Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις ευρωπαϊκές αγορές, στα 750 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο +1,9% ο DAX, ο ΙΒΕΧ 35 στο +3% - Τα futures της Wall έως +1%

tags :
Άλμα στις ευρωπαϊκές αγορές, στα 750 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο +1,9% ο DAX, ο ΙΒΕΧ 35 στο +3% - Τα futures της Wall έως +1%
Στόχος της Κομισιόν είναι η συμβιβαστική λύση που προτείνει να συγκεράσει τη γαλλογερμανική πρόταση και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία
(upd) Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Κομισιόν προτείνει το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ.
Στόχος της Κομισιόν είναι η συμβιβαστική λύση που προτείνει να συγκεράσει τη γαλλογερμανική πρόταση και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία.
Στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με ράλι έως +10%.
Τα futures της Wall Street ενισχύονται έως +1%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 31 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 2% στις 11.731 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 1,4% στις 6.154 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 1,7% στις 4.687 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 2% στις 18.213 μονάδες.
Στις 7.194 μονάδες με άνοδο +2,7% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Η ισπανική Banco de Sabadell και οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale σημειώνουν άνοδο περίπου 9%.
Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 9%.
Image
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τις τράπεζες, τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής και των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde δήλωσε ότι οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος καθώς πασχίζει να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Lagarde δήλωσε ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.
Παράλληλα, οι νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το Χονγκ Κονγκ επηρέασαν το κλίμα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Υπό πίεση βρέθηκαν, ωστόσο, οι ασιατικές αγορές, ύστερα από νέες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για τη νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που προτείνει το Πεκίνο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προειδοποίησε για ισχυρή απάντηση στην κίνηση της Κίνας έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

INSEE (Γαλλία): Πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας έως και 20% στο β' 3μηνο του 2020

Προς συρρίκνωση κατά 20% το β' τρίμηνο του 2020 οδεύει η γαλλική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INSEE).
Αυτό θα σηματοδοτούσαι μια απότομη επιδείνωση της ύφεσης στη Γαλλία αφού κατά το α' τρίμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8%.
Σύμφωνα με τη INSEE, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% για το σύνολο του 2020 στο απίθανο σενάριο όπου η δραστηριότητα επιστέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Ιούλιο.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται κατά 21% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μετά τη χαλάρωση του lockdown στις 11 Μαΐου.
Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33% στις αρχές Μαΐου.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μόλις 6% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθώς τα περισσότερα καταστήματα επαναλειτούργησαν έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, σημαντική βελτίωση σε σχέησ με την κατά 33% μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές Μαΐου.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στο Χονγκ Κονγκ - Στο +0,70% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,34%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (27/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας γύρω από το Χονγκ Κονγκ αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που επικρατεί για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,70% στις 21.419,23 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στο -0,09% και τις 5.775 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 2.031,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 4.623,85 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,94% στις 23.165,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά +0,16% στις 11.014,66 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,34% στις 2.836,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,3% και τις 10.675,11 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 1.335,35 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,98% στις 2.589,65 μονάδες.
Η πτώση που σημειώθηκε στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι το νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς της περιοχής ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.
«Η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι δυσοίωνση για την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω των αδυναμιών που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Mizuho Bank.
Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, καθησύχασε χθες τις επιχειρήσεις και το κοινό ότι το νομοσχέδιο δε θα αποτελέσει απειλή για την πολιτικές ελευθερίες της περιοχής, με τους επιχειρηματικούς ομίλους ωστόσο να προειδοποιούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη προς το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ και να δυσκολέψει την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει την απάντηση της Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, ανέφερε ότι ο κ. Trump «είναι δυσαρεστημένος με τις προσπάθειες της Κίνας», καθώς και ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς το Χονγκ Κονγκ μπορεί να παραμείνει ένας οικονομικός κόμβος εάν πάρει τον έλεγχο η Κίνα».
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που επικρατεί γύρω από την ανάκαμψση της οικονομίας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων και σε επαναφορά της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό πτώσης των βιομηχανικών κερδών για τον Απρίλιο του 2020, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία μετά την πανδημία.
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -34,9% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, τα βιομηχανικά κέρδη για το πρώτο τετράμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -27,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι πτώσης -36,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Όσον αφορά τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, σημειώθηκε πτώση κατά -46% σε ετήσια βάση για το πρώτο τετράμηνο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών διαμορφώθηκε στο -17,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τομείς οχημάτων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τον Απρίλιο, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις αποδόσεις των επενδύσεων.
«Η παραγωγή και οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο τον Απρίλιο», ανέφερε ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας, Zhu Hong, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης αισιοδοξίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αφορά τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ αντίθετα ο δείκτης που αφορά τον μη μεταποιητικό κλάδο σημείωσε άνοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης που αφορά τις επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Μάιο, έναντι 52 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης που σχετίζετια με τις προοπτικές διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες, έναντι 50 μονάδων προηγουμένως.
Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τις επιχειρηματικές συνθήκες στον μη μεταποιητικό κλάδο αυξήθηκε στις 56 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προοπτικών αθξήθηκε επίσης κατά 6 μονάδες, στις 56 μονάδες συνολικά.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που αφορά το οικονομικό κλίμα της χώρας κατέγραψε σημαντική άνοδο στις 57,8 μονάδες, έναντι 55,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης