Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ για QE χωρίς την Bundesbank - Στη γερμανική Βουλή εμπειρογνώμονες για το αδιέξοδο της δικαστικής απόφασης της Καρλσρούης

Έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ για QE χωρίς την Bundesbank - Στη γερμανική Βουλή εμπειρογνώμονες για το αδιέξοδο της δικαστικής απόφασης της Καρλσρούης
Σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας, η Bundesbank θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για υλοποίηση του QE χωρίς τη συμμετοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Bundesbank, εκπονεί η ΕΚΤ σε συνέχεια απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου.
Η ΕΚΤ προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία κάλεσε την κεντρική τράπεζα της χώρας να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, καθώς κρίθηκε μερικώς παράνομο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενος τέσσερις πηγές, η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδια για να συνεχίσει το QE χωρίς τη Bundesbank, σε περίπτωση που το γερμανικό δικαστήριο την αναγκάσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Στο χειρότερο σενάριο, η ΕΚΤ πιθανότατα θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Bundesbank εάν σταματήσει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος QE.
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ περιγράφει ένα σενάριο όπου η δεν επιτρέπεται στην Bundesbank να συμμετέχει στο QE, με τους περισσότερους να αναμένουν ότι το νομικό θέμα να επιλυθεί από την ίδια την Bundesbank αποδεικνύοντας ότι η πολιτική QE ήταν κατάλληλη.

FAZ: Η Γερμανία αναζητά τρόπο να ξεπεράσει το σκόπελο του συνταγματικού δικαστηρίου - Σε αναβρασμό οι νομικοί προσπαθούν να βρουν λύση στο αδιέξοδο

Στην πλειονότητά τους οι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Σε ακρόαση για την άρση του αδιεξόδου που δημιούργησε η τελευταία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας έναντι του προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν κληθεί νομικοί εμπειρογνώμονες της χώρας, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) "τη Δευτέρα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε προσκαλέσει σε ακρόαση εμπειρογνώμονες, προκειμένου να ρίξει φως στο νομικό σκοτάδι της υπόθεσης.
Ήδη από τις γραπτές εισηγήσεις φάνηκε ότι οι όποιες προσδοκίες- αν ποτέ υπήρχαν- ήταν υπερβολικές.
Οι νομικές εκτιμήσεις είναι αντικρουόμενες. (...)
Ο Μπέρνχαρντ Βέγκενερ από το πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν χαρακτηρίζει 'λανθασμένη' τη δικαστική απόφαση.
Ο ίδιος συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Βουλή από τη μία πλευρά να πάρει σαφή θέση με κριτική διάθεση απέναντι στην απόφαση και από την άλλη να προσεγγίσει την ΕΚΤ με στόχο μία πληρέστερη αιτιολόγηση της αναλογικότητας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων".
Επίσης, σε ρεπορτάζ με τίτλο "αναζητείται απελπισμένα διέξοδος" η Tagesspiegel, κάνει λόγο για "ναρκοπέδιο" μετά την απόφαση των Γερμανών δικαστών.
Αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι "στην πλειονότητά τους οι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο Φραντς Μάγερ, καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών, ανέφερε ότι η απόφαση της Καρλσρούης εμφανίζεται ως μία υπέρβαση αρμοδιοτήτων και κυριολεκτικά απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους για νέες προσφυγές".
Η εφημερίδα σημειώνει την πρόταση του καθηγητή Κρίστιαν Κάλιες, ο οποίος συμβουλεύει τους βουλευτές "να μην έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΚΤ και, αντ' αυτού, να αξιοποιήσουν την Μπούντεσμπανκ ως δίαυλο επικοινωνίας".

H απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ παραβαίνει εν μέρει τους κανόνες του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας, η γερμανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκτός κι αν η ΕΚΤ μπορέσει να αποδείξει ότι είναι αναγκαίες οι αγορές κρατικού χρέους.
Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν αφορά το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης