Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Αισιοδοξία για συμφωνία με πιστωτές, παρά το «χαστούκι» από Fitch και S&P

Αργεντινή: Αισιοδοξία για συμφωνία με πιστωτές, παρά το «χαστούκι» από Fitch και S&P
Η κυβέρνηση έχει παρατείνει την προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 2 Ιουνίου 2020
Ράλι καταγράφουν τα ομόλογα της Αργεντινής, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους, παρά το «χαστούκι» από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor's.
Τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στις εξωχρηματιστηριακές αγορές (over the counter - OTC) ενισχύονται 3,8% σύμφωνα με το Reuters.
Το CDS υποχωρεί στις 2.535 μονάδες, εν μέσω προσδοκιών ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ημερών, όχι μηνών.
Χθες, η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Αργεντινής σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (RD).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση ακολουθεί την αποτυχία των αρχών να καταβάλουν τόκους που οφείλονται σε τρία κρατικά ομόλογα, εντός της προβλεπόμενης περιόδου χάριτος των 30 ημερών που έληξε στις 22 Μαΐου 2020.
Σε καθεστώς «χρεοκοπίας» υποβάθμισε η S&P Global Ratings τέσσερα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ (BIRAD 2021, BIRAD 2026, BIRAD 2046, BONAR 2024) που έχει εκδώσει το δημόσιο της Αργεντινής, στον απόηχο της αποτυχίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής να πληρώσει τόκους συνολικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Μέχρι πρότινος, η αξιολόγηση για τα παραπάνω ομόλογα ήταν «CC».
Υπενθυμίζεται ότι, στις 7 Απριλίου 2020, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε εκ νέου σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (SD) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, καθώς οι ομολογιούχοι απέρριψαν την αρχική προσφορά ανταλλαγής χρέους που υπέβαλαν οι αρχές στις 16 Απριλίου 2020.
Η κυβέρνηση έχει παρατείνει την προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 2 Ιουνίου 2020.
Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν δείξει πρόσφατη πρόοδο προς μια ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση, αν και η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.
Στις 22/5, η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών η Αργεντινή για ακόμη μια φορά, αποτυγχάνοντας να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τόκων ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την 9η χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης 21/5, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι παρατείνει
Υπενθυμίζεται ότι το 2001, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, κηρύττοντας πτώχευση, αφού δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Αργεντινή, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, βρίσκεται ξανά σε δεινή κατάσταση, αφού η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση για δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί (53% το 2019) και το ποσοστό της φτώχειας συνέχισε να αναβαίνει (33% το 2019).
Επιπλέον, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να μετριάσει τις επιπτώσεις της στους πιο ευάλωτους πολίτες και επιχειρήσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στηρίζει την Αργεντινή στην αναδιάρθρωση, δήλωσε πάντως ότι είναι βέβαιο για την «βούληση των δύο μερών να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Gerry Rice.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης