. τον Ιανουάριο.
Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες ενέργειας έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για προστασία από την πτώχευση, συμπεριλαμβανομένης της Whiting Petroleum, που κάποτε ήταν μεγάλος παίκτης στην περιοχή Bakken.
Εάν οι τιμές παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα θύματα.
Ωστόσο, η αγορά έχει δείξει σημάδια επανεξισορρόπησης από μόνη της και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν η ζήτηση συνεχίσει να βελτιώνεται και οι παραγωγοί διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή, τα χειρότερα θα μπορούσαν να έχουν περάσει για το πετρέλαιο.
«Η εξισορρόπηση της αγοράς συνεχίσει να ανεβάζει ταχύτητα, καθώς τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση βελτιώνονται...
Αυτές οι βελτιώσεις μειώνουν τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης των τομών αν και επαναλαμβάνουμε την άποψη μας ότι η εξισορρόπηση θα χρειαστεί χρόνο» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Goldman Sachs.
«Πιστεύουμε ότι το επόμενο στάδιο εξισορρόπησης της αγοράς πετρελαίου θα είναι μία από τις τιμές spot με περιορισμένη εμβέλεια, με τις πιο αξιοσημείωτες μεταβολές να είναι μια μείωση της σιωπηρής μεταβλητότητας καθώς και μια συνεχιζόμενη ισοπέδωση της καμπύλης προς τα εμπρός χωρίς να αυξάνονται μακροπρόθεσμες τιμές» επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης