Οι καλοπληρωτές εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ εξαιτίας  του  υψηλού  τιμολογίου που προσφέρει και πάνε στις  ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος

Οι καλοπληρωτές εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ εξαιτίας  του  υψηλού  τιμολογίου που προσφέρει και πάνε στις  ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος
Φωτιά  τα τιμολόγια  της ΔΕΗ - Πόσο κερδίζει η εταιρεία.  
Στις… πλάτες των πελατών  - καταναλωτών χτίζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τα νέα βελτιωμένα οικονομικά της μεγέθη και τις προσδοκίες της για ετήσια λειτουργικά έσοδα  στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.
Η κρατική επιχείρηση διαθέτει τα πιο  υψηλά οικιακά τιμολόγια της αγοράς με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη που από τον περασμένο Σεπτέμβριο  άναψε το «πράσινο φως» για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος έως 25% σε σχέση με αυτά που άφησε η προηγούμενη διοίκηση Παναγιωτάκη.
 Η ΔΕΗ  αγοράζει την Kwh 0,02851 και  την πουλάει στα 0,11058 ευρώ
Τα ταμεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού γεμίζουν με ρευστό ενώ το κόστος ρεύματος υποχώρησε τον Απρίλιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών.
Η Οριακή Τιμή Συστήματος έπεσε στα 28,51 ευρώ η Mwh  που σημαίνει ότι το κόστος ανά kwh διαμορφώνεται σε 0,02851 και το κόστος για τον οικιακό πελάτη της ανέρχεται  στα 0,11058 ευρώ ανά kwh.
Οι πελάτες της ΔΕΗ  πληρώνουν την kwh κατά 287% σε σχέση  με το  κόστος  αγοράς.  Τα οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΗ αυξάνονται περαιτέρω διότι χρεώνει  και μηνιαίο πάγιο 1,69 ευρώ όταν η κατανάλωση ρεύματος  ανέρχεται κάτω από τις 2000 kwh το τετράμηνο ενώ  όταν η κατανάλωση ξεπερνά τις 2000 kwh το μηνιαίο πάγιο ανέρχεται στα 5,32 ευρώ με  την τιμή της kwh να ανεβαίνει στα  0,11936 ευρώ.
 Οι καταναλωτές παρά το υψηλό κόστος ρεύματος παραμένουν στη ΔΕΗ διότι η διοίκηση σιωπηρά δεν κατεβάζει τον διακόπτη όταν υπάρχουν  δύο ανεξόφλητοι λογαριασμοί και το ύψος της οφειλής είναι κοντά  στα 1000 ευρώ.
Οι καταναλωτές σταδιακά αντιλαμβάνονται ότι οι ιδιώτες πάροχοι προσφέρουν φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος αλλά σταθμίσουν και το γεγονός ότι η ΔΕΗ αργεί να κατεβάσει το διακόπτη διότι το υψηλό τιμολόγιο ρεύματος που προσφέρει τις επιτρέπει  να κάνει τα στραβά μάτια όπως λένε στελέχη της αγοράς.
 Οι καλοπληρωτές της ΔΕΗ όμως κατευθύνονται στην ελεύθερη αγορά.
Τα μηνιαία στοιχεία  του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Απρίλιο προσδιορίζουν ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έπεσε κάτω από το 70% και συγκεκριμένα στο 67,37%. Να σημειωθεί  ότι πριν την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν στο 74,18% 
Σε  διάστημα 7 μηνών η επιχείρηση έχει χάσει 6,81% ποσοστιαίες μονάδες .
 Σύμφωνα με τους ειδικούς μεταφράζεται περίπου σε 300.000 καταναλωτές. Οι ιδιώτες  πάροχοι ρεύματος κερδίζουν πελατεία χάρη στα φθηνότερα τιμολόγια  που προφέρουν  όταν το κόστος αγοράς ρεύματος είναι το ίδιο όλους τους παρόχους.
Τους τελευταίους επτά μήνες οι ιδιώτες πάροχοι ενίσχυσαν τη θέση τους στην αγοράς έως 2,5% ποσοστιαίες που μεταφράζεται έως 70.000 καταναλωτές για μία  εταιρεία. Ο  όμιλος Μυτιληναίου κατέχει μερίδιο αγοράς 6,94% τον Απρίλιο του 2020  από 5,09% του  περασμένου Αυγούστου.
Ο Heron με 5,81% από 5,07% η Elpedison στο 5,96% από 3,7%
Οι περισσότερες  εταιρείες ενίσχυσαν την παρουσία  τους  στην αγοράς διότι το τιμολόγιο  τους  είναι χαμηλότερο και από το νυχτερινό  ρεύμα  της ΔΕΗ που διαμορφώνεται στο 0,07897 ευρώ ανά kwh. Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αντιληφθεί τα νέα οικονομικά δεδομένα της  ΔΕΗ. Χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε  στα 3,12 ευρώ ενώ  τα χαμηλά έτους ενισχύεται  κατά 114% και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 723 εκατ. ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr     
www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS