Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιτέλους αντίδραση από τις τράπεζες!

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιτέλους αντίδραση από τις τράπεζες!
ΑΓΟΡΑ: Επιτέλους καλή αντίδραση από τις τράπεζες. Έδειξαν μία βελτίωση την περασμένη Παρασκευή, είχαν δηλαδή μία καλούτσικη κίνηση και σήμερα τα πήγαν ακόμα καλύτερα. Χρειάζεται και αυτή η αλλαγή για πολλούς λόγους. Πάνω από τις 620 μονάδες έκλεισε το ΧΑ.

Δεν μπορεί η αγορά να προσπαθεί να ξεπεράσει σημαντικά τεχνικά επίπεδα με 5-10 γνωστά blue chips και τις τράπεζες να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Από την άλλη δε γίνεται ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει επομένως κάτι να δείξουν και αυτές. Αφήστε που έχουν μεγάλη απόσταση από τις άλλες μετοχές σε ότι αφορά απώλειες από την αρχή του έτους.

Για να δούμε αν θα έχει συνέχεια πάντως. Κάποια χρηματιστηριακά στελέχη σημείωναν πως σήμερα ήταν κλειστές κάποιες μεγάλες αγορές και θα περιμένουν να δουν την πορεία και στη συνέχεια. Άλλωστε περιμένουν και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI στο τέλος της εβδομάδας.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ: Εδώ και κάμποσες συνεδριάσεις βλέπουμε πως κάποιες μετοχές κινούνται λόγω θεμελιωδών μεγεθών. Το πως βέβαια κοιτάζουμε τα θεμελιώδη έχει και διαφορές. Η στήλη αναφέρεται σε αυτές που έχουν ισολογισμό για σεμινάριο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναδειχθούν και αυτές οι εταιρείες.

Να πανηγυρίζουμε δηλαδή για το growth μίας εταιρείας σε βάθος 5,6,7 ετών αλλά να μην κοιτάμε πως όλο το growth είναι με δανεικά και να αδιαφορούμε για εταιρείες που αναπτύσσονται και καλύπτουν τεράστιες επενδύσεις από ίδια κεφάλαια; Για να μας πουν οι αναλυτές αν σήκωναν παράλληλα και δάνεια που θα έφτανε το growth;

Πάντα μας προβλημάτιζαν τα υψηλά δάνεια, γιατί έρχεται μία τέτοια εποχή που δεν ξέρεις τι θα γίνει. Όταν όμως είσαι νοικοκυρεμένος έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Χάνεις βέβαια και κάποιες μεγάλες κινήσεις από μετοχές με μεγάλα δάνεια, αλλά τι να κάνεις, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Τι όμως να φοβηθεί κανείς από εταιρείες όπως ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και προσθέτουμε και την Πλαστικά Κρήτης που ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης.

ΔΕΗ: Η συμπεριφορά της μετοχής παραμένει εξαιρετική εδώ και βδομάδες. Φωνάζει το ταμπλό και σήμερα έκανε πράξη αυτό που έδειχνε η τεχνική ανάλυση. Ναι, εδώ τα δάνεια είναι μεγάλα, αλλά βλέπετε πως το κράτος είναι από πίσω και δεν την αφήνει. Αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Έσπασε την προηγούμενη εβδομάδα τον εκθετικό 200άρη και σήμερα πήγε στο +6,70% και στα 3,0880 ευρώ με όγκο 705 χιλ. τεμάχια. Δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση από τον μεγάλο παίκτη που την έχει παίξει κάτω τη μετοχή. Σημειώνεται πως έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Αυτές είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Μετά ακολούθησε με μικρότερη η Πειραιώς και ακόμα μικρότερη ήταν η άνοδος της Alpha Bank. Μία σχετική αδυναμία σε σύγκριση με τις άλλες την εντόπιζες.

ΕΥΔΑΠ: Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στην κίνηση της ΕΥΑΘ ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι, αλλά η μετοχή επέστρεψε στα 7 ευρώ με όγκο άνω των 170 χιλ. τεμαχίων. Το έχει ξανακάνει βέβαια και όταν οι άλλες προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους.

ΕΥΑΘ: Συνέχισε ανοδικά και έκλεισε στα 4,29 ευρώ με άνοδο 5,15% και όγκο 22 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Στα 12,10 ευρώ και στο +10% με όγκο 13 χιλ. τεμάχια. Θα λέγαμε πως για τα δεδομένα της μετοχής ο όγκος ήταν υψηλός. Όμως έχουμε δει εδώ και μέρες κάποιες πωλήσεις που είχαν πάει τη μετοχή και κάτω από τα 11 ευρώ. Θεωρούμε πως σε αυτά τα επίπεδα παραμένει φθηνή έστω και αν πλέον δεν έχει την πτώση της αγοράς από την αρχή του έτους αλλά σημαντικά μικρότερη.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αμετάβλητη η μετοχή και με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Άλλες φορές με τέτοια αγορά θα πρωταγωνιστούσε.

AUTOHELLAS: Ούτε σήμερα μπόρεσε. Στα 3,43 ευρώ και στο -2,14% με όγκο 102 χιλ. τεμάχια. Στα θετικά πως οι insiders έχουν βγει και στηρίζουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης