Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Όλα στο τραπέζι για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Συνεγγυητικού

tags :
Όλα στο τραπέζι για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Συνεγγυητικού
Μειωμένα τα έσοδα του Συνεγγυητικού τα τελευταία χρόνια – Ζημιές και γνώμη με επιφύλαξη από τον ορκωτό ελεγκτή 
Αύριο (27/5) θα γίνει η πρώτη τηλεσυνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Συνεγγυητικού.
Με απόφαση που έλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός δημιουργήθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπής για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Έργο της επιτροπής είναι η σύνταξη α) σχεδίου νόμου με το οποίο επικαιροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, ως προς τη διακυβέρνησή του, τη σύνθεση και λειτουργία του ιδίως σε σχέση με τους ν. 4335/2015 και 4514/2018 και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, β) αιτιολογικής έκθεσης και γ) ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δύναται κατά περίπτωση να απευθύνει πρόσκληση και σε άλλα πρόσωπα ή άλλους φορείς που θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλουν θετικά στην εκτέλεση του έργου της, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Το έργο της Επιτροπής παρέχεται χωρίς αμοιβή και εκτελείται κατά τις εργάσιμες ώρες των δημοσίων υπηρεσιών μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας ή σε τόπο που ορίζεται από τον Πρόεδρό της.
Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός έξι μηνών από τη σύστασή της, στο μέτρο που δεν απαιτείται παράταση των εργασιών.
Χρηματιστές σημειώνουν πως είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση του νόμου που ισχύει σήμερα και έχει δημιουργηθεί το 1997.
Όπως αναφέρουν έχουν αλλάξει πολλά από τότε.
Σήμερα (26/5) συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ για να διαμορφώσει τις προτάσεις του.
Όπως αναφέρουν χρηματιστές η όλη διαδικασία ίσως ξεπεράσει χρονικά τους 12 μήνες καθώς διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται από όλους τους φορείς (πχ. ΑΧΕ, ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ κ.α.) αλλά θα πρέπει να συζητηθούν όλα και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν θέματα από το ύψος των εισφορών, τον τρόπο διοίκησης, των αποζημιώσεων μέχρι και τους μισθούς όπως αναφέρουν κάποιοι χρηματιστές.
Μέλη του ΣΜΕΧΑ σημείωναν πως τα έσοδα τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλά αφού υπάρχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και παράλληλα τα προηγούμενα χρόνια το Συνεγγυητικό έχει κληθεί να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις.
Το σκάνδαλο της Γένεσις κοστίζει ακόμα στο Συνεγγυητικό, ενώ έχουν προστεθεί και τα τελευταία προβλήματα όπως Guardian Trust, Άτλας ΑΧΕ και σε ένα μικρότερο βαθμό η Τσεκούρας ΑΧΕ.
Έτσι και οι ισολογισμοί του Συνεγγυητικού εμφανίζουν ζημιές τα τελευταία χρόνια, ενώ και ο ορκωτός παρέχει γνώμη με επιφύλαξη!!
Μέλη της Επιτροπής θα είναι:
1) Ελένη Βρέντζου, Προϊσταμένη του Τμήματος Β΄ της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Πρόεδρος, με αναπληρώτριά της τη Βασιλική Ευθυμιάδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Α΄ της ίδιας Δ/νσης.
2) Μαρία-Σοφία Μουρτζίνη, υπάλληλο της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, μέλος, ως εκπρόσωπο του Υπ. Οικονομικών με αναπληρώτριά της την Ελένη Κλειδά, υπάλληλο της ίδιας Δ/νσης.
3) Γιώργος Τριανταφύλλου, επιστημονικός συνεργάτης του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέλος, με αναπληρώτρια τη Σοφία Μάντζαρη, υπάλληλο της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής που υπηρετεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής.
4) Εμμανουέλα Πανοπούλου, Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ. , μέλος, με αναπληρωτή της τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ.
5) Παρασκευή Ματθαίου, Δικηγόρο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέλος, με αναπληρώτριά της την Πελαγία Μιχαηλίδου, Ελεγκτή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
6) Μαρία Δημητροπούλου, στέλεχος του Τμήματος Θεσμικού Πλαισίου της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος, με αναπληρώτριά της την Ρέα Φασούλα, δικηγόρο της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος.
7) Χαρούλα Απαλαγάκη, με αναπληρώτριά της την Άννα Βασίλα, ειδική Σύμβουλο ΕΕΤ.
8) Μιχαήλ Καραμανώφ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου μελών το Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) μέλος, με αναπληρωτή του τον Αλέξανδρο Μπίλλη.
9) Γιάννης Πολυχρονίου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ, μέλος, με αναπληρωτή του τον Ηρακλή Ρούπα, Αντιπρόεδρο του ΣΕΠΕΥ.
10) Κασσάνδρα Τσουτσάνη-Λασσιθιωτάκη, μέλος, εκπρόσωπο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών , με αναπληρωτή της τον Αλέξανδρο Πουλαρίκα.
11) Κίμων Βολίκας, εκπρόσωπος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέλος με αναπληρώτρια του την Μαρία-Μαρίνα Βασιλικού, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης