Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΙU: Το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού έως το 2022

tags :
ΕΙU: Το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού έως το 2022
Θα υπάρξει αναπόφευκτα αύξηση των επιπέδων του δημόσιου χρέους φέτος
Το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού έως το 2022 και τα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αυξηθούν απότομα φέτος, σύμφωνα με νέα έκθεση της Economist Intelligence Unit.
Οι διακοπές λειτουργίας που προκλήθηκαν στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικών μέτρων, ενώ να υποστούν χαμηλότερα έσοδα και πολύ υψηλότερα έξοδα υγείας.
Ως εκ τούτου, η EIU δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είχαν φαινομενικά συμπεράνει ότι οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, και επομένως τα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους, ήταν προτιμότερες από την «εκτεταμένη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας» που προκλήθηκε από την πανδημία.
Αυτό σημαίνει μια αναπόφευκτη αύξηση των επιπέδων του δημόσιου χρέους φέτος.
Ενώ οι χώρες με πιο σταθερούς ισολογισμούς θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν το κόστος εξυπηρέτησης υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους βραχυπρόθεσμα, οι οικονομολόγοι της EIU τόνισαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσουν τη συσσώρευση χρεών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές δεν θα είναι σε θέση να περιορίσουν αυτά τα δημοσιονομικά ελλείμματα μέσω περικοπών δαπανών.
"Η λιτότητα απορροφά το πολιτικό κεφάλαιο και μπορεί να μην υπάρχει αρκετό περιθώριο για να ακολουθήσουν ένα τέτοιο σχέδιο, ειδικά δεδομένου ότι η τελευταία περίοδος σύσφιξης ήταν τόσο πρόσφατη για πολλές χώρες", ανέφεραν οι οικονομολόγοι της EIU.
"Οι κυβερνήσεις είναι επίσης απίθανο να είναι σε θέση να κάνουν τα είδη των αποταμιεύσεων που θα μπορούσαν για να μειώσουν σημαντικά τα αποθέματα χρέους."
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές οικονομίες, ο δημόσιος τομέας είναι μικρότερος από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να προωθηθούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, ιδίως ενόψει της πανδημίας που ενισχύει την αναγκαιότητα ισχυρών συστημάτων  υγείας, εξήγησε η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης