Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Με 750 δισ. το Tαμείο Ανάκαμψης 2021 - 2024 - Επιχορηγήσεις 500 δισ. και δάνεια 250 δισ. - Στην Ελλάδα 32 δισ. με επιδοτήσεις 22,5 δισ.

Κομισιόν: Με 750 δισ. το Tαμείο Ανάκαμψης 2021 - 2024 - Επιχορηγήσεις 500 δισ. και δάνεια 250 δισ. - Στην Ελλάδα 32 δισ. με επιδοτήσεις 22,5 δισ.
To ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι συνολικά 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ με τη μορφή επιχορηγήσεων
(upd) Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2024, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, την οποία παρουσίασε η πρόεδρος Ursula von der Leyen στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το συνολικό πακέτο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης για τις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κατανομή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, ύψους 500 δισ. ευρώ (66%) - όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα - και δανείων ύψους 250 δισ. ευρώ (33%).
Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Κομισιόν προτείνει την προσωρινή αύξηση των ιδίων πόρων στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, έναντι 1,2% που ισχύει σήμερα.
Τα κεφάλαια που θα διαθέτουν θα πρέπει να αναπληρωθούν στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ όχι πριν το 2028 και όχι μετά το 2058.

«Tο Next Generation EU θα επενδύσει 500 δισ. μέσω επιδοτήσεων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και 250 δισ. μέσω δανείων», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
«Το νέο πρόγραμμα θα αποκαταστήσει τις ευκαιρίες στην Ευρωζώνη.
Θα προωθήσουμε την κλιματική ουδετερότητα και τις γρήγορες ταχύτητες διαδικτύου
Κανένα κράτος μέλος δεν θα κληθεί να επιλέξει εάν επιστρέψει στην κρίση.
Η πρόταση επενδύσεων μέσω προγραμμάτων θα αποκαταστήσει μια αγορά που θα γεννά καινοτομίες», τόνισε η Von der Leyen.
Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.
H Κομισιόν τονίζει ότι είναι απαραίτητη η άμεση πολιτική συμφωνία για το Next Generation EU και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό 2021-2027 σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως τον Ιούλιο.

Νωρίτερα, τέσσερις αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν τον επιμερισμό μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που πρόκειται να παρουσιάσει γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδας η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε το σχέδιο «λογική» πρόταση.
To ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι συνολικά 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία --οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού-- να λάβουν τη μερίδα του λέοντος, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια.
Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.
Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου, με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Η Κομισιόν επιχειρεί με την πρότασή της να στήσει μία γέφυρα μεταξύ της γαλλογερμανικής πρότασης και των αντιρρήσεων που έχουν εκφράσει Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία.
Η μάχη για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη, αναμένεται σκληρή στη Σύνοδο Κορυφής.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

560 δισ. σε επιδοτήσεις/δάνεια

55 δισ. σε φτωχές χώρες (Ανατολικά)

31 δισ. για στήριξη υγιών επιχειρήσεων

15 δισ. για στήριξη στρατηγικών επενδύσεων

9,4 δισ. για την υγεία

32,5 δισ. για μετάβαση σε "καθαρή ενέργεια"

15 δισ. για την περιφέρεια
Image
Image


Dombrovskis (Κομισιόν): Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση, κανείς δεν θα μείνει πίσω

Τη βεβαιότητα ότι με το οικονομικό πακέτο που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ θα καταφέρει να περάσει την κρίση εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την οικονομία, Valdis Dombrovskis.
«Το αναπτυξιακό μας πακέτο θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να προχωρήσει σε ένα πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον για να βοηθήσει την επόμενη γενιά.
Όπως είπε η Ursula von der Leyen «αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης, η προθυμία μας να δράσουμε πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι».
Αλληλεγγύη, αντοχή, συνοχή: οι τρεις κατευθυντήριες αρχές που οδηγούν την Ευρώπη στην ανάκαμψη.
Αυτό το πακέτο είναι πολύπλευρο και περιεκτικό ως προς τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη – μέλη για να επιτύχουν την καλύτερη ανάκαμψη.
Αυτό το πακέτο μέτρων διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω» υποστήριξε ο Dombrovskis, τονίζοντας ότι «οι οικονομίες μας είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοκ».
«Χάρη στο νέο χρήμα, θα ενισχύουμε τις επενδύσεις σε μαζική κλίμακα σε βιώσιμους και καινοτόμους τομείς και θα τονώσουμε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα μας.
Πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε μια πρωτόγνωρη κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Merkel: Έρχονται «δύσκολες» διαπραγματεύσεις, που δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προέβλεψε η Καγκελάριος Angela Merkel σε ό,τι αφορά την πρόταση που παρουσίασε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν με την πρόσφατη πρότασή τους μια «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Επιτροπής.
Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.
«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση.
Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή.
Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η κυρία Merkel κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση ύψους κατά 50% μεγαλύτερου από του γερμανογαλλικού σχεδίου, η Angela Merkel τόνισε ότι δεν ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών δεν είναι 100% ίδια με αυτήν που υπέβαλαν η ίδια και ο Emmanuel Macron.
«Αυτή η πρόταση περιέχει στοιχεία αυτών που συζητήθηκαν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και στοιχεία που ανέφεραν τέσσερα άλλα κράτη-μέλη (ενν. Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία), δηλαδή τις εγγυήσεις ή τα δάνεια.
Τώρα θα γίνουν διαπραγματεύσεις.
Και πάντα - και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάντα είναι έτσι - οι προτάσεις της Επιτροπής δεν παραμένουν ίδιες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ακόμη περισσότερο μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή της θα «συνοδεύσει εποικοδομητικά» την πρόταση, αφού προηγουμένως την εξετάσει ενδελεχώς.
«Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι.
Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε», κατέληξε η κυρία Merkel.

Macron: Σημαντική ημέρα για την Ευρώπη - Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα


Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, σχολιάζοντας τις σημερινές (27/5/2020) ανακοινώσεις της Ursula von der Leyen.
«Σημαντική μέρα για την Ευρώπη: Η Ursula von der Leyen παρουσιάζει ένα πρωτοφανές Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ για περιοχές και τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η γαλλογερμανική συμφωνία το έκανε εφικτό.
Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να υιοθετήσουμε μια φιλόδοξη συμφωνία με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους» επισημαίνει σε ανάρτηση του στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

Γερμανία για Ταμείο Ανάκαμψης: Χαιρόμαστε που η Κομισιόν έλαβε υπόψη της τη γαλλογερμανική πρόταση

Την ικανοποίηση της για την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση.
«Χαιρόμαστε που η Κομισιόν έλαβε υπόψη της τη γαλλογερμανική πρόταση» σχολίασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε σήμερα (27/5/2020).

Conte (Ιταλία): Θετική ένδειξη από τις Βρυξέλλες, το Ταμείο Ανάκαμψης - Κινείται στην κατεύθυνση της Ιταλίας  

Την ικανοποίηση του για την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
«Εξαιρετικό βήμα από τις Βρυξέλλες, κινείται ακριβώς προς την κατεύθυνση που υπέδειξε η Ιταλία» αναφέρει ο Conte σε ανάρτηση του στο twitter και επισημαίνει «500 δισ. σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια είναι ένας επαρκής αριθμός.
Τώρα ας επιταχύνουμε τη διαπραγμάτευση και να απελευθερώσουμε τους πόρους σύντομα».
Την πρόταση της Κομισιόν καλωσόρισε και η ισπανική κυβέρνηση.

Δύσκολο εγχείρημα - Τι στάση θα τηρήσουν οι «4»;

Ομως, η ομόφωνη έγκριση του προγράμματος ανάκαμψης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.
Ηδη πριν από την πανδημία, οι 27 είχαν αποτύχει να συμφωνήσουν τον Φεβρουάριο για τον πολυετή (2021-2027) ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1 τρισ..
Η οικονομική καταιγίδα που ακολούθησε δεν οδήγησε σε προσέγγιση των θέσεων του Βορρά και του Νότου της Ενωσης, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι οι περισσότερο πληγείσες από την κρίση της πανδημίας.
Τα δύο στρατόπεδα διαμορφώθηκαν εκατέρωθεν μίας νέας διαχωριστικής γραμμής.
Οι υπερασπιστές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) υποστηρίζουν ότι η οικονομική βοήθεια πρέπει να χορηγηθεί μόνο μέσω δανείων τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν.
Το αντίπαλο στρατόπεδο θεωρεί ότι η στήριξη πρέπει να έρθει υπό μορφήν επιχορηγήσεων αποκλειστικά.
Το σχέδιο της Κομισιόν αποτελεί συγκερασμό των δύο απόψεων και κατά την έννοια αυτή δεν είναι «copy-paste» της γαλλο-γερμανικής πρότασης, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές.

Τι ανέφερε στις 26 Μαίου 2020 το bankingnews

Ταμείο Ανάκαμψης στο 1 τρισεκ. με 65% επιδοτήσεις και 35% δάνεια

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει 1 τρισεκ. αντί 500 δισεκ. που σχεδιαζόταν και θα αποτελέσει την απάντηση της Ευρώπης στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης από την πανδημία και την ύφεση που προκάλεσαν οι άνθρωποι με τα λανθασμένα lockdowns.
Το Ταμείο αρχικά θα διαθέτει 500 δισεκ. αλλά σχεδιάζεται να φθάσει στο 1 τρισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα 27 Μαίου 2020 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen θα ανακοινώσει την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης και τις παραμέτρους που θα το πλαισιώνουν.
Με βάση κάποιες ενδείξεις το 65% θα δίδεται με την μορφή επιδοτήσεων και το 35% υπό την μορφή δανείων αλλά η ποσόστωση αυτή δεν θα αφορά το σύνολο του 1 τρισεκ.
Σε μια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα θα αντιστοιχούν 16 με 20 δισεκ. ευρώ που σίγουρα είναι σοβαρή οικονομική βοήθεια για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Με βάση τον σχεδιασμό το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει τρεις πυλώνες

Ο πρώτος πυλώνας, θα προορίζεται για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Τα κεφάλαια θα δίδονται κυρίως ως επιχορηγήσεις, αλλά και εν μέρει ως δάνεια.
Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις και να ακολουθούνται οι συστάσεις που διατυπώνει ενίοτε η Κομισιόν σε σχέση με την οικονομική πολιτική κάθε κράτους μέλους.
Στον πρώτο πυλώνα, επίσης, εντάσσονται τα διαρθρωτικά ταμεία, η κοινή αγροτική πολιτική και το Transition Fund, που αφορά την πράσινη οικονομία.
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, εν προκειμένω διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα υπάρξουν στρεβλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Για παράδειγμα, εάν τηρηθούν οι κεφαλαιακές κλείδες (capital keys), οι γερμανικές εταιρείες θα αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει επίσης αύξηση του ευρωπαϊκού προγράμματος εταιρικής πίστωσης InvestEU, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο τρίτος πυλώνας, που θα ονομάζεται «Μαθαίνοντας από την εμπειρία της κρίσης του κορωνοϊού» προβλέπει κεφάλαια για τα εθνικά συστήματα υγείας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Επίσης, εκτιμάται πως θα προορίζει ποσά για ιδιαίτερα πληττόμενες χώρες στα δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική.
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανασυγκρότησης εκδίδοντας τριακονταετή ομόλογα.
Ωστόσο, ακόμη γίνονται διαβουλεύσεις.
Για παράδειγμα, το CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τα ομόλογα να λήγουν εντός 20ετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης