Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schallenberg (ΥΠΕΞ Αυστρίας): Προανήγγειλε άνοιγμα των συνόρων με Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία στα μέσα Ιουνίου

Schallenberg (ΥΠΕΞ Αυστρίας): Προανήγγειλε άνοιγμα των συνόρων με Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία στα μέσα Ιουνίου
Αν οι αριθμοί θα συνεχίσουν να εξελίσσονται θετικά, η τελική απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων θα μπορούσε σύντομα να ληφθεί από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Αυστρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας
Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα τους στα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg μετά από μια τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των τριών άλλων χωρών, παρατηρώντας ότι η διάσκεψη τους “έδειξε σαφώς ότι υπάρχει θετική δυναμική όσον αφορά την αποκατάσταση της ελευθερίας ταξιδιού στα μέσα Ιουνίου”.
“Υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να εξελίσσονται τόσο θετικά όσο πριν, η τελική απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων θα μπορούσε σύντομα να ληφθεί από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων αυτών των χωρών”, ανέφερε ο ίδιος.
Ωστόσο, θα είναι απόφαση των αντίστοιχων κυβερνήσεων κατά πόσον τα σύνορα και από τις τέσσερις χώρες θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα, προσέθετε αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, υπονοώντας προφανώς την έως τώρα επιφυλακτική στάση της Σλοβακίας.
Στις δηλώσεις του, ο Alexander Schallenberg, σημειώνοντας μόνον ότι “τακτική ανταλλαγή απόψεων υπάρχει με όλες τις γειτονικές χώρες”, δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τις γειτονικές χώρες στα Νότια της Αυστρίας, τη Σλοβενία και την Ιταλία, με της οποίας τον ομόλογό του Luidgi di Maio θα έχει απόψε τηλεφωνική επικοινωνία.
Η Ιταλία θέλει να ανοίξει τα σύνορά της στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Ιουνίου, ενώ, από την πλευρά της, η Σλοβενία -- η οποία δεν έχει πλέον κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού -- άνοιξε τα σύνορά της προς όλες τις γειτονικές της χώρες την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε τη σχετική απόφαση.
Η Αυστρία φέρεται να είναι επιφυλακτική σε σχέση με το άνοιγμα των συνόρων της με τη Σλοβενία που συνορεύει με την Ιταλία, ενώ η σλοβενική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την Αυστρία το Σάββατο και ζήτησε να ανοίξουν σύντομα τα σύνορα για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας Alexander Gerzina κατηγόρησε τη Βιέννη ότι θέλει να κρατήσει στην Αυστρία τους δικούς της τουρίστες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στις ακτές της Σλοβενίας ή της Κροατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης