Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο επίκεντρο οι τράπεζες

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο επίκεντρο οι τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Παραμένει το βλέμμα στραμμένο στις τράπεζες μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Δεν πήγαν όλες βέβαια το ίδιο καλά. Εξαίρεση η Alpha Bank. Για να δούμε σήμερα. Περιμένει η αγορά κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Στην Ευρώπη η άνοδος είναι μικρή στο ξεκίνημα, άλλα έχει γίνει και ένα καλό ράλι.

Τώρα βέβαια μιλάμε για τράπεζες που συνεχίζουν να χάνουν 60% και 70% από την αρχή του έτους όταν ο γενικός δείκτης χάνει 30% και πολλά βαριά χαρτιά έχουν περιορίσει την πτώση στο -15% και κάποια έχουν γυρίσει και θετικά. Η διαφορά των καλών μετοχών από αυτές που ΘΑ κάνουν και ΘΑ δείξουν.

Γύρισε θετικός ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ χάνει 7%, η Jumbo χάνει λιγότερο από 13% και ο ΟΤΕ είναι στο -15%. Ο ΟΛΠ έχει μείνει πίσω και δικαιούται καλύτερης πορείας. Η ΔΕΗ έχει κάνει καλή κίνηση από τα χαμηλά της με άνοδο άνω του 100%. Υπάρχουν αρκετές που υποχωρούν όσο και η αγορά. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται 30%.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση και κοιτάζει προς τις 640 μονάδες ο γενικός δείκτης. Έχουμε κρίσιμα τεχνικά σημεία λίγο υψηλότερα και πρέπει να τα προσέξουμε. Η Alpha Bank που έχει υστερήσει έχει καλύτερη άνοδο στο ξεκίνημα. Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η Εθνική και η Eurobank στα πρώτα λεπτά.

Η Alpha Bank στα πρώτα 4 λεπτά της συνεδρίασης είχε όγκο συναλλαγών 2 εκατ. τεμάχια. Καθαρές όλες οι συναλλαγές, χωρίς πακέτα.

ΔΑΝΕΙΑ: Όσες έχουν μεγάλα δάνεια, όσες αναζητούν βοήθεια, εξακολουθούν να έχουν σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους και μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Δημοσιεύονται αποτελέσματα χρήσης 2019 αλλά και πρώτου τριμήνου. Θα ξεχωρίσουμε τις αδάνειστες και θα τις παρουσιάσουμε αναλυτικά.

Ήδη πάντως οι επενδυτές τις «κυνηγούν» και καλά κάνουν. Προσφέρουν ασφάλεια. Προτιμάμε αυτές που έχουν ανάπτυξη και καλύπτουν το επενδυτικό πρόγραμμα κυρίως με ίδια κεφάλαια και δε βλέπουμε αύξηση κερδών και απογείωση δανείων. Τώρα αν στο ταμπλό θα τρέξουν το ίδιο με κάποιες άλλες, δεν είναι σίγουρο. Παίζουν και άλλα όπως ξέρετε.

ΕΧΑΕ: Θα αυξηθούν οι δαπάνες φέτος λόγω αύξησης των μισθών και πρόσληψης νέων διοικητικών στελεχών. Περιμένουμε και τις εκθέσεις των αναλυτών οι οποίες θα έχουν μείωση στην εκτίμηση για τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών η οποία έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Μικρή η άνοδος της μετοχής στο άνοιγμα και χαμηλός ο όγκος.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Πωλήσεις το 2019 ύψους 125,75 εκατ. ευρώ από 119,41 εκατ. ευρώ το 2018 σε επίπεδο ομίλου με τα EBITDA να αυξάνονται στα 9,53 εκατ. ευρώ από 7,34 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,24 εκατ. ευρώ από 0,17 εκατ. ευρώ. Έγιναν επενδύσεις 6,6 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκό σταθμό και στην Εξάλκο.

Με αποτίμηση 17,5 εκατ. ευρώ δε μπορεί κάποιος να πει ακριβή την εταιρεία. Η στήλη την προτιμά έναντι άλλων του κλάδου καθώς είχε χαμηλές υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν και λόγω σημαντικών επενδύσεων. Στο τέλος του 2019 οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί στα 106,5 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 29 εκατ. ευρώ. Σε δάνεια αντιστοιχούν 77 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπήρχαν αποθέματα 34,2 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις από πελάτες 32,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 2,2 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν καλές και ύψους 9 εκατ. ευρώ καλύπτοντας τις επενδυτικές εκροές ύψους 6,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον μείωσαν τα τραπεζικά δάνεια και τελικά μείωσαν λίγο τα ταμειακά διαθέσιμα.

Θα θέλαμε να δούμε σημαντική απομόχλευση του ισολογισμού με καλύτερες ταμειακές ροές και υψηλότερα EBITDA.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δημοσίευσε αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πωλήσεις 78,4 εκατ. ευρώ από 83,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,78 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ. Παρά τη μείωση του τζίρου κατάφερε να βελτιώσει το μικτό κέρδος ενώ η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων βοήθησε την τελική γραμμή.

Καθαρή θέση 148 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 181,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι τραπεζικές ξεπερνούν τα 112 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι στα 30,7 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν απαιτήσεις 63,1 εκατ. ευρώ και αποθέματα 57 εκατ. ευρώ. Στα 73,4 εκατ. ευρώ που αποτιμάται στο ΧΑ μάλλον θα πρέπει να θεωρείται φθηνή η μετοχή. Στα τέλη Απριλίου είχε φτάσει στα 2 ευρώ και διόρθωσε μέχρι τα 1,60 ευρώ.

PASAL: Λόγω της συμφωνίας εξυγίανσης έχει αλλάξει ο ισολογισμός. Έχει αφαιρεθεί το εμπορικό και θα γίνουν διαγραφές δανείων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό θέμα στην κατηγορία επιχειρήσεις. Η καθαρή θέση παραμένει αρνητική αλλά μειώθηκε στα -19,5 εκατ. ευρώ από -65,6 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν το 2019 στα 83,2 εκατ. ευρώ από 145,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 46,2 εκατ. ευρώ λόγω διαγραφής δανείων. Θα γίνει αύξηση κεφαλαίου.

PROFILE: Σβήνει και αυτή τις απώλειες από την αρχή του έτους χωρίς να υπολογίσουμε τις επιστροφές στους μετόχους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης