Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, JP Morgan: Η Fed έχει βυθίσει τα επιτόκια για να δανείζονται οι ΗΠΑ

tags :
Morgan Stanley, JP Morgan: Η Fed έχει βυθίσει τα επιτόκια για να δανείζονται οι ΗΠΑ
Στο αίνιγμα των χαμηλών επιτοκίων αναφέρονται με αναλύσεις τους οι Morgan Stanley και JP Morgan
Η Fed έχει βυθίσει τα επιτόκια για να μπορεί, υπό την απειλή της άνευ προηγουμένου ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντλεί ρευστότητα.
Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο.
Οι αποδόσεις (επιτόκια) των κρατικών ομολόγων υποχωρούν διεθνώς σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας σε ορισμένες οικονομίες να δανειστούν όχι απλά χωρίς τόκο, αλλά με τους επενδυτές να πληρώνουν εκείνοι.
Η Morgan Stanley τις προηγούμενες ημέρες δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα έκθεση που πραγματεύεται τη διαφορά μεταξύ ευρείας και στενής ρευστότητας, καθώς επίσης και κατά πόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα καλυφθεί από το QE της Fed, κάτι που μπορεί να στερήσει πόρους από την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.
Το συμπέρασμα της Morgan Stanley είναι πως τέτοιου είδους ανησυχία δεν δικαιολογείται.
Αυτή την άποψη συμμερίζεται και η JP Morgan.
Όπως επισημαίνεται σχετικώς, δεδομένου του κολοσσιαίου πακέτου που έχει εξαγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση, διατυπώνονται φόβοι πως στην αγορά θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας.
Βέβαια, αυτή η ανησυχία εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας τη ρευστότητα.
Από την άλλη, η έκδοση ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Δημοσίου δεν εξαντλούν τη στενή ρευστότητα, παρά μόνον αν το κράτος επιλέξει να κρατήσει τα χρήματα που θα αποκομίσει και δεν τα ρίξει στην οικονομία.
Πρόσφατα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξάντλησε τα περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια από τη στενή ρευστότητα που παρείχε η Fed.
Αυτή, μάλιστα, η ρευστότητα πρέπει να αναπληρωθεί κατά 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου – οπότε αναμένεται η διοχέτευση στενής ρευστότητας από τη Fed.
Από την άλλη, οι εκδόσεις ομολογιών από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να εξαντλήσει την ευρεία ρευστότητα, αναλόγως της ποσότητας των κρατικών ομολόγων που αγοράζει η Fed.
Ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, δεδομένου ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει κολοσσιαίες εκδόσεις χρέους, δεν αναμένεται εξάντληση ρευστότητας.
Δύο μόνον πράγματα πρέπει να προσεχθούν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Πρώτον, ναι μεν η κυβέρνηση προανήγγειλε πως θα εκδώσει χρέος ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο η Fed δεν έχει δεσμευτεί ακόμη πως θα το απορροφήσει.
Εάν λοιπόν τους επόμενους μήνες το κράτος των ΗΠΑ εκδώσει περισσότερους τίτλους χρέους και η Fed δεν τους αγοράσει, τότε, καθώς η ζήτηση προσαρμόζεται στην αγορά, θα τεθεί ζήτημα ευρείας ρευστότητας.
Δεύτερον, όπως πρέπει να γνωρίζουν οι θιασώτες του μονεταρισμού, εφόσον τα επιτόκια παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ένα κράτος έχει τη δυνατότητα να εκδώσει όσο χρέος θέλει.
Και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που η Fed κρατά τα επιτόκια στο 0%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης