Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί την προληπτική γραμμή του ESM – Μπορεί με ίδια μέσα να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα 7-8 δισ με 14 δισ κεφάλαια

tags :
Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί την προληπτική γραμμή του ESM – Μπορεί με ίδια μέσα να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα 7-8 δισ με 14 δισ κεφάλαια
Πάντως παρά το σχέδιο της Κύπρου να προσφύγει στον ESM για να πάρει μέσω Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής για την υγεία περίπου 450 εκατ ευρώ, το 10ετές ομόλογο από 1,43% έχει υποχωρήσει στο 1,20% με τάσεις περαιτέρω βελτίωσης
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί την προληπτική γραμμή του ESM, αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο bankingnews, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα από Φθινόπωρο δεν υπάρχει βιασύνη.
Ταυτόχρονα σε ερώτηση που ετέθη στον Ιαπωνικό οίκο Nomura εάν η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής του ESM για την Υγεία ύψους 3,8 δισεκ. ανέφερε ότι η σύναψη δανείου με τον ESM δεν εμπεριέχει κανένα είδος στιγματισμού… ωστόσο πιθανότατα η Ελλάδα να μην χρειαστεί να πάρει δάνειο παρ΄ ότι θα ωφεληθεί κατά 800 εκατ σε τόκους σε βάθος 10ετίας ή περίπου 80 εκατ ετησίως κατά μια έννοια.
Κατά την Nomura μπορεί οι αιτήσεις τελικά να φθάσουν τις 5-6 από διάφορες χώρες με την Κύπρο να σχεδιάζει να την υποβάλλει εντός των προσεχών εβδομάδων.
Πάντως παρά το σχέδιο της Κύπρου να προσφύγει στον ESM για να πάρει μέσω Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής για την υγεία περίπου 450 εκατ ευρώ, το 10ετές ομόλογο από 1,43% έχει υποχωρήσει στο 1,20% με τάσεις περαιτέρω βελτίωσης.
Για να αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση και το κυριότερο πόσα  κεφάλαια θα χρειαστεί η Ελλάδα θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής βασικά ερωτήματα
1)Ποιο είναι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος;
2)Πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί για να καλύψει την μαύρη τρύπα
3)Μπορεί η Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τον ESM;
4)Τα δάνεια του ESM μπορεί να μην συνιστούν μνημόνιο και με οικονομικούς όρους μπορεί να έχουν πλεονέκτημα καθώς θα φέρουν επιτόκιο κοντά στο μηδέν… με πολιτικούς όρους όμως η Ελλάδα μετά από 3 μνημόνια… ξαναδανείζεται από τον ESM;

Απαντήσεις

Το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα, που διαφέρει – αν και συνδέεται με το πρωτογενές έλλειμμα θα προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ που σημαίνει 7 δισεκ. με 8 δισεκ. ευρώ.
Επίσης η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα τα οποία φθάνουν στα 24 δισεκ. και τα οποία κοστολογούνται σε 14,5 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι μπορεί η Ελλάδα να βρει τα 14,5 δισεκ. χωρίς να κάνει χρήση του ESM και της προληπτικής πιστωτικής γραμμής;
Η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές 7,5 δισεκ. με έκδοση 10ετούς ομόλογου στις 2 ή 9 Ιουνίου 2020.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν και ήδη το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 1,64%.
Να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο, θα μπορούσαν να αγοραστούν στην δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας.
Τα 7,5 δισεκ. λοιπόν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων αυξάνοντας αναλογικά και το χρέος.
Αναζητώνται άλλα 7 δισεκ. τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν ως εξής
-Αύξηση εντόκων γραμματίων κατά 3-4 δισεκ.
-Καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs ύψους 1,2 με 1,5 δισεκ.
-Περίπου 2 δισεκ. από προγράμματα της ΕΤΕπ της Τράπεζας Επενδύσεων.
Η Ελλάδα μπορεί να συγκεντρώσει 14,5 δισεκ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή έχει λαμβάνειν και από το Ταμείο Ανάκαμψης που δυνητικά θα μπορούσε να αντλήσει 8 με 10 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 6 δισεκ. σε επιδοτήσεις, 2 δισεκ. σε δάνεια και 2 δισεκ. σε εγγυήσεις.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην προσφύγει σε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή και σίγουρα δεν θα πάρει καμία απόφαση στο ορατό μέλλον.
Η Κύπρος μας έδειξε ότι το σχέδιο σύναψης Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής δεν αποδοκιμάστηκε από τις αγορές, αλλά η Κύπρος είχε δείξει καλή εικόνα και προ κορωνοιού.
Η Ελλάδα έδωσε μεγάλο αγώνα με τον χρόνο για να ξεπεράσει τα 3 μνημόνια και ναι μεν τα δάνεια από τον ESM δεν συνιστούν μνημόνιο αποτελούν αδυναμία… γιατί θα δείξουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Εάν τα επιτόκια μειωθούν περαιτέρω στα ελληνικά ομόλογα θα καθίσταται όλο και λιγότερο αναγκαία η χρήση των δανείων του ESM για την Υγεία.
Δεν έχει νόημα για διαφορές επιτοκίων στο 1,2% η Ελλάδα να συνάψει δάνειο από τον ESM να κατηγορεί η αντιπολίτευση της κυβέρνηση ότι πήρε δάνειο και το οποίο και το χρέος αυξάνει και στιγματίζει πολιτικά και έχει προκαθορισμένη χρήση.
Μια έκδοση ομολόγων μπορεί να κατευθυνθεί οπουδήποτε έχει ανάγκη ο προϋπολογισμός, το δάνειο του ESM τα 3,8 δισεκ. μπορούν να δοθούν μόνο για τις ανάγκες της Υγείας, θα υπάρχει έλεγχος για το που διοχετεύονται τα δάνεια αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης