Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνεχίζεται η 20ετής εμπλοκή στην αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης από τον ΑΔΜΗΕ

tags :
Συνεχίζεται η 20ετής εμπλοκή στην αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης από τον ΑΔΜΗΕ
Η κρίσιμη υποδομή για την ασφάλεια τροφοδοσίας του Λεκανοπεδίου βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης των Δήμων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Αλίμου
Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά και την αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών αρχών της Αργυρούπολης, της Ηλιούπολης και του Αλίμου εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια ο ΑΔΜΗΕ στην προσπάθεια του να αναβαθμίσει το περίφημο ΚΥΤ Αργυρούπολης από τα 150 ΚV στα 400 KV διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Αττικής και ειδικά των Νοτίων Προαστίων.
Η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης που έχει μετατραπεί σε «γεφύρι της Άρτας» ξεκίνησε το 2002 όταν ο ΑΔΜΗΕ αποτελούσε ακόμη τον τομέα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Αντιδράσεις των περιοίκων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δικαστικές διαμάχες που έχουν διαρκέσει σχεδόν 20 χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ΑΕΠΟ του έργου και κατ΄ επέκταση η αντίστοιχη οικοδομική αδειοδότηση.
Προκειμένου να εξευρεθεί λύση και να κατασκευαστεί το έργο που από τον ΑΔΜΗΕ κρίνεται ως «εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια τροφοδότησης των καταναλωτών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και ειδικά στα Νότια Προάστια», ο Διαχειριστής εξέτασε την πρόταση των Δήμων Αλίμου και Ηλιούπολης να παραχωρήσει μέρος της ιδιόκτητης έκτασης εντός της οποίας βρίσκεται το ΚΥΤ για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου.

Την άμεση απομάκρυνση ζητεί ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

Όμως τα προβλήματα του έργου δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν ότι:
1. Το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού Αργυρούπολης όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επέκταση του Κ.Υ.Τ στα 400KV αλλά θα ζητήσει και την άμεση απομάκρυνσή του.
2. Δεν θα επιτραπεί καμία άλλη χρήση γης στον Υμηττό και συγκεκριμένα στον χώρο του Κ.Υ.Τ, πέραν της αρχικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πριν από περίπου 20 χρόνια μεταξύ των δήμων Ηλιούπολης, Ελληνικού - Αργυρούπολης και της ΔΕΗ για την συνολική δενδροφύτευση του χώρου.
Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση στην κατεύθυνση της κατηγορηματικής άρνησης στο έργο και σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση!

Εξαιρετικά κρίσιμη υποδομή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΥΤ Αργυρούπολης θεωρείται από τον ΑΔΜΗΕ εξαιρετικά κρίσιμο διότι καθώς η διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της Αττικής στηρίζεται μόνο στο ΚΥΤ Παλλήνης - Λαυρίου το οποίο επιβαρύνεται υπέρμετρα και είναι συχνές οι βλάβες που οδηγούν σε διακοπές ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Πάντως για την ταχεία διεκπεραίωση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση του ΚΥΤ Αργυρούπολης θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη όλων των Δήμων κάτι που σημαίνει ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης