Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εισηγήσεις για έκδοση 10ετούς ομολόγου 5 δισ αντί 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,75% δέχεται ο ΟΔΔΗΧ για να συγκεντρωθούν εμπροσθοβαρώς κεφάλαια

Εισηγήσεις για έκδοση 10ετούς ομολόγου 5 δισ αντί 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,75% δέχεται ο ΟΔΔΗΧ για να συγκεντρωθούν εμπροσθοβαρώς κεφάλαια
Να σημειωθεί ότι με βάση τα πλάνα το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να συγκεντρώσει από εκδόσεις ομολόγων περίπου 7,5 δισεκ. από έντοκα γραμμάτια 3-4 δισεκ.
Το ελληνικό δημόσιο πολύ άμεσα – ακόμη και στις 2 Ιουνίου ή 9 Ιουνίου – θα προβεί σε έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,75%.
Η βελτίωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,63% επιτρέπει την συγκέντρωση κεφαλαίων με επιτόκιο το οποίο θεωρείται ρεαλιστικό τηρουμένων των αναλογιών.
Ωστόσο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δέχεται εισηγήσεις από βασικούς διαπραγματευτές αγοράς να αντλήσει όχι 2,5 δισεκ. αλλά 5 δισεκ. κεφάλαια.
Επειδή ενδιαφέρον θα υπάρχει και η έκδοση θα υπερκαλυφθεί ίσως θα ήταν σκόπιμο η Ελλάδα να συγκεντρώσει 5 δισεκ. ώστε να διαθέτει και ταμειακή άνεση.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν τελικώς επιλεγεί η λύση των 2,5 δισεκ. ή 5 δισεκ. ευρώ.
Το επιχείρημα για 5 δισεκ. στηρίζεται στην άποψη ότι από Φθινόπωρο μπορεί να υπάρξει εκ νέου αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές.
Με βάση το συντηρητικό προφίλ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ίσως να επιλεγεί η λύση των 2,5 δισεκ. για να μην φανεί ότι η Ελλάδα... .έχει άμεση ανάγκη για πολλά κεφάλαια εμπροσθοβαρώς.
Με 5 δισεκ. έκδοση 10ετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως σε τόκους 87 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα πλάνα το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να συγκεντρώσει από εκδόσεις ομολόγων περίπου 7,5 δισεκ. από έντοκα γραμμάτια 3-4 δισεκ. από ANFAs δηλαδή κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες 1,2 με 1,5 δισεκ. και από την ΕΤΕπ περίπου 2 δισεκ.
Επίσης δυνητικά εάν το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει 1 τρισεκ. ευρώ κεφαλαιακή δύναμη πυρός θα αναλογούν στην Ελλάδα 18 με 20 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά η Ελλάδα παρά την πίεση που δέχεται έχει τις δυνατότητες να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την ταμειακή πίεση.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού που προϋπάρχει με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης