Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φόβοι για απόπειρα εισβολής μεταναστών από τον Έβρο - Δένδιας: Τα σύνορα φυλάσσονται - Παρέμβαση από ΗΠΑ

Φόβοι για απόπειρα εισβολής μεταναστών από τον Έβρο - Δένδιας: Τα σύνορα φυλάσσονται - Παρέμβαση από ΗΠΑ
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι ελληνικά σύνορα φυλάσσονται
(upd3) Με περίπου 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενισχύονται τα σύνορα στον Έβρου, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία.
Ειδικότερα, δεδομένης της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ανησυχία για νέα απόπειρα εισβολής μεταναστών, υπό την... καθοδήγηση της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι και την Παρασκευή (29/5/2020), με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε χτες (26/5/2020), θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης.
Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.
Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν».
Τώρα όμως, θα γίνει ταχύτατα η ολοκλήρωση των αθλητικών διαδικασιών και ταχύρρυθμη εκπαίδευση των καταταχθέντων προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.
Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολής μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς πληροφορίες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών και τόνισε ότι «ο Έβρος σφραγίζεται».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι εφέτος αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των εισακτέων με τι Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος.
Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρσι.

Παρέμβαση από ΗΠΑ: Ενθάρρυνα την Τουρκία για τη μείωση των εντάσεων

Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, M. Palmer.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Palmer διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.
«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις.
Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα.
Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.
Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Palmer υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.
«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις.
Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χρυσοχοΐδης: Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλγης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί πραγματοποίησε περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου απευθύνοντας σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της.
«Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας.
Εδώ φυλάσσονται σύνορα.
Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση.
Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία.
Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί.
Ένα πράγμα μας "ανησυχεί" διαρκώς: η ασφάλεια μας.
Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.
Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε.
Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους».
«Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

Για την κατάσταση στον Έβρο ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η Τουρκία να λάβει σαφές μήνυμα ότι τα σύνορα φυλάσσονται και θα φυλάσσονται επαρκώς.

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Τα σύνορα φυλάσσονται – Στο ελληνικό έδαφος ο φράκτης

Τη θέση ότι τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τονίζοντας ότι ο φράκτης στον Έβρο κατασκευάζεται εντός του ελληνικού εδάφους με απώτερο στόχο να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.
«Ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη.
Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από τον φράχτη προς τα σύνορα.
Έτσι ήταν πάντα» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ. Δένδιας.
Ερωτηθείς γιατί ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο ο κ.Δένδιας σημείωσε ότι «είναι φανερό ότι υπήρξε από την τουρκική πλευρά τοποθέτηση αρμοδίων παραγόντων και σε υπουργικό επίπεδο, που είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες στη χώρα μας».
«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορωνοϊού οι άνθρωποι δε θα εμποδιστούν από την Τουρκία.
Όταν ακούτε να λέει δε θα εμποδιστούν νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο.
Tο έχουμε ξαναζήσει άλλωστε» είπε ο κ.Δένδιας αναφέροντας πως «οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι κρύο και ζεστό».
«Περνάμε από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση.
Η χώρα μας επιθυμεί πάντοτε την αποκλιμάκωση, επιθυμεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, τείνει χείρα φιλίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη.
Υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η κατάσταση φαίνεται αποκλιμακούμενη, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχουν παραβιάσεις.
Υπάρχουν άλλες μέρες που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε.
Υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πράγματα που είναι εντελώς απαράδεκτα».
Η Τουρκία να φέρεται σαν χώρα του 21ου αιώνα, όχι σαν μια χώρα που επιδιώκει να επικρατήσει με λογική κανονιοφόρων» τόνισε ο κ.Δένδιας.
Αναφορικά με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι δεν θεωρείται «ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά θέμα διεθνούς δικαίου».
«Θέλουμε η Λιβύη να ειρηνεύσει και ο λαός να εκφράσει τη βούλησή του μέσα από εκλογές.
Θέλουμε να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα το επιτρέψουν, μια από τις συνθήκες είναι το εμπάργκο όπλων.
Όταν καραβιές με όπλα παρανόμως, εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, περνάνε τη Μεσόγειο και πηγαίνουν στη Λιβύη, τι ειρήνη θα υπάρξει;» διερωτήθηκε ο κ.Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης