Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Tουρισμός: Το μεγάλο οικονομικό και υγειονομικό στοίχημα

tags :
Tουρισμός: Το μεγάλο οικονομικό και υγειονομικό στοίχημα
Η αποστολή είναι δύσκολη, παρά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
«Κλειδί» για την οικονομική και υγειονομική πορεία της χώρας θα αποτελέσει το «άνοιγμα» της τουριστικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη συνέντευξή του στο Star ότι ο τουρισμός θα κρίνει την οικονομία και απήυθυνε κάλεσμα μέσω της Bild στους Γερμανούς τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την επανέναρξη των πτήσεων, ως μία μεγάλη υγειονομική πρόκληση.
Στο μέτωπο της οικονομίας, με το ένα τέταρτο περίπου του ελληνικού ΑΕΠ να εξαρτάται από τον τουρισμό, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελπίδες για να σωθεί...ότι σώζεται εναπόκεινται στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Δύο μήνες τουριστικής δραστηριότητας, με το θετικό σενάριο να προβλέπει πτώση κατά 50%, καλούνται να σηκώσουν το βάρος, εν όψει της βαθιάς ύφεσης που θα πλήξει την οικονομία το 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές της (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) και λόγω της ανάκαμψης στην Κίνα πριν από τις παραδοσιακές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΣΕΤΕ,  οι απώλειες τουριστικών εσόδων το 2020 θα είναι πολύ μεγάλες δεδομένης της κατανομής τους ανά τρίμηνο (Q1: 4%, Q2: 26%, Q3: 59%, Q4:11% βάσει στοιχείων Έρευνας Συνόρων 2019) και δεδομένου ότι το 2ο τρίμηνο έχει ουσιαστικά ήδη χαθεί.

Δύσκολη αποστολή, στα ύψη η αβεβαιότητα

Η αποστολή είναι δύσκολη, παρά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το στοίχημα θα κριθεί από τις μεγάλες αγορές, κυρίως τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια να «ανοίξει» ταυτόχρονα ο τουρισμός, με προεξάρχουσες την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι τελευταίες πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να άρει στις 15 Ιουνίου την απαγόρευση που είχε εκδώσει για τα τουριστικά ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο.
Είναι γεγονός ότι ο γερμανικός Τύπος έχει κατακλυστεί από θετικά δημοσιεύματα για τον τουρισμό στην Ελλάδα και με τη στήριξη κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας, ωστόσο μόλις το 22% των Γερμανών δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές φέτος εκτός συνόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.
Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ταξιδέψουν οι πολίτες στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι και συνιστά να κάνουν τις διακοπές τους στη Γαλλία.
Από την άλλη πλευρά, ο τουριστικός Όμιλος TUI  θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, οι Βαλεαρίδες, τα Κανάρια και η Κροατία.
Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες του τουρισμού δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «χωρίς Άγγλους δεν υπάρχει σεζόν», ειδικά στα μεγάλα νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος.
Το τοπίο σχετικά με τη Βρετανία παραμένει θολό, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της 14ημερης καραντίνας για όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Εάν δεν αρθεί το μετρό της καραντίνας, οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι δύσκολα οι Βρετανοί θα πάνε διακοπές φέτος.
Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξαιρέσεων στην καραντίνα, για χώρες με χαμηλά κρούσματα όπως η Ελλάδα.
Ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα τέλη Ιουνίου.

Ο φόβος για εισερχόμενα κρούσματα

Σε υγειονομικό επίπεδο, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία μεγάλη πρόκληση, ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια, με την κυβέρνηση να προχωράει στο άνοιγμα των συνόρων, με στόχο την επανέναρξη της τουριστικής σεζόν.
Θα προηγηθεί στις 15 Ιουνίου η επανέναρξη των πτήσεων μόνο προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στους επισκέπτες από το εξωτερικό θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ ελέγχων, ενώ δεν θα επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα και τεστ.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκατέλειψε την ιδέα του «διαβατηρίου ανοσίας» και της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ, τόσο για οικονομικούς όσο και για υγειονομικούς λόγους.
Μεγάλη δοκιμασία για την Ελλάδα θα αποτελέσει η δυνατότητά της να διαχειριστεί πιθανά κρούσματα, ιδιαίτερα στα νησιά, στα οποία καταγράφονται δραματικές ελλείψεις στις δομές υγείας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση τους, με τους αρμόδιους του κλάδου να εκτιμούν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση όμως και δεδομένων των τεράστιων ελλείψεων, η διαχείριση ενδεχόμενης υγειονομικής κρίσης θα φανεί στην πράξη, με τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης, επάρκειας στα τεστ και δυνατότητας αεροδιακομιδών, μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης