Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κεφαλογιάννης: Υπάρχουν χρήματα για σοβαρά επενδυτικά σχέδια στο ταμείο InvestEU

Κεφαλογιάννης: Υπάρχουν χρήματα για σοβαρά επενδυτικά σχέδια στο ταμείο InvestEU
Υπάρχουν χρήματα για σοβαρά επενδυτικά σχέδια στο ταμείο InvestEU, τονίζει ο ευρωβουλευτής Μ.Κεφαλογιάννης, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιο Μετάβασης
«Υπάρχει βούληση να υπερδιπλασιάσουμε τα 7,5 δις που είναι σήμερα τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) σε 18 δις, με άμεση προοπτική να φτάσουμε τα 30 δις» τόνισε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά την διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Καθαρές Ενεργειακές Τεχνολογίες – Η τεχνολογία Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση «προσανατολίζονται όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση του εγχειρήματος λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».
Να σημειώσουμε η Ελλάδα από τα 7,5 δις του ΤΔΜ λαμβάνει 294 εκ ευρώ και μια πιθανή αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου, θα αυξήσει ανάλογα το ποσοστό που αναλογεί στην χώρα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δυνατότατα του νησιωτικού συμπλέγματος της Ελλάδας να αξιοποιήσει χρήματα του ΤΔΜ για την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο που είναι σήμερα σε ΑΠΕ, δήλωσε ότι «η Ε.Ε. δεν συμπεριέλαβε τα νησιά στην αρχική της πρόταση», διευκρίνισε όμως ότι στην πρόταση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, «θεσπίζουμε ένα νέο κριτήριο για τα νησιά που οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μ΄ένα ποσό από το ΤΔΜ ώστε και αυτές να υπηρετήσουν τον στόχο της πράσινης συμφωνίας».
Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγεται η Κρήτη και το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι «η συγκεκριμένη προσθήκη έχει γίνει αποδεκτή από τους "σκιώδεις’’ εισηγητές των άλλων κομμάτων στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όπου συμμετέχουν» και προεξόφλησε ότι θα προστεθεί και το κριτήριο χρηματοδότησης από το ΤΔΜ που θα αφορά την νησιωτική Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις προτάσεις για τις χρήση τεχνολογιών υδρογόνου που διατυπώθηκαν τόσο από τον κ.Γεώργιο Χατζημαρκάκη γενικό γραμματέα του Hydrogen Europe όσο και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τόνισε ότι η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να χρηματοδοτεί σοβαρές επενδυτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες.
«Ακούμε με πολύ προσοχή τις προτάσεις για το καθαρό υδρογόνο που εκπροσωπεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Χατζημαρκάκης» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση και με τις Περιφέρειες της Ευρώπης και τον επικεφαλής εκπρόσωπό τους Απόστολο Τζιτζικώστα, χαρακτηρίζοντας ως «καλές ιδέες» αυτές που διατύπωσε ο κ Γιώργος Χατζημαρκάκης προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να μπουν στο χαρτί, με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, να κατατεθούν στα Ευρωπαϊκά όργανα και στην Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και στην συνέχεια να ενταθούν στο πρόγραμμα Invest EU όπου υπάρχουν χρήματα να επενδυθούν στην Ελλάδα».
Ως προς την ωριμότητα της τεχνολογίας υδρογόνου και την χρήση της στην βιομηχανία βαριών οχημάτων, στα τραίνα και την χρήση της για την θέρμανση των κατοικών, ο κ. Χατζημαρκάκης ανέφερε ότι «έχουν γίνει περισσότερα από 50 πρότζεκτς όπου μας δείχνουν ότι η τεχνολογία είναι ώριμη να εισέλθει σε πιο υψηλά επίπεδα».
Ερωτηθείς για το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα στην Δυτική Μακεδονία απάντησε ότι «η επένδυση υδρογόνου θα περιλαμβάνει το Φωτοβολταϊκό Πάρκο, την ηλεκτρόλυση και την θέρμανση της περιοχής και θα αγγίζει τα 5 δις €».
Συμπλήρωσε ότι μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες αγωγοί μεταφοράς ΦΑ για την μεταφορά του παραγόμενου υδρογόνου στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη. Και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον αγωγό ΤΑΠ όπου στο εσωτερικό του θα ενσωματωθεί ο αγωγός μεταφοράς υδρογόνου.
Τέλος σημείωσε ότι «μέχρι το 2030 είναι εφικτό να προχωρήσουν στην ΕΕ επενδύσεις ύψους έως 140 δις εκ € σε αγωγούς μεταφοράς, ηλεκτρόλυση και φωτοβολταϊκά πάρκα με τα 2/3 εξ αυτών να προέρχονται από μεγάλους ιδιωτικούς κολοσσούς» που σήμερα δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξόρυξης υδρογονανθράκων και «οι οποίοι αγκαλιάζουν το εγχείρημα του υδρογόνου».
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας, και περιέγραψε το φιλόδοξο σχέδιό του να γίνει η δυτική Μακεδονία το πρώτο κέντρο παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα.
Μίλησε με θερμά λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που διαθέτει εξειδικευμένα προσόντα και με κατάλληλη μετεκπαίδευση θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Στην διαδικτυακή συζήτηση έλαβαν μέρος δημοσιογράφοι ενεργειακών portals, περιφερειακών τηλεοράσεων και ΜΜΕ από την Κρήτη, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Λάρισα και την Δυτική Μακεδονία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης