Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άνοδο στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός, σε φθίνουσα πορεία στην Ευρώπη - 345 χιλ. οι νεκροί, 5,4 εκατ. τα κρούσματα

Σε άνοδο στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός, σε φθίνουσα πορεία στην Ευρώπη - 345 χιλ. οι νεκροί, 5,4 εκατ. τα κρούσματα
Τους 100.000 προσεγγίζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ - Αργεί ακόμα το εμβόλιο
(upd5)Με τη Λατινική Αμερική να υφίσταται τη σφοδρότητα του κορωνοϊού, έχοντας μπει για τα καλά στο επίκεντρο, τα κράτη στην Ευρώπη και οι Πολιτείες των ΗΠΑ που ήδη μπήκαν στη δίνη του, προσπαθούν να ανακάμψουν συνεχίζοντας τις προσπάθειες τους να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη νέα πραγματικότητα που έχει επιβάλλει εδώ και σχεδόν έξι μήνες η πανδημία του Covid-19.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική έχουν ξεπεράσει τους 40.000, αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.
Η Βραζιλία είναι η χώρα όπου αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και οι θάνατοι – είναι η δεύτερη χώρα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και η έκτη σε θανάτους παγκοσμίως – ενώ έντονα αυξητικά είναι τα κρούσματα και τα θύματα σε Περού και σε Μεξικό.
Μεγάλες εστίες διασποράς είναι τόσο η Ρωσία – τρίτη σε κρούσματα παγκοσμίως – όσο και η Ινδία – στη 10η θέση σε κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, όπου αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν οικονομίες και κοινωνίες, η ανησυχία παραμένει καθώς οι νεκροί εξακολουθούν να αυξάνονται και να προσεγγίζουν πλέον τους 100.000 ενώ και 11 Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Στην Ευρώπη, ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία – είναι ενδεικτικό ότι οι βαριά πληττόμενες Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία αναφέρουν μειωμένους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων – ενώ κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση της βασικής αρχής της ΕΕ περί της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου.
Απέναντι σε αυτόν τον πρωτόγνωρο «εφιάλτη» που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανά τον πλανήτη, το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι πως η επιστημονική και ιατρική κοινότητα έχει προετοιμαστεί καλύτερα για τα επόμενα κύματα του κορωνοϊού.
Σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν ότι η οριστική λύση για την επιστροφή στην καθημερινότητα πριν τον κορωνοϊό, θα έρθει από το εμβόλιο με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πιθανότατα το φθινόπωρο να είναι διαθέσιμες οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο την Παρασκευή 22/5 ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει εθελοντές για τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσει με την AstraZeneca, ενώ χθες Κυριακή 24/5 ένας από τους καθηγητές που ηγείται της ανάπτυξης του εμβολίου δήλωσε ότι έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας η δοκιμή του εμβολίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,4 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 345.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,17 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.467.945
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 345.886
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.657.441 και σε νεκρούς με 98.034
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 36.996 θανάτους με 262.541 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.877 και 230.158 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 363.211 και 22.666 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως η Ρωσία με 353.427 και 3.633 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 235.772  και 28.752 νεκρούς
- Στους 28.370 οι νεκροί στη Γαλλία, 182.709 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 180.595 και οι νεκροί σε 8.309
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.417 και τα κρούσματα σε 135.701
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 139.049 και οι νεκροί σε 4.024
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 267 ενώ τα κρούσματα  στα 11.206
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.985 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.550 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 820
- Στους 9.280 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 57.092 τα κρούσματα
- Στα 7.114 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.736 στην Ελβετία που μετρά και 1.906 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 172 οι νεκροί
- Στους 4.340 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 156.827 τα κρούσματα
Image
ΗΠΑ: Προσεγγίζουν τους 100.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Μετ’ εμποδίων η επιστροφή στην κανονικότητα

Τους 100.000 προσεγγίζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 638 θάνατοι.
Έως σήμερα 25/5 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 97.722 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 1,65 εκατομμύρια.
Πάντως, το Σαββατοκύριακο εκατομμύρια Αμερικάνοι ξεχύθηκαν στις παραλίες και στα πάρκα στο πλαίσιο της εθνικής γιορτής της Memorial Day που σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια επιστροφής στη νέα κανονικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Και οι 50 Πολιτείες έχουν άρει πολλά περιοριστικά μέτρα και έχουν ανοίξει εν μέρει τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ή του Ιλινόις, δεν επιτρέπεται ακόμα η λειτουργία εστιατορίων, κομμωτηρίων και άλλων επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα 11 Πολιτείες – ανάμεσα στις οποίες η Αλαμπάμα, η Μινεσότα, η Β. Ντακότα, το Αρκάνσας, το Μέιν, η Νεβάδα, κα. – ανακοίνωσαν ρεκόρ στα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει πως οι ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έχουν απαλλαχθεί από τον ιό.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες, οι οποίοι μετακινούνται με δημόσια μέσα και συναλλάσσονται σε κλειστούς χώρους να φορούν τις προστατευτικές μάσκες εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, αίτημα πάντως που συναντά τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών.
Image
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Βραζιλία – Μπλόκο Trump

Στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ βρίσκεται η Βραζιλία όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των νεκρών.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 24/5 ότι κατέγραψε άλλους 653 θανάτους αυξάνοντας στα 22.666 το σύνολο των θυμάτων από τον κορωνοϊό.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 15.813 με αποτέλεσμα το σύνολο τους να ανέρχεται στα 363.211.
Η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική αποτελούν τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αποφάσισε την απαγόρευση στις ΗΠΑ σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τη Βραζιλία.
Όλοι οι μη Αμερικανοί που βρίσκονταν στη Βραζιλία ως και 14 ημέρες πριν αιτηθούν να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ θα βλέπουν στο εξής τα αιτήματά τους να απορρίπτονται, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, διευκρινίζοντας πως το διμερές εμπόριο δεν αναμένεται να επηρεαστεί από το μέτρο αυτό.
«Ο πρόεδρος ανέλαβε αποφασιστική δράση για να προστατεύσει τη χώρα μας αναστέλλοντας την είσοδο αλλοδαπών που βρίσκονταν στη Βραζιλία για περίοδο 14 ημερών πριν ζητήσουν να τους επιτραπεί η έλευση στις ΗΠΑ.
Το μέτρο θα συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων στη χώρα μας» αναφέρει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας πως από το μέτρο εξαιρούνται οι πολίτες των ΗΠΑ, οι σύζυγοί τους και οι μόνιμοι κάτοικοι.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής απαγορεύσει στις ΗΠΑ η είσοδος σε ταξιδιώτες από την Κίνα, χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και το Μεξικό.Image
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία

Ακόμη 153 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Ρωσία, που είναι και ο υψηλότερος μέχρι σήμερα ημερήσιος απολογισμός της επιδημίας, αυξάνοντας συνολικά τους νεκρούς σε 3.541.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης καταγράφηκαν 8.599 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των μολύνσεων σε 344.481.

Συναγερμός στην Ινδία – Πάνω από 138.000 τα κρούσματα

Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Σήμερα καταγράφηκε  η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η χώρα να ξεπεράσει σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων το Ιράν και να βρεθεί μεταξύ των δέκα χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 139.049  και οι θάνατοι σε 4.024, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα. 
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε  την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πάντως από σήμερα 25/5 αρχίζουν και πάλι οι εσωτερικές πτήσεις στην Ινδία, στις οποίες οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες μετά τις πτήσεις, κάποια κρατίδια έχουν υιοθετήσει δικά τους περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Από την πλευρά της η ινδική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα επιστρατεύσει επιπλέον 2.600 τραίνα για να βοηθήσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε κρατίδια μακριά από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν σε αυτά. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 4.000 νεκροί το τίμημα της στρατηγικής της Σουηδίας

Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη Σουηδία έφθασε τις 4.000, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας δείχνουν ότι οι θάνατοι από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκαν μέσα σε μία ημέρα από 3.998 σε 4.029, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε, από 33.459 σε 33.843.
Οπως θυμίζει το ΑΠΕ, η Σουηδία έχει υιοθετήσει πολύ ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ιού, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.
Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σύγκριση με τους άλλους σκανδιναβούς γείτονές της (σ.σ. η χώρα έχει πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας).
Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με κάποιες χώρες όπως η Ισπανία κι η Βρετανία, οι οποίες έχουν πληγεί σφοδρά από την επιδημία και εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα.

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και επανεκκινεί η Ευρώπη


Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βλέπουν τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊου να μειώνονται διαρκώς.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32. 877 νεκρούς και 230.158 κρούσματα, παρουσιάζοντας μείωση των κρουσμάτων και περιορισμένη αύξηση των θανάτων, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Από σήμερα 25/5 ανοίγουν τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα water park.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία μετρά 28.752 νεκρούς και 235.772 κρούσματα, ήρε τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από σήμερα 25/5 ανοίγουν οι ταράτσες και τα πάρκα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη που είχαν εξαιρεθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων
Σημειώνεται πως από τις 21/5 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με 36.875 νεκρούς και 260.916 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.370 νεκρούς και παραμένει στην πέμπτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.257 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 178.570 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Κίνα: Κανείς θάνατος, 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, ενώ δεν αναφέρθηκε κανείς νέος θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε  ότι έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 24/5 αναφέρθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 3 την προηγουμένη.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας διευκρίνισε ότι όλα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Τα δέκα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία και ένα στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν.
Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, έναντι 36 το προηγούμενο 24ωρο.
Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Κίνα ανέρχεται σε 82.985.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 παρέμεινε αμετάβλητος στις 4.634.

Νότια Κορέα: Στο 2,38% η θνητότητα

Ένα νεκρό από την επιδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε η Νότια Κορέα, η οποία μετρά συνολικά 267 θύματα από την πανδημία.
Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 2,38%.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 11.206.
Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης έπεσε κάτω από τα 20 πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Από τα νέα κρούσματα, τα τρία εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη Νότια Κορέα από το εξωτερικό, με το σύνολο των περιπτώσεων αυτού του είδους να ανέρχονται σε 1.215.
Άλλοι 13 ασθενείς βγήκαν από την καραντίνα αφού ιάθηκαν.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί έφθασε κατά συνέπεια τις 10.226.
Το ποσοστό των ασθενών που έχουν αποθεραπευτεί ανέρχεται πλέον σε 91,3%.
Από την 3η Ιανουαρίου στη Νότια Κορέα έχουν γίνει τεστ σε 826.000 ανθρώπους.
Image
Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον κορωνοϊό δέχεται τώρα η Κίνα – Οι όροι που θέτει

Ανοιχτή σε διεθνή έρευνα για την πηγή προέλευσης του Covid -19 επισημαίνοντας, πως αυτή θα πρέπει να είναι «απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις».
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi γνωστοποίησε την πρόθεση του Πεκίνου να δεχθεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, αν και κατήγγειλε πολιτικές προσπάθειες που αποσκοπούν στον «στιγματισμό της Κίνας».  
Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν ζητήσει τις τελευταίες εβδομάδες να διερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo κατηγόρησαν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας στο ζήτημα και επιμένουν, πως ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο ιολογίας.
«Η Κίνα είναι ανοιχτή σε συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την προέλευση της πηγής του ιού », δήλωσε ο Wang σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κίνας.
«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι επαγγελματική, δίκαιη και εποικοδομητική», πρόσθεσε.
«Δικαιοσύνη σημαίνει ότι η διαδικασία είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις, σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών και αντιτίθεται σε οποιοδήποτε τεκμήριο ενοχής», σημείωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους, πιθανώς από μια αγορά που πουλούσε εξωτικά ζώα στην Wuhan.

Αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan

Το κινεζικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, το οποίο κατηγορείται τακτικά από τις ΗΠΑ αναφορικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, διαθέτει τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, αλλά κανένα δεν αντιστοιχεί στον SARS-Cov-2, διαβεβαιώνει η διευθύντριά του.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν  πως ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωποι από κάποιο ζώο και μάλιστα, μια αγορά της Wuhan ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα.
Εδώ και μήνες η ύπαρξη σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί ενός Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις.
Μετά από άρθρα στον Τύπο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo στις αρχές του μήνα έκανε λόγο για διεξαγωγή «έρευνας» ώστε να διερευνηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο προς το παρόν δεν βασίζεται σε τίποτε απτό.
Ωστόσο, για «καθαρά κατασκευασμένες» υποψίες μίλησε η διευθύντρια του κινεζικού Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, η Wang Yanyi, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
«Όπως όλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι ο ιός υπήρχε», διαβεβαίωσε η Wang Yanyi σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε μεν το βράδυ του Σαββάτου 23/5, όμως είχε γίνει στις 13 Μαΐου.
«Συνεπώς πώς θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριό μας;», αναρωτήθηκε.
Η διευθύντριά παραδέχθηκε ότι το ινστιτούτο είχε «απομονώσει και αποκτήσει ορισμένους κορωνοϊούς από νυχτερίδες» και μάλιστα είπε πως «έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιού».
Η ίδια διευκρίνισε πως  η ομοιότητά τους με τον SARS-Cov-2 «δεν είναι παρά 79,8%».
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο και οι ερευνητές του είχαν συμβάλει στο να γίνει καλύτερα γνωστός ο SARS-Cov-2 στην αρχή της επιδημίας.
Οι εργασίες τους είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο σε μια επιστημονική επιθεώρηση.
Σύμφωνα με τις έρευνές τους, η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι κατά 80% παρόμοια με εκείνη του ιού του SARS, που ευθυνόταν για την προηγούμενη επιδημία του 2002-3, και κατά 96% με εκείνη ενός κορωνοϊου των νυχτερίδων
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι ασθενείς του νέου κορωνοϊού επισημάνθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στην πόλη Wuhan και από τότε ο  ιός αυτός επεκτάθηκε στον πλανήτη και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω  από 340.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ θεωρίες που ενοχοποιούν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

Ελβετία: Πιθανόν το φθινόπωρο οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, σύμφωνα με την GAVI Alliance

Το φθινόπωρο ενδέχεται να είναι διαθέσιμες οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ενός πιθανού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση (GAVI Alliance) σε συνέντευξή του σε  ελβετική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς μέχρι να γίνει ευρέως διαθέσιμο το εμβόλιο αυτό.
«Δυστυχώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το εμβόλιο και αν θα υπάρχει καθόλου.
Εάν είμαστε τυχεροί, θα έχουμε ενδείξεις το φθινόπωρο ως προς την αποτελεσματικότητα (ενός πιθανού εμβολίου)», δήλωσε ο Seth Berkley, ο επικεφαλής της GAVI, μιλώντας στην εφημερίδα NZZ am Sonntag.
Πρόσθεσε πως «θα είναι μακρύς ο δρόμος από εκείνο το σημείο μέχρι να καταστεί διαθέσιμη μια εγκεκριμένη δραστική ουσία σε μεγάλες ποσότητες για τον παγκόσμιο πληθυσμό».
Ο Seth Berkley, ζητώντας να συντονιστούν παγκοσμίως οι προσπάθειες για την παραγωγή και την κοινή χρήση ενός πιθανού εμβολίου,  υπογράμμισε πως απαιτείται διεθνής συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας ώστε να παραχθεί γρήγορα το εμβόλιο, μόλις βρεθεί.
Όπως ανέφερε «οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να μοιράζονται μεταξύ τους τα εμβόλια στην περίπτωση που εκείνα που διαθέτει κάποια από αυτές δεν είναι καλά».
Συμπλήρωσε ότι είναι πιθανό ορισμένα εμβόλια να λειτουργούν καλύτερα για τους νεότερους και άλλα για τους ηλικιωμένους.
Ακόμη, προέτρεψε  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει σαφείς οδηγίες αναφορικά με τη χρήση και τη διανομή ενός εμβολίου, έτσι ώστε ένα εμβόλιο να μην διατεθεί αρχικά στους πλούσιους σε βάρος των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Κατά τον ίδιο, στην περίπτωση που ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε περιορισμένη ποσότητα, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί για την ανοσοποίηση του προσωπικού υγείας.

Βρετανία: Έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 και ενώ ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να εξασθενεί γρήγορα στη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ένας από τους καθηγητές που ηγείται της ανάπτυξης του εμβολίου.
Mια επερχόμενη δοκιμή με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών απειλείται να μην έχει «κανένα αποτέλεσμα» λόγω της χαμηλής μετάδοσης της Covid-19 στην κοινότητα, δήλωσε ο Adrian Hill , διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου.
Όπως ανέφερε, «είναι μια κούρσα ενάντια στον ιό που εξαφανίζεται και ενάντια στον χρόνο» και «προς το παρόν, υπάρχει πιθανότητα 50% να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα».
Το πειραματικό εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19, είναι ένα από τα πρωτοποριακά στην παγκόσμια κούρσα που προστατεύει ενάντια στον νέο κορωνοϊό και η ομάδα του Hill ξεκίνησε δοκιμές σε πρώιμο στάδιο σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι τη συγκέντρωση εθελοντών για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca άρχισε από την Παρασκευή 22/5 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σημειώνεται πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η Φάση Ι επί 1.000 υγιών εθελοντών ανθρώπων και πλέον παρακολουθείται η πορεία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης