Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου πτώση στις επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου

IEA: Η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου πτώση στις επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι η μείωση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων ήταν «συγκλονιστική τόσο σε κλίμακα όσο και σε ταχύτητα»
Τη θέση ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανοίξει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη πτώση στις επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου που έχει καταγραφεί στην ιστορία, διατύπωσε σήμερα (27/5) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προβλέποντας ότι οι δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν «βουτιά» σε όλους τους τομείς το 2020.
Ειδικότερα, ο IEA δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Επενδύσεις, μέσω της οποία ανέφερε ότι «η άνευ προηγουμένου πτώση στις επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου παγκοσμίως είναι συγκλονιστική τόσο σε κλίμακα όσο και σε ταχύτητα», ενώ πρόσθεσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού «μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
«Η ιστορική πτώση στις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για πολλούς λόγους», τόνισε ο εκτελειστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, διευκρινίζοντας ότι «σημαίνει χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένες οικονομικές ευκαιρίες σήμερα, καθώς και απώλειες ενεργειακού εφοδιασμού που ίσως χρειαστούν αύριο μόλις ανακάμψει η οικονομία».
«Η επιβράδυνση στις δαπάνες για τις βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θέτει επίσης σε κίνδυνο την αναγκαία μετάβαση σε πιο ανθεκτικά και βιώσιμα ενεργειακά συστήματα», πρόσθεσε ο κ. Birol.
Στις αρχές του 2020, ο IEA προέβλεπε ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2%, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των δαπανών που έχει καταγραφεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Ωστόσο, μετά την κρίση του κορωνοϊού, η οποία «πάγωσε» την παγκόσμια οικονομία για μερικούς μήνες, ο Οργανισμός αναμένει ότι οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν κατά -20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πτώση ύψους 400 δισ. δολ.
Παράλληλα, ο συνδυασμός πτώσης στη ζήτηση, χαμηλότερων τιμών στον τομέα της ενέργειας και αύξησης στις περιπτώσεις μη πληρωμής λογαριασμών αναμένεται να μειώσει τα ενεργειακά έσοδα στις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία κατά 1 τρισ. δολ. το 2020.
Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πτώσης, σύμφωνα με τον IEA, ενώ για πρώτη φορά οι παγκόσμιες δαπάνες στον κλάδου πετρελαίου αναμένεται να είναι λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό δαπανών στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αποτέλεσαν ένα θεμέλιο ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και για τη συνέχιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του lockdown», δήλωσε ο κ. Birol, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά τα δίκτυα πρέπει να είναι ανθεκτικά και έξυπα για την αντιμετώπιση μελλοντικών ταραχών, αλλά και να διευκολύνουν τα αυξανόμενα μερίδια αιολογικής και ηλιακής ενέργειας».
«Οι σημερινές επενδυτικές τάσεις αποτελούν σαφή προειδοποιητικά σημάδια για τη μελλοντική ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε ο εκτελειστικός διευθυντής του IEA.
Όσον αφορά τις δαπάνες προς τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ο IEA αναφέρει ότι έχουν παραμείνει «στάσιμες» κοντά στο 30% των συνολικών δαπανών τα τελευταία χρόνια, ενώ εκτιμά ότι το 2020 αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο 40%.
«Σε απόλυτους όρους, το ποσοστό παραμείνει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτό που θα χρειαστεί ώστε να υπάρξει επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει ο IEA, ενώ από την πλευρά του κ. Birol διευκρινίζει ότι «η κρίσης έχει φέρει χαμηλότερες εκπομπές ρύπως, αλλά για τους λάθος λόγους».
«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε μία μόνιμη μείωση των παγκόσμιως εκπομπών, τότε θα πρέπει να δούμε μία ταχεία αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε ο κ. Birol, ενώ τόνισε ότι «η απάντηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής θα είναι κρίσιμης σημασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης