Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒMO: Η ασυγχρονία χρηματαγοράς - πραγματικής οικονομίας προοιωνίζεται μεγάλη διόρθωση

ΒMO: Η ασυγχρονία χρηματαγοράς - πραγματικής οικονομίας προοιωνίζεται μεγάλη διόρθωση
Οι αγορές συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη, ωστόσο η πραγματική οικονομία, αναφέρει η Bank of Montreal
Η ασυγχρονία χρηματαγοράς - πραγματικής οικονομίας προοιωνίζεται μεγάλη διόρθωση, αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of Montreal.
Οι αγορές συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη καθώς η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο γεννά αισιοδοξία – κάτι που αποτυπώνεται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, τα οποία έσπασαν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (πάνω από 3.000) για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου.
Παράλληλα, τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου σημειώνουν υψηλότερες αποδόσεις – αν και μέσα σε ένα καθορισμένο εύρος:
Το δεκαετές διατηρεί την απόδοσή του, στις 70 μονάδες βάσης, «κλειδώνοντας» σε μια ζώνη μεταξύ 54 μονάδες βάσης και 78 μονάδες βάσης.
Οι αναλυτές της ΒΜΟ, εξετάζοντας αυτές τις επιμέρους παραμέτρους σε σχέση με τις συναλλαγές, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο χρόνο διατηρούνται αυτά τα επίπεδα τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.
Η επιμονή που παρουσιάζει ο S&P 500 για να αντιστρέψει τις απώλειες (-70%) μετά τα χαμηλά του Μαρτίου ενέχει σημαντικό κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ πραγματικής οικονομίας και τιμών.
Μάλιστα, κάτι τέτοιο αποτελεί κλασικό πρόδρομο δείκτη μιας πιθανής μεγάλης διόρθωσης.
Στην πραγματικότητα, ο όγκος των συναλλαγών στη Wall Street και τα χαμηλά επιτόκια βασίζονται στο σενάριο ότι η Ομοσπονδιακή Αμερικανική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τον ισολογισμό της, καθώς μάλιστα η πλειονότητα των αναλυτών δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη τύπου V.
Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των μετοχών πάνω από τις 3.000 μονάδες σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο:
Τον Ιούλιο του 2019 ήταν η πρώτη φορά που ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 3.000 μονάδων, ενώ μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2019 η ζώνη των 2.000 μονάδων ήταν παρελθόν.
Ωστόσο, αυτό συνέβαινε μέχρι το 2020.
Το επίτευγμα αυτό έχει ξεχωριστή σημασία αν συνεκτιμηθεί το ύψος του πραγματικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο.
Σύμφωνα με τη Fed Νέα Υόρκης αυτό συρρικνώθηκε κατά 30,5%, ενώ η Fed της Ατλάντα κάνει λόγο για -41,9%.
Το κατά πόσον η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι απλώς μια εκτίμηση που απορρίπτουν οι επενδυτές ή εάν η άνοδος χειραγωγείται από τη Fed θα ξεκαθαρίσει στο άμεσο μέλλον, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το οπλοστάσιο της Fed, από ό,τι φαίνεται, είναι ανεξάντλητο, ως εκ τούτου η υπόθεση πως θα υπάρξουν και άλλες πράξεις νομισματικής πολιτικής μάλλον μπορεί να αποδειχθεί αληθής.
Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της συρρίκνωσης είναι τόσο ακραίο, που πραγματικά δεν έχει προηγούμενο.
Δεν έχει κανένα νόημα, επομένως, να συσχετίζονται τα επιτόκια ή το ΑΕΠ με την άνοδο της χρηματαγοράς, η οποία θα έπρεπε να κυμαίνεται στα επίπεδα του Μαρτίου 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης