Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Θα μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία – Κανείς δεν ξέρει το βάθος της ύφεσης

Πέτσας: Θα μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία – Κανείς δεν ξέρει το βάθος της ύφεσης
Οικονομία χωρίς τράπεζες να δίνουν ρευστότητα, δεν υπάρχει υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την ελπίδα ότι με μια επιτυχημένη επανεκκίνηση «θα μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα είναι σημαντικό, θα είναι τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε από την γαλλο-γερμανική πρόταση, που θα αφορά επιχορηγήσεις και ένα ποσό για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δανείων.
Επομένως, θα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που, αν προστεθεί σε αυτό και το ύψος των 540 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε ένα ποσό αρκετά πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο.
Είναι ένα μεγάλο ποσό.
Η Ελλάδα διεκδικεί μεγάλα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι:
Πρώτον, να σχεδιάσει η κυβέρνηση ένα σωστό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων.
Και δεύτερον, τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ.Πέτσας.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σήμερα ποιο θα είναι το ακριβές νούμερο της ύφεσης.
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα υπάρχει μια βαθιά ύφεση φέτος και μια ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου.
Δεν μπορεί να ξέρει κανείς το βάθος της ύφεσης, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση.
Επίσης, σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά και όλες οι μεσογειακές χώρες που η οικονομία τους συνδέεται με τον τουρισμό, αν δεν ξέρει κανείς ποιο θα είναι το αποτύπωμα στον τουρισμό, πάλι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι η ύφεση.
Επιπλέον, αν διατηρηθεί η εμπιστοσύνη που κερδίσαμε - και πιστεύουμε ότι το σχέδιο που εφαρμόζουμε, εμπεδώνεται - η ύφεση στο τέλος της χρονιάς μπορεί να είναι μικρότερη, καθώς ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από την προσέλκυση επενδύσεων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για τη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας που διανύουμε ο κ.Πέτσας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο τουρισμός μπορεί να κινηθεί».
«Πριν από δύο μήνες, φαινόταν χαμένη υπόθεση.
Πλέον, δεν είμαστε εκεί.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Η αβεβαιότητα.
Πώς αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα;
Βάζουμε ένα πλέγμα προστασίας έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων ή θα έχουν άθικτους τους μισθούς ή ένα μέρος των μισθών θα αναπληρώνεται από το κράτος.
Έτσι ώστε να έχουν και οι επιχειρήσεις δουλειά και οι εργαζόμενοι απασχόληση.
Να μην παραμείνουν στο επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ για 12 μήνες.
Αν δείξουμε ότι και στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας τα καταφέρνουμε το ίδιο καλά, όπως με τη φάση της υγειονομικής κρίσης, τότε θα μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, όταν θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας πάντως πως «οικονομία, χωρίς τράπεζες να δίνουν ρευστότητα, δεν υπάρχει».
«Οι τράπεζες έχουν τώρα πολλά εργαλεία στα χέρια τους.
Έχουν εργαλεία που έχουν να κάνουν και με την κρατική εγγύηση και με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επιπλέον έχουμε και άλλα πολύτιμα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είναι η χρηματοδότηση μέσω του QE» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα σύνορά της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».
«Το απέδειξε πρόσφατα στον Έβρο και θα το αποδείξει όποτε χρειαστεί.
Είναι μια πάγια θέση, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
Το ζήτημα που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον στις βασικές του πτυχές, δεν είχε βάση.
Μόλις κυκλοφόρησαν κάποιες φωτογραφίες και αναπαράχθηκαν από τα ελληνικά μέσα, το Σάββατο το πρωί, υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση και επαναλήφθηκε όλες τις επόμενες ημέρες.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μένουμε όλοι ενωμένοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Όπως κάναμε σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις, έτσι - αν ποτέ εμφανιστεί κρίση - να είμαστε ξανά ενωμένοι.
Τον Μάρτιο που είχαμε αυτό το επεισόδιο, δείξαμε τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με απόλυτη επιτυχία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης