Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michel (ΕΕ): Η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες - Απαιτείται μία κοινή στρατηγική ανάκαμψης

Michel (ΕΕ): Η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες - Απαιτείται μία κοινή στρατηγική ανάκαμψης
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των G7
Στο γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες, αναφέρθηκε σήμερα (26/5) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, τονίζοντας ότι απαιτείται μία κοινή στρατηγική ανάκαμψης από τον αρνητικό αντίκτυπο του Covid-19.
Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Shinzo Abe, ο κ. Michel δήλωσε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού δε θα έχει μόνο τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα έχει επίσης και σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες».
«Είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία να παραμείνουν δεσμευμένες για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις αρνητικές επιτπώσεις των εκστρατειών παραπληροφόρησης», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «οι δημοκρατικές κοινωνίες πρέπει να βασίζονται στη διαφάνεια των πληροφοριών».
Παράλληλα, ο κ. Michel ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για το εμβόλιο του κορωνοϊού πρέπει να αποφευχθεί, καθώς μία τέτοια εξέλιξη δε θα ωφελήσει τους πολίτες καμίας χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «το μελλοντικό εμβόλιο για τον Covid-19 πρέπει να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό».
Αναφερόμενος στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των G7, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «οι χώρες της G7 πρέπει να εκφράσουν την ενότητά τους και να αναπτύξουν μία κοινή στρατηγική για την ανάκαμψη από την ύφεση» και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον Covid-19 στην οικονομία.
«Οι χώρες που διαθέτουν περισσότερο βιομηχανοποιημένες οικονομίες θα πρέπει να στείλουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σχετικά με το συνυπολογισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του παγκόσμιου εμπορίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Michel, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των G7, καθώς η ΕΕ πιστεύει πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την κλιματική αλλαγή».
Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι G7 πρέπει να υιοθετήσουν μία κοινή προσέγγιση όσον αφορά την πρόσβαση στο εμβόλιο και να αποφύγουν τον ανρητικό ανταγωνισμό κατά τη φάση της ανάπτυξης και των δοκιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης